Sterke reaksjoner etter USAs klima-helomvending

Tesla-gründeren trekker seg fra Trump-samarbeid i protest. WWF-sjef Nina Jensen sier hun synes det var vanskelig å ta presidentens begrunnelse seriøst.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

USAs president Donald Trump kunngjorde torsdag kveld at USA trekker seg fra Paris-avtalen. Trump sa at USA skulle være klimavennlig, men ikke skulle ødelegge for bedriftene sine.

Trump bekrefter: USA vil bryte ut av Parisavtalen

Det vekker sterke reaksjoner.

Mister støttespillere

Tesla-grüner Elon Musk hadde på forhånd advart presidenten sterkt mot å trekke USA ut av klimasamarbeidet. Han har de siste månedene møtt som deltaker i to rådgivende paneler om økonomisk politikk.

Saken fortsetter under bildet

DROPPER TRUMP: Elon Musk, her avfotografert på et møte med forretningsledere i Trump Tower i desember i fjor. Foto: Evan Vucci AP

Nå trekker han seg.

– Trekker meg fra panelene. Klimaendringene er reelle. Å trekke seg ut av Parisavtalen er verken bra for USA eller verden, skrev Musk på Twitter etter at Trump hadde holdt sin redegjørelse.

Hans kollega i ett av de økonomiske rådene, Disney-sjef Robert Iger, gjør det samme.

Ifølge Buzzfeed news er ikke disse to alene. Flere sentrale amerikanske teknologi- og forretningsledere reagert med sjokk og vantro.

Disse inkluderer sjefene for Apple, Uber, Amazon og Google, i tillegg til Facebook-sjef Mark Zuckerberg. Han skriver i en uttalelse på sin egen plattform sier avgjørelsen «setter våre barns fremtid på spill»

Clinton og Obama i harnisk

Tidligere president Obama bryter tradisjonen og langer ut mot sin etterfølger.

– Nasjonene som står ved klimaavtalen, vil tjene på det, i form av nye jobber og næringer i fremtiden. Jeg mener USA bør ta en lederrolle. Men til tross for at Trump-administrasjonen sier nei til fremtiden, er jeg sikker på at amerikanske byer, stater og bedrifter vil fortsette å lede an for å redde vår ene, felles klode, sa han torsdag.

Trumps motstander i presidentvalget i fjor kalte hans avgjørelse en historisk feil.

– Spekket med feil og løgn

– Det er nesten vanskelig å ta det han sier seriøst, fordi det er spekket med feil, løgn og ikke minst en fremstilling av at nå setter Amerika og amerikanere først. Det er ikke tilfelle, sier sier WWF-sjef Nina Jensen.

Hun sier at klimaendringene ikke er et trosspørsmål, og at Trump i sin tale torsdag kveld ikke forholdt seg til fakta og vitenskap.

– Også amerikanere blir rammet av klimaendringer og har i særlig grad blitt rammet av klimaendringer. Det er en trist dag for verden, fordi dette vil skape turbulens, sier Jensen til VG.

Her annonserer Trump at USA trekker seg fra avtalen:

– På hvilken måte er den spekket med løgn?

– Det er alle ting han sier i forhold til hvor urettferdig Parisavtalen er for USA, at alle land har mye mer utslipp enn USA, at de har blitt behandlet urettferdig hele veien, at klimaendringer vil få mye større konsekvenser for alle andre enn USA, at Parisavtalen vil bare redusere de globale utslippene med – så – mye, sier Jensen.

– Listen er lang, jeg greier nesten ikke ramse opp alt igjen. Det blir veldig spennende hvordan nettsider som faktasjekker kommer til å radbrekke denne talen i stykker, sier WWF-sjefen til VG.

Les også: Slik er Parisavtalen

Slik reagerte forskningssenteret CICERO på nyheten:

Europa vil ikke reforhandle

Målet med Parisavtalen er å holde den globale oppvarmingen under to grader og prøve å begrense temperaturøkningen på jorden til 1,5 grader.

- Jeg er svært skuffet over at Trump-administrasjonen har besluttet å trekke USA ut av den viktigste klimaavtalen verden har kommet til enighet om, skriver statsminister Erna Solberg i en pressemelding.

Trump sier han åpner for å reforhandle Parisavtalen og tre inn i Parisavtalen igjen, men «på USA sine betingelser». Han snakket flere ganger om å skape en ny avtale, men Frankrike, Italia og Tyskland har allerede sendt ut en felles pressemelding om at Parisavtalen ikke kan reforhandles.

Storbritannias statsminister Theresa May har formidlet sin skuffelse til Donald Trump, ifølge Daily Mail. Innen da skal hun ha vekket oppsikt ved å vente flere timer med å kommentere avgjørelsen.

– Det som er interessant er det han sier om at han vil reforhandle ting, sier Bellona-leder Frederic Hauge om Trumps tale.

– Hvis han trekker seg helt ut, er han virkelig helt isolert, men jeg tviler på at verdenssamfunnet vil sette seg ned og reforhandle med Trump på den måten han skisserer her, sier Hauge til VG.

Les også: Dette skjer om Trump bryter ut av klimaavtalen

Se VGTVs sending om Trump-talen:

Les også: Kina kan bli verdens klimalokomotiv

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder