I ASYL: Julian Assange har vært på den equadorianske ambassaden i London siden juni i år, og driver fortsatt aktivisme over nett. Foto: Kirsty Wigglesworth / AP

Assange om livet i asyl: - Som å bo på en romstasjon

(VG Nett) Julian Assange tror sex-anklagene mot ham blir droppet, og håper at amerikanske myndigheter trekker tiltalen etter WikiLeaks-lekkasjen.

Astrid-Helen Holm
ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

WikiLeaks-grunnlegger Julian Assange har søkt tilflukt på Equadors ambassade i London siden 19. juni i år, og i midten av august kunne britiske medier melde at han også fikk innvilget politisk asyl i landet.

Assange har ikke forlatt Storbritannia ennå, og bor for tiden i ettroms-ambassaden til Equador, der han sover på en madrass på gulvet.

- Det er som å bo på en romstasjon. Jeg jobber 17 timer i døgnet, syv dager i uken, sier WikiLeaks-grunnlegger Julian Assange til Daily Mail.

Han tilbringer dagene sammen med de equadorianske diplomatene ved ambassaden og har fortsatt arbeidet med sin internettaktivisme.

Tror sex-anklagene droppes

Australskfødte Assange risikerer å bli utlevert til Sverige der han er tiltalt for seksuelle krenkelser dersom han beveger seg utenfor ambassaden. Senere kan han bli sendt til USA, der han kan bli tiltalt for spionasje etter at WikiLeaks publiserte tusenvis av lekkede ambassadedokumenter som omgjaldt krigen i Afghanistan.

- Med mindre Storbritannia ønsker å få en amerikansk utleveringsbegjæring, er det tilrådelig at den fastlåste situasjonen mellom Storbritannia og Equador blir løst før den tid kommer, sier Assange.

Han er overbevist over at anklagene fra Sverige om de seksuelle krenkelsene mot to kvinner blir trukket tilbake.

- Det kan være tre måneder, det kan være raskere.

Ecuador mener det er dokumentert at Assanges liv er i fare, og at asyl dermed er en menneskerett. Ifølge ecuadorianske myndigheter er Assange et offer for politisk forfølgelse.

Artikkelen fortsetter under bildet

FRA AMBASSADEN: WikiLeaks-grunnlegger Julian Assange snakker med Russia Today fra den equadorianske ambassaden i London. Foto: AP


Risikofylt rettssak

- Hvis USA dropper anklagene sine mot oss, blir saken lett. Risikoperioden min for å bli utlevert til USA er rett før eller rett etter rettssaken mot Bradley Manning, siden anklagen er at jeg var i en slags konspirasjon med ham for å få informasjon om den amerikanske regjeringen, sier Assange.

Rettssaken mot Bradley Manning, er planlagt å starte i februar 2013. Manning ble arrestert i 2010, mistenkt for å ha overlevert konfidensielt materiale til WikiLeaks.

Blir rastløs

- De to første månedene på ambassaden var ganske positive. Vi hadde en stor politisk kamp, vi hadde den fysiske treningen og dag-til-dag-oppgaven med å bygge et liv her. Situasjonen har stabilisert seg nå, og stabiliteten har begynt å bli irriterende, sier Assange.

Artikkelen fortsetter under bildet

ALLTID VAKTHOLD: Britisk politi utenfor den equadorianske ambassaden i London, som konstant overvåkes, i tilfelle Julian Assange skulle finne på å bevege seg ut. Foto: Sang Tan / AP


Konstant vakthold

Britisk politi har konstant vakthold utenfor ambassaden, i tilfelle Assange skulle finne på å forsøke å flykte.

- Politiets nærvær er absurd undertrykkende, og det blir ikke effektiv måte å takle situasjonen på. Jeg har en lampe med lys som etterligner blå himmel og skinner opp i taket. Jeg må ha på den en batteri-timer som skrur seg av, ellers blir jeg oppe hele natten og jobber, sier han.

Plages av hoste

Assange har en egen personlig trener som kommer til ambassaden annenhver dag for å sørge for at han holder seg i form. Han har en egen tredemølle og løper fem til åtte kilometer.

Han forteller til Daily Mail at maten han spiser blir brakt til ambassaden av venner og ansatte og at han legger vekt på å spise sunt. I tillegg tar han kosttilskudd, blant annet på grunn av mangelen på sollys.

Selv om Julian Assange foreløpig ikke har tatt skade av å tilbringe over 100 dager innendørs i asyl, innrømmer han overfor Daily Mail at oppholdet begynner å ta på ham.

- Helsen min blir langsomt forverret. Jeg håper det bare er fysisk, men jeg har et problem med en av lungene mine som forårsaker en lei hoste.

Ønsker å jobbe

- Problemet er at jeg har vært fanget i Stobritannia på grunn av det svenske utleveringskravet de siste to årene. Samtidig har USA fortsatt sin granskning av WikiLeaks og meg selv, helt til punktet der de er klare til å fortsette med en tiltale, sier Assange.

Han sier at han aller helst vil at tiltalen mot ham droppes, men at det vil bli et sjakkspill dersom USA velger å holde fram med den.

- Jeg gjør nok lurt i å oppholde meg der de rettslige myndighetene ikke er i allianse med USA. Hvor som helst hvor jeg kan fortsette å jobbe, sier Assange.

Les også

 1. Assange til angrep på Obama: - Bruker den arabiske våren i valgkampen

  (VG Nett) Wikileaks-grunnlegger Julian Assange angrep president Barack Obama og hyllet soldaten Bradley Manning da han…
 2. Assanges advokat: Har viktig ny informasjon

  WikiLeaks-grunnlegger Julian Assanges advokat ber svenskene komme til London.
 3. Ecuador: Storbritannia lover ikke å storme ambassaden i London

  Ecuadors president Rafael Correa sier at konflikten med Storbritannia trolig er løst etter at britene skal ha lovet ikke…
 4. Ecuador gravlegger Assange-strid med britene

  (VG Nett) Ecuadors president sier krangelen er over etter at britene trakk trusselen om å storme ambassaden for…
 5. Disse bildene avslører de britiske Assange-planene

  (VG Nett) En britisk politimann avslørte ved et uhell instruksen for håndteringen av WikiLeaks-lederen.
 6. Ecuador ber om fritt leide for Assange

  Julian Assange-saken har kastet Ecuador og Storbritannia ut i en vanskelig diplomatisk feide.
 7. Dette krangler Sverige og Wikileaks om

  (VG Nett) WikiLeaks hevder Julian Assanges liv står på spill. Svenskene anklager WikiLeaks for å tro på myter.
 8. Ecuador får full Assange-støtte i Sør-Amerika

  WikiLeaks-grunnlegger Julian Assange fikk en mottakelse som var en rockestjerne verdig da han søndag talte fra balkongen…
 9. Ecuador åpner for Assange-forhandlinger

  Ecuadors utenriksminister sier at han er åpen for å forhandle med Storbritannia om skjebnen til WikiLeaks-grunnleggeren…
 10. Wikileaks-talsmann til VG Nett: - Assange nekter å forlate ambassaden

  (VG Nett) Wikileaks-talsmann Kristinn Hrafnsson sier til VG Nett at Assange ikke vil forlate Ecuadors ambassade før han…
 11. Assange får bli i ambassaden så lenge han vil

  (VG Nett) Ecuadors president sier at WikiLeaks grunnlegger Julian Assange (41) kan bli værende på ambassaden deres i…
 12. Dette er Assanges krav til USA

  (VG Nett) Søndag ettermiddag brøt WikiLeaks-grunnlegger Julian Assange (41) stillheten og talte til media og de oppmøtte…

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder