PÅ SKJERMEN: Thailandske TV-seere må nøye seg med skjermer som opplyser om at militæret har tatt over kontrollen i landet. Foto: ESPEN LINDGREN/PRIVAT

Alle TV- og radiokanaler sensurert i Thailand

Portforbud i hele Thailand fra klokken 22.00 til 05.00.

Militærkuppet i Thailand ble kunngjort direkte på TV. Så ble skjermene blanke. Nå er det innført portforbud i landet, og grunnloven er satt til side.

  • Marcus Husby
  • Jennifer Bråthen
  • Cathrine Ekehaug
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

De statlige TV-kanalene i landet viser kun en tekstboks med at militæret har kontroll i landet.

Thailands militære annonserte direkte på TV at de har tatt kontroll over myndighetene, og at de har opphevet grunnloven, skriver BBC på sine nettsider.

Militærsjef Gen Prayuth Chan-ocha annonserte at han ville gjeninnføre militærorden og innføre politiske reformer. Regjeringen er beordret til å rapportere til militæret.

BBCs reporter i Thailand rapporterer at militæret har satt opp busser for demonstranter som forlater diverse demonstrasjonssteder rundt om i Bangkok.

NTB melder torsdag kveld at militæret i Thailand vil blokkere bruken av sosiale medier i landet. Grunnen skal være at de nye makthaverne er misfornøyd med kritikken som har kommet mot dem på Facebook, Twitter og andre sosiale medier. Tidligere svirret det mange rykter på Twitter om at internett ville bli stengt torsdag kveld, men disse ble raskt avkreftet.

Kommentar: Ulykkelige Thailand

TV-sendinger sensurert

SENSURERT: TV-kanalene blir sensurert i Thailand etter militærkuppet. Dette var beskjeden TV-seere i Thailand fikk torsdag. Foto: ESPEN LINDGREN

Espen Lindgren har bodd i Thailand de siste 14 årene, og er ikke overrasket over sensureringen. Det er også han som har sendt TV-bildet til VG.

- Utlendinger her nede er generelt avslappet til dette. Men vi avventer enhver nyhetsmelding, skriver han i en e-post fra Thailand.

Selv tar han det foreløpig rolig, ettersom han har opplevd kupp i Thailand tidligere.

Den norske ambassaden i Bangkok anbefaler nordmenn i Thailand å etterkomme anvisninger fra lokale myndigheter og ikke minst overholde portforbudet fra klokken 22.00 til 05.00.

- Jeg har ikke noen personlig beredskapsplan for evakuering, sier Lindgren.

Folk hamstrer mat og drikke

Michael Eriksen befinner seg i Chiang Mai, nord i Thailand. Han forteller klokken 21.30, en halvtime før portforbudet er gjeldende, at mennesker tømmer minibankene.

- Jeg var innom 7/11 for en halvtime siden, der var det fullt av folk som hamstrer inn mat og drikke. For min del tar jeg det med ro, noe som virker som det beste, skriver han i en e-post til VG.

KUPPET: Militærsjef Prayut Chan-O-Cha forlater møtesenteret Army Club i Bangkok torsdag. Foto: AFP / PORNCHAI KITTIWONGSAKUL

Spent stemning i Bangkok

Seniorforsker ved Institutt for fredsforskning (PRIO), Stein Tønnesson, befinner seg også i Bangkok. Han forteller at stemningen er til å ta og føle på i hovedstaden.

I skrivende stund er han på flyplassen, etter å ha vært utenfor partihovedkvarteret i påvente av å få et møte med noen av lederne etter forhandlingene i dag.

- I partihovedkvarterer var det en merkelig stillhet før stormen. Mange virket nervøse. Alle ventet på at lederne skulle komme ut fra møtet med kuppgeneralen. Etter møtet, som nettopp ble avsluttet, ble imidlertid alle rødskjorte-lederne arrestert. Det var det tydelig at alle bestemte seg for å flykte med en gang, forteller Tønnesson til VG.

- Nå er det klart at dette er et militærkupp, sier Tønnesson.

Han mener at et stort spørsmål nå er hvor undertrykkende militærdiktaturet blir.

- Hæren har allerede stengt ned TV- og radiokanalene til de som støttet den avsatte, folkevalgte regjeringen. Nå er frykten stor blant journalister og intellektuelle for at nettsteder, sosiale medier og kanskje også landets viktigste aviser skal bli stengt eller komme under sensur. Amnesty International og Human Rights Watch og andre har allerede advart mot dette.

Hverken charter- og flyselskap gjør endringer i reiseopplegg etter kuppet.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder