MINISTER-MØTE: USAs utenriksminister John Kerry hilser på Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif i Genève onsdag. De to snakket sammen i seks timer på dagen, før Kerry uventet gjenopptok samtalene på kvelden. Foto:Rick Wilking,Afp

USA: Kongressen vil øke presset mot Iran

Amerikanske folkevalgte går inn for ytterligere sanksjoner mot Iran, trass advarsler fra Det hvite hus om at det kan skade de pågående atomforhandlingene med landet.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Folkevalgte som frykter Obama-administrasjonen ikke kjører en hard nok linje overfor regimet i Teheran, forbereder også et separat lovforslag om at presidenten må ha grønt lys fra Kongressen før en endelig avtale kan undertegnes.

Folkevalgte fra begge partier støtter tøffere sanksjoner mot Iran dersom det ikke blir enighet om en avtale om landets kjernefysiske program innen 30. juni.

Nye samtaler

USAs utenriksminister John Kerry og hans iranske kollega Mohammad Jawad Zarif gjenopptok plutselig samtalene om Teherans atomprogram i Genève onsdag kveld.

– Kerry vender tilbake til Mandarin Hotel for å ha enda et møte med utenriksminister Zarif, sa en kilde i det amerikanske utenriksdepartementet til Reuters onsdag kveld.

Også AFP gjengir ikke navngitte kilder som forteller om et «overraskende» møte nummer to. Journalister i den sveitsiske byen observerte Kerrys ankomst til hotellet i Genève, der paret tidligere onsdag snakket sammen i fem timer, blant annet under en spontan vandring langs elva Rhône i sentrum av byen.

– Realistiske

Samtalene, som har som mål å få fortgang i forhandlingene med Iran om en atomavtale, ble tidligere onsdag beskrevet som realistiske.

Kommentar: Avtale åpner for kjedereaksjoner

Det pågår atomforhandlinger Genève mellom Iran og de såkalte P5+1-statene – de fem faste medlemmene i FNs sikkerhetsråd og Tyskland. Målet er en avtale om Irans kjernefysiske program som både kan utslette Vestens frykt for at landet ønsker å utvikle atomvåpen, og få en slutt på omfattende sanksjoner mot Iran.

Partene lyktes ikke å komme til enighet i Wien i slutten av november, og de ble da enige om å utsette fristen til juni neste år.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder