HOLDER KRUTTET TØRT: Tungt bevæpnet politi voktet Gardermoen etter at PST advarte om et mulig terroranslag mot Norge i fjor sommer.

HOLDER KRUTTET TØRT: Tungt bevæpnet politi voktet Gardermoen etter at PST advarte om et mulig terroranslag mot Norge i fjor sommer. Foto:Kyrre Lien,VG

Politiets våpenbruk vekker internasjonal oppsikt

2014: Skjøt to skudd - ingen døde

Britiske og amerikanske aviser har oppdaget hvor lite norsk politi skyter.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

I 2014 løsnet norsk politi to skudd - uten å treffe noen.

Til sammenligning drepte amerikansk politi 930 mennesker i fjor, basert på myndighetens egne beregninger. Riktignok er USAs befolkning om lag 64 ganger større, men forskjellen i politiets våpenbruk har likevel vakt internasjonal oppmerksomhet, blant annet i Washington Post og The Independent.

Før midlertidig bevæpning

Professor Johannes Knutsson på Politihøgskolen er ikke overrasket over reaksjonene. Han holdt nylig en forelesning for 60 amerikanske politisjefer og ble møtt med vantro da han fortalte om politiets våpenrutiner i Norge.

– De ble veldig provoserte. Det måtte være feil. Det fikk nærmest ikke være sånn at politiet var ubevæpnet og nesten aldri skjøt, sier han.

HER SKYTER POLITIET:Varselskudd mot knivdesperado

Norsk politi har aldri vært spesielt våpengale, men professoren tror interessen for skytestatistikken i Norge skyldes en økt bevissthet for en ukultur i USA.

– De har et enormt problem. At de skriver om det har med teknologi å gjøre. Når alle har kameratelefoner kan man plutselig dokumentere alle tvilsomme skyteepisoder der politiet tidligere ville sluppet unna. De kan rett og slett ikke lukke øynene for det lenger, sier Knutsson.

Tallene de utenlandske avisene bruker stammer fra en rapport fra juni i år, og går til 2014. Midlertidig bevæpning ble innført på tampen av året, og har derfor ikke kunnet påvirke tallene særlig.

To drept på ti år

I rapporten kommer det fram at politiet har drept to personer mellom 2002 og 2014, og at 18 personer er blitt skadd av skudd fra politiet.

I Sverige ble langt flere både skutt og drept i den perioden, og professor Knutsson mener dette er et land det er mer naturlig å sammenligne oss med.

ÉN AV TRE NORDMENN: Myndighetene snikinffører bevæpning

– Det er åpenbart for meg at det er en forskjell på om man har våpenet i bilen eller på hofta, men til syvende og sist handler det mye om politiets trening, regelverk og hvilke holdninger den enkelte politi har. Her er Norge godt stilt, sier Knutsson.

Professoren er svært skeptisk til allmenn bevæpning avpolitiet, men tror ikke vi vil se amerikanske tilstander om den midlertidige bevæpning blir permanent.

– Norge er noe bedre enn Sverige, men sett under ett er Norden uendelig mye bedre enn USA. Det er snakk om helt forskjellige kulturer, sier han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder