I KØ: Ibrahim vil informere verden om hva som skjer i Raqqa. Han forteller at kvinner som kler seg i annet en burka eller niqab, straffes med 40 slag. Bildet er tatt av Ibrahim i Raqqa. Foto: PRIVAT,

Innbyggerne forteller: Slik er livet under ISIL-kontroll

Skoler er stengt, røyking straffes med piskeslag og
offentlige henrettelser skjer hyppig. VG har snakket med innbyggere i byene ekstremistgruppen ISIL kontrollerer.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

– Jeg har valgt å bli her. Jeg vil informere verden om hva som skjer i byen min, sier en student i 20-årene til VG.

Mange av vennene hans er torturert, drept eller forsvunnet. Noen har flyktet fra landet.

Han kan av hensyn til sitt liv ikke røpe sin identitet, men ber oss kalle ham Ibrahim. Selv ikke familien hans vet hva han driver med.

Ibrahim kommer fra Raqqa i nordøstlige Syria, byen som var en av de første store byene ISIL tok kontroll over, og som nå kalles hovedstaden i deres nylig erklærte kalifat.

Ibrahim har sammen med noen få, nære venner, dannet en gruppe som har som mål å informere om ISILs handlinger.

To ganger har den ISIL-kontrollerte fredagsbønnen i byen handlet om at Ibrahim derfor må tas.

– ISIL har sagt til folk at de skal finne meg, henrette meg og korsfeste meg. Når jeg hørte det begynte hjertet å dunke kraftig, sier han.

40 slag for å røyke

Ibrahim beskriver en by som ble totalforandret da islamistene tok kontrollen:

* Skoler og universiteter er stengt.

* Det er bare elektrisitet fire timer om dagen.

* Fra moskeene oppfordres det til jihad hver dag.

KORSFESTET: Dette bildet fra mars skal vise den første kjente korsfestelsen i Raqqa. Mannen ble først henrettet, så hengt opp til offentlige avskrekkelse. Mannen skal ha vært anklaget for ran og drap. Foto:Ibrahim,

* Røyker du sigaretter, blir du straffes med 40 piskeslag.

* Er du sen til bønn, blir du slått.

* Kvinner som kler seg i annet en burka eller niqab, straffes med 40 slag.

* Menn som har bilder av kvinner på telefonen sin, selv om det er deres egne døtre eller koner, straffes med 40 piskeslag.

* Mennesker henrettes på byens hovedtorg, og døde kropper henges opp på trekors til skrekk og advarsel.

* Da Brasil spilte mot Mexico i VM, raidet krigere, ifølge Ibrahim, kafeer og jaget seerne vekk. De sa at fotball distraherte dem fra å fokusere på Allah.

Det er i dag tusner av fremmedkrigere fra hele verden i og rundt Raqqa, sier Ibrahim. Blant dem skal det også være en rekke nordmenn.

– Mange av dem er ikke her for å krige mot Bashar al-Assad, men kommer som turister – for å gifte seg og spise god mat, mens lokalbefolkningen sulter. Innbyggerne i byen hater dem, sier han.

– Hvor lenge holder du ut i Raqqa?

– Jeg blir her til jeg dør, eller til president Assad er styrtet og ISIL er drevet vekk, sier han.

Full kontroll i Mosul

10. juni, Nord-Irak: Ekstremist-hærens raske fremrykking overrasket alle. I pickupbiler pakket med krigere rykket hæren over de porøse grensene mellom Syria og Irak. Første mål var Iraks nest største by, Mosul.

I møte med de sunnimuslimske jihadistene smuldret den irakiske hæren fullstendig opp. Noen soldater slang våpnene fra seg på bakken, og løp. Andre rev av seg uniformene og blandet seg med den flyktende sivilbefolkningen. Krigerne slapp løs tusenvis av fanger fra fengsler, tok over militærbaser og ranet banker. Irakiske soldater ble massehenrettet med skudd i bakhodet. Det svarte flagget til ISIL ble heist til topps på offisielle bygninger.

Så mange som 500.000 mennesker flyktet fra Mosul da ISIL invaderte byen, men én mann bestemte seg for å bli.

– Finner de ut hvem jeg er, vil jeg bli henrettet som «forræder», sier han til VG.

Mannen, som inntil nylig jobbet som akademiker, er født og oppvokst i den nordirakiske byen. Han er én av få stemmer fra byen som nå er i sentrum for en katastrofe en hel verden frykter konsekvensen av:

TORTUR: Flere i vennegjengen til Ibrahim er fengslet, forsvunnet eller torturert. Bildet skal vise en venn, etter ISIL-tortur, som ble anklaget for å spre informasjon om ISIL til omverden. Foto:Ibrahim,

– Da ISIL kom hevdet de at de frigjorde byen fra den irakiske regjeringens undertrykkelse. Innbyggernes hat mot regjeringen har gjort ISILs inntog enklere, de er akseptert av mange.

Nå mangler byen elektrisitet, bensin og lønninger. Markedene er stengt. Og den irakiske hæren har utført dødelige bombeangrep mot byen.

– Med oss eller dø

Andre motstandsgrupper i byen har alliert seg med ISIL og er nå i hovedsak under deres kommando. Gruppen har også opprettet et eget frivillig-kontor der mange tenåringer har meldt seg til tjeneste. ISIL har uttalt at hver husstand må sende minst én frivillig for å kjempe med dem.

«Enten er du med oss, og lever i frihet og respekt, eller så møter du døden», skal ISIL-krigerne ha ropt ut i megafoner rundt om i byen for en uke siden.

– Sjiamuslimer blir utvist og drevet på flukt, i noen tilfeller blir de drept. ISIL kaller sjiaer for ateister, og har erklært Mosul for å være en by kun for sunnier, sier mannen.

– Hva tenker du om ISIL?

– Mange av dem som har sluttet seg til ISIL i Mosul har levd i vanskelige kår. Jeg kjenner mange av dem. De er arbeidsløse, og har vokst opp i fattigdom og uvitenhet, sier han.

– Er du redd?

– De er radikale og ekstreme i alt de gjør. Hvis ISIL lykkes i å få full kontroll over folks liv her, vil de ikke vise noen nåde, sier mannen.

VISTE SEG I MOSUL-MOSKE: Abu Bakr al-Baghdadi, ISILs leder, vise seg for første gang offentlig i Mosul på lørdag. Foto: ,

Krigsetterforsker: - Går etter nøkkelpersoner

En av Amnesty Internationals ledende krigsetterforskere, Donatella Rovera, snek seg i forrige uke inn i Mosul, gjennom ISILs kontrollpunkter. Målet var å finne ut av hvordan ISIL kontrollerer byen.

– ISIL har nå full kontroll, og flere samarbeidende opprørsgrupper opererer under deres kommando. Foreløpig har gruppen valgt ikke å bryte inn i folks hverdagsliv, men slik jeg forstår det, vil dette endre seg med tiden, sier Rovera til VG fra et sted øst for Mosul.

Rovera var i fjor inne i Raqqa, Syria, og så hvordan ISIL i starten ikke behandlet folk i byen etter strenge religiøse regler. Dette endret seg rask til det verre i Raqqa, og vil endre seg raskt i Mosul, tror hun.

– I Mosul konsentrerer ISIL seg nå med å gå etter nøkkelpersoner, mennesker som har vært i byens administrasjon, rettsapparat, sikkerhetsstyrker og folk som tidligere har samarbeidet med amerikanerne. Mange er forsvunnet, og er aldri sett igjen. I blant dumpes de døde kroppene deres slik at folk skal se det.

Rovera påpeker også at byens minoriteter, shiamuslimer og kristne, har flyktet fra byen. Hun sier at begge sider i konflikten begår alvorlige krigsforbrytelser.

– Sivile drepes, krigsfanger henrettes, hjem jevnes med jorden. Krigen er nå religiøst delt. Bare framtiden vil vise hvor dette ender, sier hun.

ISIL-STØTTE I MOSUL: Tilhengere av de sunnimuslimske jihadistene viste sin støtte i sentrum av Mosul den 16. juni. Foto: ,Ap

HSI: Isil-base angrepet

Fredag morgen skal opprørsgruppens base i Raqqa ha blitt angrepet. Både fly, helikoptre og fallskjermsoldater skal ha vært involvert, ifølge journalistnettverket Hate Speech International (HSI).

To av angriperne og fem ISIL-krigere skal ha blitt drept, skriver NTB. Høytstående kilder i ISIL hevder «militære elementer» fra USA og Jordan spilte en rolle under angrepet, ifølge HSI.

Les mer: Video skal vise ISIL-lederens første offentlige opptreden

50 nordmenn i Syria

I Syria anslås det at det er rundt 10.000 fremmedkrigere, hvorav 2000 kommer fra vestlige land. Ifølge PST har om lag 50 personer dratt fra Norge til Syria.

- Vi vet at 50 personer har dratt fra Norge, men tallet er trolig høyere. Av disse har en del kommet tilbake, og en del er blitt drept, sier seniorrådgiver Martin Bernsen i PST.

De fleste fremmedkrigerne fra Norge er unge menn uten noen familietilknytning til Syria, ifølge PST.

Etter det VG er kjent med er nærmere ti av personene som har dratt fra Norge drept.

PS!

Mannen VG har snakket med i Mosul skrev lørdag kveld, etter at ISILs leder skal ha holdt sin tale i hovedmoskeen i byen, at han ikke lenger tør å oppdatere omverden slik han har gjort. ISIL har nå sjekkpunkter over hele byen og gjennomsøker alt, også folks telefoner.

- Jeg blir engstelig, skriver han.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder