REAGERER: Etterretningssjef Kjell Grandhagen lot seg overraske over Vladimir Putins atomknapp-uttalelse. Foto:Jan Petter Lynau,VG

Putins atomknapp-uttalelse ga E-sjefen hakeslipp

Generalløytnant Kjell Grandhagen fikk hakeslepp av president Vladimir Putins uttalelse om at han nesten satt med fingeren på «atomknappen» under Russlands anneksjon av Krim.

Tor-Hartvig Bondø
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Jeg må innrømme at kaffen holdt på å sette seg i vrangsrupen da jeg så dette intervjuet med Putin. Det er ganske oppsiktsvekkende den måten Putin beskriver hvordan han var rede til å iverksette en høyere beredskap for atomstyrkene etter anneksjonen av Krim, sa Grandhagen under åpningen av sikkerhetskonferansen i regi av Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) tirsdag.

Det var i en dokumentarfilm som ble vist på en statlig russisk TV-kanal søndag at Putin kom med sin oppsiktsvekkende uttalelse. Han sa at han var klar til å sette Russlands atomvåpen i kampberedskap, ifølge BBC.

Etterretningssjefen har også vært klar på at han ikke er i tvil om at Russland er i krig mot ukrainske styrker.

– Det er mange elementer i den russiske styrkeoppbyggingen. Russland har helt siden innmarsjen på Krim hatt et stort militært nærvær på østsiden av Ukraina. Vi snakker om flere titusen soldater. I tillegg har Russland tilført store mengder med tungt militært materiell til de østeuropeiske separatistene, sa Grandhagen til VG.

Grandhagen snakket også med VG i forkant av sin siste tale for Det Militære Samfund. Da advarte han om at den dagen Vladimir Putin måtte gi fra seg makten, kunne Russland godt få en statsleder som var mindre positiv både til Norge og resten av vesten.

Grandhagen viet Russland mye oppmerksomhet da han holdt sin årlige tale til Oslo Militære Samfund mandag kveld. Dagen etter fulgte han opp med å utdype hvordan uttalelser fra landets president spiller inn på Norges vurdering av naboen i nord.

VG/NTB

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder