VOLDSOM BRANN: Natt til søndag jobbet svenske brannmenn på spreng med å få kontroll på brannen i en nedlagt skole i Onsala i Kungsbacka. Minst halvparten av bygningen er totalskadet, opplyser brannvesenet. Foto: Björn Larsson Rosvall , TT

Sverige: Tre branner i asylmottak på én uke

Svensk politi tar grep etter flere branner i bygninger som skulle ombygges til boliger for flyktninger. Minst ett av tilfellene etterforskes som en mordbrann.

Eivind Lindkvist Johansen
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Like før midnatt lørdag kveld brøt det ut en kraftig brann på en nedlagt skole i Kungsbacka, sør for Gøteborg.

Ingen personer ble skadet, men politiet sier de vil etterforske saken som en mordbrann, hvis de ikke klarer å finne en naturlig brannårsak, melder Expressen.

Kommunen hadde nylig kunngjort at den gamle skolen var blant bygningene som skulle brukes til å huse minst 170 flyktninger.

– Det finnes ingen teorier akkurat nå. Redningstjenesten må få gjøre sin jobb først, sier operasjonsleder Sanna Lagerqvist i Halland-politiet, til Expressen.

Politiet har sperret av et større område rundt bygningen i påvente av tekniske undersøkelser.

Ifølge Aftonbladet er det tredje gangen på under en uke at det oppstår branner i boliger som skulle huse flyktninger.

Les også: Mann med machete angrep flyktningleir i Sverige

Etterforskes som mordbrann

Natt til lørdag brant en annen skole, utenfor byen Ljungby i Sør-Sverige, ned til grunnen. Om kort tid var det planlagt at minst 80 flyktninger skulle flytte inn i det ombygde asylmottaket.

Ingen personer ble skadet i brannen, men politiet sier de etterforsker saken som en mordbrann.

– Vi har ikke klart å finne en naturlig brannårsak, sier Mia Sandgren, talsperson for politiet i Ljungby, til Expressen.

– Mye tyder på at brannen var påsatt, sier politiets operasjonsleder Henrik Jonasson til Smålandsposten.

Husker du? Flyktninger møtt med Ku Klux Klan-drakt i Finland

Innfører vakthold

Nå har politiet også besluttet å ha vakthold ved alle asylmottak i hele fylket Kronobergs län.

– Skolen som brant ned skulle bli benyttet som asylmottak, så på grunn av det har politiet, i samråd med kommunen og fylket, besluttet at vi skal passe på alle boliger for flyktninger. Det gjelder både eksisterende og kommende asylmottak i Kronobergs län, sier Sandgren.

Tirsdag kveld oppsto det også en brann i et brakkeanlegg i Arløv i Skåne, kun et døgn før den skulle huse flyktningbarn som hadde ankommet Sverige uten sine foreldre.

Politiet har foreløpig ikke pågrepet noen mistenkte i forbindelse med de tre brannene.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder