SKADET: Et barn som har havnet på sykehus etter et luftangrep fra Saudi-Arabia sitter på en seng i Sanaa, hovedstaden i Jemen, 25. juli 2015. Foto: Mohamed Al-sayaghi , Reuters

Anklages for delaktighet i krigsforbrytelser i Jemen: Norge eksporterte militært materiell for 733 millioner til Saudi-Arabia

Redd Barna hevder Norge kan ha gjort seg delaktig i krigsforbrytelser begått i Jemen gjennom eksport av militært materiell for millarder til Saudi-Arabia.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

En gjennomgang VG har gjort av stortingsmeldingene om norsk eksport av forsvarsmateriell mellom 1998 og 2014 viser at Norge eksporterte militært utstyr til en verdi av over 733 millioner kroner til den regionale stormakten Saudi-Arabia.

Redd Barna publiserte nylig en rapport hvor det fremkommer attover 637 barn er drept og 927 skadet som følge av konflikten. Rapporten skildrer angrep som organisasjonen mener det er all grunn til å tro er eksempler på krigsforbrytelser begått av det strengt konservative, sunnimuslimske kongedømmet fører krig i Jemen.

Redd Barna mener norske myndigheter kan være delaktige i disse krigsforbrytelsene.

– Det vi vet er at Norge selger militært materiell til Saudi-Arabia og flere av landene som deltar i koalisjonen i Jemen. Flere uavhengige kilder og organisasjoner som Human Rights Watch og Amnesty International mener koalisjonen begår krigsforbrytelser i Jemen. Det er i stor grad sivile mål som angripes, og dette bryter mot reglene i krig. 75 prosent av skadene og dødsfallene barn er utsatt for skyldes koalisjonens bombing, sier kommunikasjonssjef Line Hegna i Redd Barna og understreker:

– Så lenge Norge selger militært materiell til de som begår disse forbrytelsene, må Norge være åpen og bevise at materiellet ikke brukes til krigsforbrytelser. Her må Norge (regjeringen, journ.anm.) føre bevis, ikke vi.

KONSEKVENSE AV KRIG: Moren til en 21-måneder gammel gutt veier sin undervektige sønn på et sykehus i Sanaa i fjor sommer. Mangel på infrastruktur og medisinsk hjelp, som følge av bombingen, gjør at mange små barn blir underernært i Jemen. Foto: Khaled Abdullah , Reuters

Statssekretær Tore Hattrem i Utenriksdepartementet avviser anklagene på det sterkeste.

– Fra norsk side tar vi avstand fra alle overgrep mot sivile i væpnet konflikt og brudd på humanitærretten. Norge er ikke delaktig i brudd på humanitærretten i Jemen, sier han til VG.

Norge selger ikke våpen, såkalt A-materiell til Saudi-Arabia. Den norske eksporten dreier seg om såkalt B-materiell, altså annet militært utstyr.

Se dokumentar om Houti-militsen her

– Det er ikke aktuelt å eksportere våpen eller ammunisjon til Saudi-Arabia. Det er åpnet for å selge enkelte typer militært materiell, under klar forutsetning av at det ikke kan brukes til intern undertrykking. Det gjøres grundige vurderinger før det blir gitt tillatelse til eksport. I 2014 ble eksportert forsvarsmateriell, nærmere bestemt komponenter til kjøretøy og elektronisk utstyr, til Saudi-Arabia for 3,7 millioner kroner, sier Hattrem til VG.

Les også: Human Rights Watch: Saudi-Arabia dreper med klasebomber i Jemen

– Påstander om at norske våpen brukes i krigen i Jemen er direkte feil. Vi eksporterer ikke våpen til Saudi-Arabia. Det foreligger heller ingen informasjon om at militært utstyr levert fra Norge til Saudi-Arabia, er brukt i krigføringen i Jemen, understreker han.

ANGREP: Et våpenlager går i luften i et bombeangrep den 11. mai i fjor. Foto: Mohamed Al-sayaghi , Reuters

– Vitalt utstyr

PRIO-forsker og ekspert på internasjonal våpenhandel, Nicholas Marsh, påpeker likevel at B-materiell kan være av avgjørende betydning for å kunne gjennomføre bombetokter.

– Er skillet mellom A- og B-materiell kunstig og irrelevant?

– Jeg vil ikke si det, men alt dette er militært utstyr, og for den norske eksporten sin del dreier det seg om kommunikasjonsutstyr. Dette er vitalt utstyr for en militær styrke, og man er nødt til å ha det for å gjennomføre for eksempel et bombetokt. Man er nødt til å kunne kommunisere med pilotene, slik at de får informasjon om mål og ikke slipper bomber på egne styrker, sier Marsh og tilføyer:

– Det er selvfølgelig forskjell på kryptert kommunikasjonsutstyr og en bombe, men begge deler krever eksportlisens og kan bidra til menneskerettighetsbrudd.

Marsh påpeker at også styrker fra De forente arabiske emirater, Egypt, Kuwait og Qatar er involvert i Jemen, om enn i en mindre rolle enn Saudi-Arabia, og at disse landene har importert militært materiell fra Norge i senere år.

LES OGSÅ: Afrah (28) mistet familiemedlem i Jemen-terror: – IS-innblandingen er en oppskrift på katastrofe

– Norske myndigheter bør holde nøye øye med hva de gjør med alt det militære utstyret de bruker i Jemen, mener forskeren, som samtidig påpeker at Norge ikke er blant de største eksportørene av militærmateriell til kongedømmet.

– De største eksportørene selger materiell for milliarder av dollar, sier Marsh.

For eksempel har Storbritannia i senere tid eksportert 72 fly av typen Eurofighter Typhoon. Mellom 2011 og 2014 hadde Saudi-Arabia avtaler om innkjøp av militært utstyr til nesten 500 milliarder kroner, og var dermed verdens største importør.

Mer interessert? Les en fersk rapport fra Amnesty om Jemen her

– Ser på krigen som business

Den jemenittiske menneskerettighetsforkjemperen Afrah Nasser (28) er frustrert over vestlige staters militære støtte til Saudi-Arabia:

– Europa og USA tjener jo på krigen i Jemen. Våpeneksportørene ser på krigen som lukrativ business. Jo lenger krigen varer jo mer penger tjener de vestlige statene på våpeneksporten, sier hun til VG over telefon.

– Min melding til de norske politikerne er: Norge er dobbeltmoralske når de sier de er forkjempere av menneskerettigheter, og samtidig samarbeider med stater som begår overgrep med våpen produsert i Europa. Norge må umiddelbart stoppe militærhandelen med Saudi-Arabia. I det minste må det ettergås nøye hvordan dette utstyret brukes, sier hun.

Redd Barna krever at norske myndigheter øyeblikkelig stanser alt salg av alt materiell som kan bli brukt i Jemen, men dette tilbakevises av regjeringen.

– Norge har et av verdens strengeste regelverk for eksport av forsvarsmateriell. Regjeringen viderefører hovedlinjene fra den rødgrønne regjeringens politikk på dette området. Det er bred støtte for det norske eksportregelverket på Stortinget, sier statssekretær Tore Hattrem til VG.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder