GLEDESRUS: Disse innbyggerne i Uruguays hovedstad Montevideo kunne slippe jubelen løs etter at marihuana-lovendringen ble vedtatt i senatet. Foto: Reuters

Uruguay legaliserer marihuana

Som første land i verden legaliserer Uruguay marihuana.

Publisert:

Etter at Senatet stemte 16 mot 13 for lovendringen, blir det lov å dyrke, selge og røyke marihuana i Uruguay.

Uruguay er ett av Latin-Amerikas mest liberale land, og bruk av marihuana er allerede lovlig. Dyrking og salg har vært forbudt. Inntil nå.

Vil stoppe kriminalitet

Formålet med den nye loven er å frata kriminelle nettverk muligheten for å profittere på handelen med narkotika.

Når loven trer i kraft om 120 dager, vil uruguayerne ha lov å dyrke opp til seks marihuana-planter i sine hjem hvert år. Registrerte brukere av cannabis skal få kjøpe marihuana over disk i apotekene.

Følger spent med

Uruguays metode for å bekjempe narkotikasmugling vil bli fulgt med argusøyne over hele Latin-Amerika.

Mange latinamerikanske ledere innser stadig oftere at en legalisering av cannabis er den eneste måten å dempe volden som smuglerbandene står bak.

Den styrtrike filantropen George Soros, som tidligere har skrytt av Norges innsats for å redde trær i regnskogene, mener at Uruguay også kan bli et forbilde for USA, som han mener har ført en mislykket krig mot narkotiske stoffer.

Godkjent legemiddel

I Norge står marihuana på narkotikalisten, men i 2012 ble en cannabisspray kalt Sativex godkjent i Norge. Munnsprayen, som er et legemiddel, er beregnet på pasienter med multippel sklerose (MS), som er en kronisk sykdom i nervesystemet, som rammer mellom 250 og 300 nordmenn hvert år.

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder