VINNER TERRENG: Irakiske regjeringsstyrker undersøker en ødelagt bil, som tilhørte IS-terrorister, i utkanten av byen al-Alam 9. mars. Foto:Thaier Al-sudani,Reuters

Irak tar strategisk by ved IS-kontrollerte Tikrit

Irakiske regjeringsstyrker har gjenerobret strategiske viktig by i utkanten av den IS-kontrollert byen Tikrit.

Ingvild Sagmoen
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

De irakiske regjeringsstyrkene og sjiamuslimske militser avanserer stadig på IS-erobrede områder. Målet er å gjenerobre Saddam Husseins fødeby Tikrit, en avgjørende strategisk forutsetning for at de senere kan innta Mosul– IS' viktigste erobring i Irak.

Nå skal de irakiske styrkene ha tatt kontroll over al-Alam, en by på den nordlige utkanten av Tikrit, og da er selve sentrum av Tikrit det neste steget, melder Reuters.

BAKGRUNN: Dette er slaget Irak ikke kan tape.

Kjemper om kontroll

Medlemmer av terrorgruppen IS skal fortsatt holde hus i al-Alam, men regjeringsstyrker har tatt kontroll over byens sentrum og det foregår nå kamper i gatene, opplyser militærkilder til Reuters.

Tikrit har vært under kontroll av IS siden forrige sommer. Den irakiske offensiven er den største av sitt slag så langt i kampen mot IS. Skulle regjeringsstyrkene i samarbeid med sjiamuslimske militser lykkes, vil det være første gangen de vinner tilbake en stor by fra ekstremistene.

Får støtte

Tidligere har USAs forsvarssjef Martin Dempsey uttalt at han er sikker på at styrkene vil seire, og dermed innta IS-bastionen Tikrit. Så langt bidrar amerikanerne med luftangrep i den nordlige delen av landet, som vil hindre at IS vinner ytterligere terreng.

På bakkenivå får landets regjeringsstyrker bistand fra Iran-støttede militanter, og kommandanter som fungerer som militære rådgivere for bakkestyrkene.

Forsvarssjef Dempsey anslår at rundt 23 000 soldater kjemper for Irak på bakkenivå, mot kun noen «få hundre» IS-krigere. Ekstremistene er nå truet fra flere hold blant annet fra kurdiske styrker nord i Syria, nordlige deler av Irak og sentralt i Irak rundt Tikrit.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder