VOKTER: Politimenn passer på regjeringsbygningen på Krim som bevæpnede menn okkuperte i morges.Foto OLEKSANDR POLEHENKO/AFP

Russiske jagerfly satt i kampberedskap

Bevæpnede menn stormet parlamentsbygning i Ukraina

Nyhetsbyrå: Ukraina advarer Russland

Ukrainas kaller inn Russland til møte

Norsk ekspert: Det kan eskalere

Spenningen mellom Ukraina og Russland øker etter at soldater stormet regjeringskontorene og heiste det russiske flagget over en parlamentsbygning på Krim-halvøya.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Kort tid etter at rundt 50 bevæpnede prorussiske menn stormet regjeringskontorene på den Ukrainske halvøya torsdag morgen, kom meldinger om at Russiske jagerfly i det vestlige militærdistrikt er satt i kampberedskap, skriver NTB.

- Konstante flypatruljeringer gjennomføres av våre jagerfly i grenseregionen, sier det Russlands forsvarsdepartement ifølge nyhetsbyrået Interfax, skriver NTB.

Det russiske flagget ble reist utenfor bygningen like etter den ble stormet. Samtidig advarer Ukrainas fungerende president Russland om å ikke forlate deres marinebase, skriver AP.

- Enhver bevegelse av troppene, spesielt troppene utenfor dette territoriet, vil bli betraktet som en militær aggresjon, sier Oleksandr Turchynov, fungerende president, ifølge AP.

Like etter klokken 10.30 meldte landets utenriksdepartement at de krever samtaler med Russland. Like etter klokken 13.30 skal rundt 80 russiske krigsskip ha gått fra havn i Østersjøen og i Barentshavet som ledd i en gigantisk beredskapsøvelse som ble varslet onsdag.

Viktor Janukovitsj, som har flyktet fra Kiev, sier til russiske nyhetsbyråer at han fortsatt regner seg som Ukrainas president.

I uniformer

Ifølge den lokale tatar-lederen Refat Tsjubarov bærer angriperne uniformer, men det er uklart hvor de kommer fra, skriver Reuters.

- Jeg er fortalt at parlamentsbygningen og regjeringsbygningen er okkupert av væpnede menn i uniformer uten gjenkjennelige emblem. De har foreløpig ikke kommet med noen krav, skriver Tsjubarov på Facebook-siden sin.

Ifølge AFP tok angriperne kontroll over parlamentsbygningen og nasjonalforsamlingens bygning i den regionale hovedstaden Simferopol uten at sikkerhetsvaktene gjorde noen motstand.

Innenriksministeren i Ukraina bekrefter hendelsen og sier at sikkerhetsstyrkene i landet er satt i beredskap.

HEISTE FLAGG: Det russiske flagget ble heist kort tid etter at prorussiske menn stormet regjeringskontorene og regionforsamlingens bygning i Simferopol på Krim-halvøya i Ukraina. Foto: AFP/ NTB Scanpix


Kan eskalere

Okkupasjonen av regjeringsbygget i Simferopol på Krim, beskriver seniorforsker Tor Bukkvoll ved Forsvarets forskningsinstitutt som et resultat av langvarig høyt adrenalin-nivå i ukrainsk politikk.

- Det tar tid å roe det hele ned. Det som skjer på Krim er alvorlig, men det er det også med høyreekstreme gruppene andre steder i Ukraina, fremholder han.

Leder for Russlandsprosjektet Tor Bukkvoll ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI). Foto: FFI


Han mener at det som skjer på Krim kan eskalere, men bare hvis det håndteres dårlig.

- Jeg merker meg at det er myndighetene på Krim som forhandler med okkupantene, og det som skjer der nå er uttrykk for noe en relativ liten gruppe har gjort, ikke noe eliten eller den politiske ledelse ønsker, sier Bukkvoll.

Han mener likevel veien kan være kort til ytterligere uro, hvis situasjonen eskalere av seg selv. Det er en stor utfordring for de nye lederne i Kiev at de må klare å roe ned grupper på begge sider for å skapelegitimitet for sin egen regjering.

Den nye regjeringen følges nøye både nasjonalt og internasjonalt og har ikke mye tid på seg. Både vesten og ukrainske borgere følger nøye med, og det er lite trolig at noen av dem vil gi de nye makthaverne særlig slingringsmonn.

«Krim-halvøya er Russland»

Mennene skal ifølge AP ha båret svarte og oransje bånd, noe som knyttes til det russiske symbolet for seier under andre verdenskrig.

STORE DEMONSTRASJONER: Prorussiske separatister har demonstrert mot Ukrainas nye regjering utenfor parlamentsbygningen på Krim-halvøya helt siden i forrige uke. Foto: Reuters


De kom seg inn i bygningen ved å skyte seg gjennom glassdørene ved inngangen, uten at noen ble skadet, skriver AFP.

De skal også ha hengt opp et skilt med slagordet «Krim-halvøya er Russland».

Nyhetsbyrået skriver også at mennene skal ha kastet en sjokkgranat ut av bygningen etter at en journalist forsøkte å stille dem et spørsmål.

Polen urolig

Polens utenriksminister Radoslaw Sikorski kaller okkuperingen av regjeringsbygningene på Krim-halvøya torsdag et drastisk steg og advarer mot økt risiko for en regional konflikt, skriver NTB.

NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen sier at han er urolig for utviklingen i Ukraina.

Rasmussen ber Russland om å unngå enhver handling som bidrar til «å trappe opp spenningen eller skaper misforståelser».

Reiste det russiske flagget

Ifølge nettstedet Russia Today har det russiske flagget blitt hengt opp utenfor bygningen og politiet i området ber folk om å holde seg unna.

Rundt 100 politifolk har ifølge Sky News omringet bygningen, men inngangene er trolig barrikadert med store trekasser.

Et vitne har også uttalt at han hørte skudd i området natt til torsdag.

Krim-halvøya ligger nord i Svartehavet og er en autonom republikk i Ukraina.

PROTESTERER: Ukrainsk politi måtte onsdag stille seg mellom etniske russere og mennesker fra Tatar-folket ved parlamentsbygningen på Krim-halvøya. Den førstnevnte grupperingen er kritiske til landets nye ledelse. Foto: Reuters

Misnøye mot ny statsminister

Historisk sett er øya sterkt knyttet til Russland og prorussiske separatister på halvøya har protestert i den regionale hovedstaden Simferopol mot Ukrainas nye lederskap siden landets president, Viktor Janukovitsj, ble fratatt makten i forrige uke.

Russlands president, Vladimir Putin, sendte onsdag tusenvis av soldater til den vestlige delen av landet, nær Ukraina, for å angivelig gjennomføre en stor militærøvelse.

Onsdag ble protestlederen Arsenij Jatsenjuk utpekt som landets nye statsminister. I Kiev skal Jatsenjuks nye regjering etter planen godkjennes i nasjonalforsamlingen senere i dag.

Følg utviklingen i Kiev direkte på VGTV!

Onsdag ble én person drept i forbindelse med sammenstøt mellom prorussiske demonstranter og tilhengere av landets nye regjering.

VG / NTB

VG følger saken!

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder