Her er USAs slagplan mot IS - i fire punkter

Obama: Vi vil føre an systematiske luftangrep mot IS

NEW YORK/OSLO (VG) I en tale til nasjonen sa president Barack Obama at USA, sammen med en bred internasjonal koalisjon, skal angripe IS fra luften.

 • Eva-Therese Loo Grøttum
 • Marianne Vikås

Artikkelen er over fem år gammel

Presidenten startet med bragdene: Drapet på Osama bin Laden, innsatsen i Afghanistan og Pakistan, Jemen og Somalia – og tilbaketrekkingen fra Irak og Afghanistan.
– Amerika har blitt tryggere, men fortsatt står vi overfor en terrortrussel. Vi kan ikke viske bort hvert eneste spor av ondskapen i verden, og små grupper av drapsmenn har kapasitet til å utrette stor skade, sa presidenten fra Det hvite hus natt til torsdag norsk tid.

Fra klokken 09 torsdag vil VGTV ha direktesending fra studio med siste nytt fra USA.

– Vårt mål er klart: Vi skal avsette og til slutt tilintetgjøre IS gjennom omfattende og iherdig kontra-terrorisme-strategi.

– Først og fremst vil vi føre an systematiske luftangrep mot disse terroristene, sa Obama i talen som kom dagen før 13-årsmarkeringen for 11. september-terroren.

Presidenten sier at USA vil samarbeide med irakiske myndigheter, og føre an en internasjonal koalisjon for å knuse terroristene fra Den islamske stat (IS) som herjer brutalt i Irak og Syria.

– Jeg har gjort det klart at vi kommer til å jakte terrorister som truer vårt land, hvor enn de er. Det betyr at jeg ikke nøler med å handle mot IS i Syria og Irak. Dette er et kjerneprinsipp for meg: Hvis du truer Amerika, så vil du ikke finne noe tilfluktssted.

VGTV:Se Obamas tale i opptak her

Firepunktsstrategi

Obama lister opp fire ulike punkt i landets strategi mot terroristene:

1. Systematiske luftangrep.

2. Øke støtten til styrkene som kjemper mot IS på bakkenivå.

3. Fortsette arbeidet med kontra-terrorisme for å hindre IS-angrep.

4. Fortsette med humanitær hjelp til uskyldige mennesker som har blitt drevet på flukt av terrororganisasjonen.

– Dette er vår strategi. I hvert av disse fire delene av vår strategi, vil en bred koalisjon av partnere slutte seg til Amerika, sa Obama, som understreket at amerikansk militærpersonell ikke skal delta i bakkekamper.

LES OGSÅ:Dette er terroristenes våpen

Erna: – Foreløpig ikke aktuelt for Norge

Presidenten listet ikke opp land denne koalisjonen skal bestå av, men det er på det rene at USA de siste ukene har stablet på beina en løs koalisjon av rundt 40 land, som alle har sagt seg villige til å delta i kampen mot IS. Denne uken er USAs utenriksminister John Kerry i Midtøsten for å hente støtte fra land der.

BAKGRUNN:Slik ble han verdens farligste (VG+, krever innlogging)

Statsminister Erna Solberg har sagt at det foreløpig ikke er aktuelt for Norge å bidra militært. En rekke norske statsborgere har dratt til Syria for å delta i kampene. Det har også amerikanere og statsborgere fra øvrige europeiske land gjort.

– Vår etterretning mener at tusenvis av utlendinger, inkludert europeere og noen amerikanere har sluttet seg til dem (IS journ.anm.) i Syria og Irak. Trente og kamp-herdet kan disse returnere til sine hjemland og utføre dødelige angrep, sa Obama.

Presidenten nevnte også den pågående debatten om hvorvidt han bør ha støtte i Kongressen for å ta avgjørelsen om å kjempe mot IS. Obama har fått kritikk for å gå utover sine fullmakter ved å erklære en slags krig, men presidenten står fast ved at han bruker den makten han har gjennom sitt embete.

– Jeg har myndigheten til å reagere mot trusselen fra ISIL. Men jeg mener vi er sterkest som nasjon når presidenten og Kongressen jobber sammen, sa han, og mente det var flertall for angrep mot IS i Kongressen.

HENRETTET: Journalisten James Foley ble henrettet av IS i august. Foto:,

– Barbariske handlinger

For Obama var det i talen viktig å klargjøre at IS ikke er islamsk.

– Ingen religion tolererer drap på uskyldige, og majoriteten av IS' offer har vært muslimske. I tillegg er IS med sikkerhet ingen stat, sa han og fortsatte:

– Den er ikke anerkjent av noen myndigheter, heller ikke av folket de underlegger seg. IS er en terrororganisasjon, enkelt og greit. Den har ingen visjon annet enn å slakte ned alle som står i veien for dem.

OGSÅ HENRETTET: Den amerikanske journalisten Steven Sotloff ble henrettet kun dager etter kollegaen James Foley led samme skjebne. Foto:Reuters Tv,Reuters

– De henretter fanger. De dreper barn. De undertrykker, voldtar og truer kvinner inn i ekteskap. De truer religiøse minoriteter med folkemord. I barbariske handlinger tok de livet til to amerikanske journalister – James Foley og Steven Sotloff.

VG HELG-DOKUMENT:Hvordan blir man et menneske som kapper hodet av et annet menneske? (VG+, krever innlogging)

Natt til torsdag norsk tid melder storavisen New York Times at Saudi-Arabia har sagt ja til å bistå USA med å trene moderate opprørere i Syria i kampen mot terroristene i IS.

– Vi er i en posisjon hvor jeg tror vi kan være nokså spesifikke overfor Saudi-Arabia om hva vi ønsker oss. Vi føler oss sikre på at de vil være fremoverlente på dette, sier en ikke navngitt kilde i Utenriksdepartementet til The New York Times.

USA har alt gjennomført 154 flyangrep mot antatte IS-opprørere i Nord-Irak, de fleste av dem mot mål i tilknytning til den strategisk viktige Mosul-dammen, opplyste Pentagon onsdag, melder NTB.

LES OGSÅ:Toppdiplomat: – Obama må gå «all in»

Henrettet journalister

I august og september har to amerikanske journalister i IS' fangenskap blitt brutalt henrettet ved å få hodet skåret av. IS har i videoer av henrettelsene henvendt seg direkte til president Barack Obama og krevd at angrepene mot den såkalte Islamske staten skal avsluttes.

Terroristene har også truet med å drepe flere gisler, sist den britiske statsborgeren David Haines.

Både USA og Storbritannia har imidlertid blankt avvist å gå i forhandlinger med terroristene.

Les også

 1. Toppdiplomat: – Obama må gå «all in»

  NEW YORK (VG) Timer før president Barack Obama skal legge frem sin nye slagplan mot IS, melder Det hvite hus at USA gir…
 2. Irak har valgt ny samlingsregjering

  Iraks nye samlingsregjering, der både sunnimuslimer, sjiamuslimer og kurdere er representert, ble mandag godkjent av…
 3. Stor VG-oversikt: Dette er terroristenes våpen

  De ble gitt som gave fra USA til Irak, stjålet fra motstandere…

Mer om

 1. USA
 2. Syria
 3. Irak
 4. Barack Obama
 5. Krigen mot terror

Flere artikler

 1. CIA: IS har mellom 20.000 og 30.000 krigere

 2. Ny video skal vise IS-henrettelse av vestlig journalist

 3. Dette er USAs strategi for å bekjempe IS: - Mer enn 50 land vil bidra

 4. Amerikansk avis: Obama godkjenner luftangrep i Syria

 5. Ekspert tror på snarlig USA-angrep

 6. Boehner om Obamas plan: Kan ta år

Fra andre aviser

 1. Syv sitater fra Obamas tale om IS

  Aftenposten
 2. Obama lover økt støtte til syriske opprørere

  Bergens Tidende
 3. Amerikansk journalist halshogd på IS-video

  Bergens Tidende
 4. Brende: Norge vurderer militær innsats i Irak

  Bergens Tidende
 5. – Målet med halshuggingen kan være å provosere USA

  Aftenposten
 6. - Målet med halshuggingen kan være å provosere USA

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder