IKKE TATT: Frank Lee Morris (f.v.), Clarence Anglin og John Anglin rømte fra beryktede fengselet Alcatraz. Siden er ingen av dem funnet døde eller levende. Foto: Reuters

Rømte fra Alcatraz - jaktes 50 år senere

(VG Nett) Her er de eneste brødrene i historien som klarte å rømme fra det beryktede fengselet Alcatraz. 50 år senere leter US Marshals fortsatt etter rømlingene.

  • Hina Jalil
Publisert:

I juni 1962 klarte de tre bankranerne Frank Lee Morris og brødrene John og Clarence Anglin å grave seg ut av høysikkerhetsfengselet Alcatraz på en øy utenfor San Francisco.

På grunn av høye vedlikeholdskostnader stengte fengselet året etter. I løpet av de 29 årene Alcatraz var et fengsel har ingen fange lykkes med å rømme utenom disse tre.

De fleste fangene som forsøkte å rømme ble enten fanget, drept eller druknet. Ryktene forteller at Anglin-brødrene druknet, men likene ble aldri funnet, hverken døde eller levende skriver BBC.

Gravde seg ut

Den dristige flukten inkluderte både skjeer, dukkehoder og regnfrakk.

Ved hjelp av skje og smørkniv begynte fangene å grave i betongveggen som var 20 centimeter tykk. Det ble spilt trekkspill for å dempe ned lyden av boringen og papp ble nøye brukt for å dekke hvert hull i veggen.

Da tiden var inne, presset de seg gjennom korridoren og kom seg opp på taket.

For å unngå å bli oppdaget, laget rømlingene dukker av papp med ekte hår som de plasserte i sengene sine, slik at vokterne skulle tro de lå og sov. Med regnfrakkene hadde fangene klart å sy flåter som de dro ut i vannet med.

Blir pågrepet

- Jeg tror det er en god mulighet for at de overlevde, men det er vanskelig å si noe helt sikkert, sier politisjef Michael Dyke i US Marshals. Dyke tok over saken i 2003 etter at FBI henla saken etter 17 år.

- Den dag i dag, jobber jeg fortsatt med saken i blant, forteller Dyke.

En måned etter at Frank Lee Morris og brødrene John og Clarence Anglin satte kursen ut av Alcatraz fengsel, var det en norsk lastebåt som så en kropp som fløt i havet ved Golden Gate- broen i San Francisco.

- Det kan ha vært kroppen til Frank Le Morris, men ingenting er sikkert.

Michael Dyke legger ikke skjul på at han blir nødt til å arrestere rømlingene dersom de skulle bli funnet.

Legendarisk

Alcatraz-historien er en av de mest legendariske fengselshistoriene som har laget både film, bøker og dokumentarer. Skuespilleren Clint Eastwood spilte Frank Lee Morris i filmen «Escape from Alcatraz» i 1979.

Men ryktene om de tre rømlingene og deres skjebne snakkes det fremdeles om. Blant annet at de ville returnere til fengselet på 50 års-dagen for rømningen deres. Sammen med noen slektninger av de savnede rømlingene, gikk Dyke til øya forberedt på en pågripelse.

- Ryktene begynner et sted uten at noen vet hvor de kommer fra. Jeg tror ikke det kommer til å skje, sier Dyke videre.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder