WHO-SJEF: Kinesiske Margaret Chan ledet fredag morgen en pressekonferanse der hun opplyste om at WHO har erklært ebolautbruddet som en internasjonal krise. Foto: AP Foto: ,

WHO erklærer ebolautbruddet en internasjonal krise

Ebolautbruddet i Vest-Afrika er en internasjonal helsekrise, mener Verdens helseorganisasjon. Fredag steg antall døde til 961.

 • Karna Buggeland Sælebakke

Artikkelen er over seks år gammel

De mulige konsekvensene dersom viruset spres videre er svært alvorlige, ifølge FN-organisasjonen.

– En koordinert internasjonal reaksjon er nødvendig for å stoppe og slå tilbake den internasjonale spredningen av ebolaviruset, heter det i en uttalelse fra WHO-sjef Margaret Chan, som kaller ebolaepidemien den verste epidemien på fire tiår.

Organisasjonen kalte denne uken til et todagersmøte i Genève i Sveits for å diskutere bekjempelsen av sykdommen. Der valgte de å erklære utbruddet en global nødssituasjon.

- De landene som er rammet har ikke kapasitet til å takle et slikt utbrudd på egenhånd, sa Chan fredag morgen.

Unntakstilstander

WHO erklærte tilsvarende nødsituasjoner under utbruddet av svineinfluensa i 2009, samt under polioutbruddet i mai i år. Ebolautbruddet, som ifølge Reuters har tatt 961 menneskeliv så langt, er historiens lengste og mest omfattende.

Det kan bli aktuelt med globale reiserestriksjoner for å stanse spredningen av viruset, men på nåværende tidspunkt er det ikke grunn til generelle begrensninger på internasjonale reiser eller handel, ifølge WHO.

LES OGSÅ:Slik angriper ebola kroppen

Torsdag ble det erklært unntakstilstand i både Liberia og Sierra Leone. De to landene har sammen med Guinea også igangsatt strenge tiltak som å gi militæret fullmakt til å gjøre søk i boliger de tror er infisert av viruset. I Sierra Leone satt politi og militærstyrker opp en blokade rundt de verst smittede områdene.

Bryter ned Liberias helsevesen

Helsevesenet i Liberia kollapser, sykehus stenges og helsepersonell flykter fra ebolaepidemien, ifølge landets utenriksminister.

– Folk dør fra vanlige sykdommer fordi helsevesenet bryter sammen, sier utenriksminister Augustine Kpehe Ngafuan i et intervju med Reuters.

Malaria og diaré blir ikke behandlet fordi livredde liberiere unngår sykehus og helsestasjoner. Dette kan ta livet av langt flere enn ebolaviruset, ifølge Ngafuan.

I hovedstaden Monrovia dumper nå innbyggere sine døde slektninger for å unngå karantenekravet, som de ser på som en dødsfelle.

Det blir også stadig vanskeligere å komme i kontakt med utdannede leger og sykepleiere ettersom flere har blitt smittet, er satt i karantene eller møter ikke opp på jobb av frykt for smitten.

Får teste medisin på mennesker

Et amerikansk selskap har fått tillatelse til å teste en medisin mot ebola på mennesker smittet av viruset.

Det amerikanske mat- og legemiddeltilsynet (FDA) har gjort det mulig for selskapet Tekmira Pharmaceutical å igjen teste medisinen TKM-ebola på mennesker. Forsøkene ble stanset forrige måned etter at noen av forsøkspersonene reagerte negativt på store doser.

– Vi har nøye overvåket utbruddet av ebolaviruset og konsekvensene av det, og vi er villige til å hjelpe med enhver ansvarlig bruk av TKM-ebola, sier administrerende direktør Mark Murray hos Tekmira i en pressemelding.

Tekmiras medisin er en av tre ebolamedisiner som har vist lovende resultater i forsøk på aper. Medisinene er stort sett uprøvd på mennesker.

VG/NTB

Mer om

 1. Ebola

Flere artikler

 1. Politi-isolerer områder med ebolasmitte

 2. Her kommer ebolamedisinen til Liberia

 3. Ebola-utbruddet i Vest-Afrika: Dumper sine døde slektninger i gatene

 4. Portforbud i Sierra Leone for å bekjempe ebola

 5. Ebola-bekjempelse kan koste drøyt 600 millioner

Fra andre aviser

 1. WHO erklærer ebolautbruddet en internasjonal krise

  Fædrelandsvennen
 2. - Ebolautbruddet en internasjonal krise

  Bergens Tidende
 3. Ebolamedisin kan igjen testes på mennesker

  Fædrelandsvennen
 4. WHO mener ebolautbruddet er en internasjonal helsekrise

  Aftenposten
 5. Ebolavaksine kan snart være klar

  Bergens Tidende
 6. WHO frykter ebolakatastrofe

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no