HOLDT PRESSEKONFERANSE: Storbritannias utenriksminister William Hague (til venstre) tok imot USAs utenriksminister John Kerry mandag. (Foto: REUTERS)

USA gir Syria én uke til å gi fra seg våpnene

Mener konflikten må løses politisk

USAs utenriksminister John Kerry ber syriske myndigheter gi fra seg alle kjemiske våpen innen en uke.

Linn Johansen
ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

- En løsning finnes ikke på slagmarken, men rundt forhandlingsbordet, sa Kerry på en pressekonferanse i London mandag formiddag.

Kerry sa nemlig at konflikten i Syria må løses politisk, ikke militært.

Han la raskt til at det internasjonale samfunnet ikke kan unngå å reagere når syriske myndigheter bruker kjemiske våpen.

- Assad krysset en internasjonal rød linje, en rød linje som må opprettholdes, sa Kerry.

Søndag skrev Los Angeles Times at USA planlegger et tre dagers langt angrep mot Syria. President Barack Obama har imidlertid møtt sterk motstand i Kongressen.

- Flere hundre drept

- Risikoen ved ikke å handle er større enn risikoen ved å handle. Alle er nødt til å stanse og tenke på det, sa han.

Kerry sa videre at det finnes bevis for at Syrias president Assad har brukt kjemiske våpen som ved én anledning drepte flere hundre uskyldige mennesker, blant dem minst 426 barn.

President Bashar al-Assad selv nekter for å ha brukt kjemiske våpen.

- Vi har diskutert mulige og nødvendige tiltak som det internasjonale samfunnet kan sette i gang for å sørge for at Assad aldri krysser den linjen igjen, sa Kerry.

Politisk løsning

Storbritannias utenriksminister William Hague sa på samme pressekonferanse at USA har Storbritannias fulle diplomatiske støtte - på tross av at Storbritannia ikke ønsker å delta militært.

- Vi er enige om at konflikten i Syria krever en politisk løsning, ikke en militær løsning, sa Hague.

Russlands utenriksminister Sergej Viktorovitsj Lavrov sa mandag at Syria og Russland oppfordrer USA til å konsentrere seg om å få til fredssamtaler og ikke militære angrep.

Gjennom utenriksministeren takker president Assad Russlands president Vladimir Putin for støtten i den diplomatiske konflikten som raser internasjonalt, skriver NTB.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder