Narkokongen «El Chapo» er tatt

Kan bli utlevert til USA

Den meksikanske narkogangsteren Joaquín «El Chapo» Guzmán er pågrepet, seks måneder etter den spektakulære flukten fra fengslet.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Marineinfanterister skal ha deltatt i aksjonen fredag morgen lokal tid.

Lederen for det beryktede Sianola-kartellet skal ha blitt tatt etter en skuddveksling i byen Los Mochis i delstaten Sinaloa. Bildet øverst i artikkelen er tatt på motellet hvor pågripelsen skjedde, bekrefter en anonym politimann til nyhetsbyrået AP.

Det skal være tatt beslag i et arsenal av våpen i et hus i Los Mochis. Våpnene knyttes til Guzman og folk rundt ham.

Fem personer ble drept, og i tillegg til Guzman, er seks personer pågrepet, ifølge en uttalelse fra den meksikanske marinen.

TATT: Her står narkogangstern med håndjern. Bildet er tatt fredag etter pågripelsen. Foto: , Xinhua/Sipa USA

Det var Mexicos president Pena Nieto som først meldte om pågripelsen på Twitter.

– Vi har ham. Jeg ønsker å informere mexcikanerne om at Joaquin Guzman er pågrepet, skriver presidenten.

– En seier for innbyggerne

I en TV-sendt tale noe senere sa Nieto:

– Arrestasjonen i dag er veldig viktig for meksikanske myndigheter. Den viser publikum at de kan stole på de offentlige institusjonene. Meksikanere kan regne med at myndighetene er bestemte og dedikerte i å bygge et bedre land.

Det amerikanske narkopolitiet DEA gratulerer meksikanske myndigheter med pågripelsen. Også USAs justisminister har uttalt seg:

– Dette er en seier for innbyggere i både Mexico og USA, og et forsvar av rettssikkerheten i våre land. Nå må han (Guzman) stå til ansvar for sine ugjerninger, sier Loretta Lynch i en uttalelse.

Mexicos president Enrique Peña Nieto har tidligere nektet å utlevere Guzman til USA. Nå kan det bli aktuelt for USA å begjære ham utlevert på nytt, skriver NTB.

– Jeg kan bekrefte at det er vanlig praksis å be om utlevering av folk som er siktet i USA når de er pågrepet i et annet land, sier Peter Carr, talsperson i det amerikanske justisdepartementet, til CNN.

Rømte i sommer

Joaquín «El Chapo» (Småen) Guzman er den antatt største narkotikaforbryteren i Mexico. 11. juli gjennomførte han en spektakulær flukt fra høysikkerhetsfengselet Altiplano, via en halvannen kilometer lang tunnel.

Dette til tross for at området han rømte fra var kameraovervåket og at han var utstyrt med elektronisk fotlenke.

22 av vokterne i fengselet ble pågrepet etter rømningen, mistenkt for å ha bistått ham med flukten. Senere fikk fengselsdirektøren sparken.

Les også: Narkogangsteren går bak veggen – så er han plutselig borte

1,5 km lang tunnel

Guzman ble sist sett om kvelden lørdag 11. juli, da han fikk sine daglige medisiner og gikk inn i dusjen. Da fengselsvaktene i høyrisikofengselet ikke så på overvåkningskameraene at han kom ut av dusjen, gikk de for å sjekke.

I det lille avlukket fant de ikke spor av den svært mektige meksikaneren.

Da de så nøyere etter, fant de en liten åpning i gulvet. Dusjen er det eneste stedet Guzman ikke var overvåket av kameraer.

Den lille åpningen, skulle det vise seg, ledet ned til en opplyst og ventilert underjordisk gang, lik mange av tunnelene Guzmans kartell er kjent for å bruke for å smugle narkotika.

Den 1,5 kilometer lange tunnelen til og med en et skinnesystem med en motorsykkel, som fikk narkobaronen raskere ut i frihet.

Klappjakten: Frykter han er borte for alltid

Klappjakt i seks måneder

Måten Guzman rømte på antyder han fikk god hjelp, og at aksjonen var nøye planlagt og finansiert. Ifølge Washington Post kunne det tyde på hjelp fra innsiden av fengselet.

Avisen skrev også at det den siste tiden har vært et omfattende byggeprosjekt utenfor fengselet, der flere arbeidere blant annet har jobbet et vannrørsystem. Gravingen utenfor fengselet har pågått i ett år.

De siste halvåret har det vært en massiv menneskejakt etter narkogangsteren. Flere land har deltatt. I fjor høst skal Guzmann ha vært nær ved å bli tatt.

Også i 2001 rømte Guzmann. Da flyktet han i en skittentøykurv.

I 13 år holdt han seg unna politiet ved hjelp av et omfattende tunnelsystem, før han ble tatt i 2014.

TATT I 2014: «El Chapo» avbildet etter at han ble pågrepet i Mexico City i februar for to år siden. Foto: Alfredo Estrella , AFP

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder