POSITIV: Justisminister Grete Faremo sier ja til å delta i granskingen av Sture Bergwall, bedre kjent som Thomas Quick, som ble frikjent for det siste av åtte mord han var dømt for. Justisministeren er her fotografert under AUFs sommerleir tidligere i sommer. Foto: JO STRAUBE

Norge deltar i Quick-gransking

Norge skal medvirke i en svensk gransking av påtalemyndighetens og rettspsykiatriens rolle i Thomas Quick-saken, opplyser justisminister Grete Faremo (Ap).

Artikkelen er over seks år gammel

Quick, som nå kaller seg Sture Bergwall, ble i sin tid domfelt for åtte drap, tre av dem begått i Norge. Samtlige drapsdommer er siden omstøtt.

Både i Sverige og Norge er det reist krav om gransking, for å avdekke hvordan et justismord av dette omfang kunne finne sted.

Takker ja til innbydelse

Justisminister Grete Faremo opplyser til Sveriges Radio at norske myndigheter stiller seg positiv til en innbydelse om å delta i en svensk granskingskomité.

Innbydelsen kom fra hennes svenske kollega Beatrice Ask, som ønsker å granske hvilken rolle svensk påtalemyndighet og rettspsykiatrien spilte da Quick ble urettmessig dømt.

FRIKJENT: Sture Bergwall ble dømt for drapet på åtte mennesker, men er nå frikjent. Bildet er tatt i 2010, da VG Helg besøkte Bergwall på Säters rettspsykiatriske sykehus i Dalarna. Foto: JAN JOHANNESSEN

Blant medlemmene av justiskomiteen på Stortinget er det imidlertid bred enighet om at Norge bør gjennomføre sin egen gransking.

Vil ha gransking i Norge

- Vi som et rettssamfunn kan ikke akseptere justismord, og det er helt naturlig at man gjør en evaluering av arbeidet som er blitt gjort, slo Hans Frode Kielland Asmyhr (Frp) nylig fast.

Komiteens nestleder Jan Bøhler (Ap) foreslår derimot å samarbeide med svenske myndigheter i deres gransking, noe som nå vil skje.

BAKGRUNN: Bergwall kan bli frikjent for siste gang

Ifølge statssekretær Pål Lønseth i Justisdepartementet er det riksadvokaten som må sette i gang en eventuell norsk gransking av Quick-saken.

- Jeg legger til grunn at påtalemyndigheten selv finner det formålstjenlig å vurdere eget arbeid, sa Lønseth tidligere i måneden.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder