AVSKYELIG: Den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov, her sammen med Ap-leder Jonas Gahr Støre, syns drapet på Boris Nemtsov var avskyelig. Foto:Terje Mortensen,VG

Lavrov til FN: – Drapet på Nemtsov var avskyelig

Drapet på Kreml-kritikeren Boris Nemtsov var en avskyelig forbrytelse, sier Russlands utenriksminister Sergej Lavrov til FNs menneskerettighetsråd.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

President Vladimir Putin leder selv etterforskningen for å finne gjerningspersonene bak drapet som skjedde på åpen gate i Moskva sist fredag, ifølge Lavrov.

Boris Nemtsov (55) gikk sammen med sin kjæreste, modellen Anna Duritskaja (23), da han ble skutt og drept rett i nærheten av Kreml. Ugjerningen ble fanget på video.

Den ukrainske modellen kom uskadet fra angrepet og har siden forklart seg for russisk politi om hva hun så.

Den russiske utenriksministeren talte til FN-organet i Genève rett før hans amerikanske kollega John Kerry skulle på talerstolen. Hovedtema for møtet var Ukraina-krigen.

BAKGRUNN: Disse Putin-kritikerne er drept eller mystisk døde

Lavrov ba i sin tale regjeringen i Ukraina om å distansere seg fra det han kaller ekstremister i øst. Konkret framgang er oppnådd gjennom implementeringen av tiltak i Minsk-avtalen, og våpenhvilen er blitt befestet, ifølge ministeren.

Moskva anklaget i forrige uke Kerry for å bryte med diplomatisk etikette da han slo fast at russiske ledere gjentatte ganger har løyet ham opp i ansiktet ved å nekte for at russiske styrker befinner seg i Øst-Ukraina.

Flere enn 6.000 mennesker er blitt drept siden kampene mellom prorussiske separatister og ukrainske regjeringsstyrker brøt ut for snart et år siden. Det sa FNs menneskerettssjef før FN-kontorets niende rapport om konflikten ble lagt fram mandag.

Kommentar:Han talte Putin midt imot

DREPT: Den russiske opposisjonspolitikeren Boris Nemtsov (55) ble truffet av fire skudd og drept et steinkast fra Kreml og Den røde plass. Modellkjæresten, ukrainske Anna Duritskaja (23), ble vitne til drapet, som er et av de mest dramatiske drapene i hele president Putins 15 år lange periode som Russlands leder. Foto: AFP,

Lørdag kom det meldinger om at politiet nekter Nemtovs kjæreste å forlate leiligheten sin. Trolig skyldes det at de ønsker å beskytte henne som vitne. Det er ingenting som tyder på at hun skal være mistenkt i saken. Samtidig skal russisk politi ha ransaket leiligheten til den drepte opposisjonspolitikeren.

Nemtsov skal ha hatt et forhold til Duritskaja i tre år. Ut fra flere twittermeldinger fra Nemtsovs venner tyder alt på at forholdet til Anna Duritskaja var åpent.

Hun kaller seg selv modell og skuespiller, men det er ikke kjent om hun har hatt roller i filmer eller på scenen. Hun studerte til bibliotekar ved universitetet i Kiev.

Boris Nemtsov etterlater seg fire barn, som han har fått med tre forskjellige kvinner. På 50-årsdagen i 2009 skal alle hans kvinner og barn ha vært til stede.

Minnemarsj for Nemtsov

Det var søndag en stor minnemarkering for Boris Nemtsov i Moskva sentrum, hvor flere titusener deltok. Det skulle egentlig ha vært en protest mot den økonomiske krisen og krigen i Ukraina, men dette har i stedet blitt en minnemarsj for den drepte opposisjonspolitikeren.

Slike massemønstringer er svært uvanlig i den russiske hovedstaden, hvor myndighetene strengt kontrollerer opposisjonelle arrangementer.

Det var også minnemarkeringer i flere andre byer, blant annet St. Petersburg og Novosibirsk.

Tidligere visestatsminister Boris Nemtsov var kjent som en krass Putin-kritiker. Putin sier imidlertid at han selv vil lede etterforskningen og lover at gjerningsmennene vil bli funnet og straffet.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder