KIM SIER NEI TIL SØR: Dette bildet, som er offentliggjort av det Nord-Koreas offisielle nyhetsbyrå KCNA 29 mars i år, skal ifølge KCNA vise Nord-Koreas leder Kim Jong-Un diskutere angrepsplaner sammen med offiserer i militærets overkommando. Foto: AFP/KCNA

Nord-Korea: - Dette er et sleipt triks. Ingenting annet

SEOUL (VG) Sør-Koreas president ville forhandle og foreslo et møte med Nord-Korea, men Kim sier nei og vil ikke møte naboen i sør.

Artikkelen er over seks år gammel

Før helgen sendte Sør-Koreas president, Park Geun-hye, en melding nordover med tilbud om at representanter fra Nord- og Sør-Korea satte seg ned sammen, for å finne løsning på problemene på industriområdet, Gaeseong industripark.

Den ligger på grensen mellom de to koreanske statene og ble stengt av nord-koreanerne da krigsspillet mellom Nord- og Sør-Korea var på det mest intense for noen uker siden. Ingen får komme inn på fabrikkområdet, og sør-koreanske arbeidere får ikke slippe ut.

BAKGRUNN: Slik har de raslet med sablene i 60 år

Nord-Korea: - Ganske frekt

En løsning på denne konflikten blir sett på som et første skritt på veien til forhandlingsbordet, som involverer den såkalte seks-lands-gruppen, bestående av Nord- og Sør-Korea, Japan, Kina, Russland og USA. Men veien synes lang dit, om man skal legge nord-koreanernes reaksjon til grunn, etter at Sør-Koreas president, Park Geung-hye, kom med en utstrakt hånd til Kim Jong-un.

- Det er ganske frekt at disse(sør-koreanerne) som har engasjert seg i et krigsspill og lagt seg på en konfrontasjonslinje, nå snakker om dialog uten å komme med noen form for unnskyldning eller innrømme ansvar, het det i en melding som ble sendt ut fra «Pyongyangs komite for en fredfull gjenforening av Korea».

LES OGSÅ: VG på grensen til Nord-Korea: Hit, men ikke lenger!

Spent situasjon

Mange vil vel med rette, kunne hevde at denne meldingen er eksempel på hvor langt fra hverandre den politiske ledelsen i de koreanske statene står fra hverandre. Og den spesielle realitetsorienteringen Pyongyang utviser.

Markeringen av Nord-Koreas første leder, Kim Il-sungs 101 års dag, har så langt ikke resultert i noen rakettutskyting fra nord. Mye tyder på at den spente situasjonen er i ferd med å dempes.

Det skal ikke ha vært bevegelser på noen av anleggene hvor Nord-Korea har utplassert raketter på østkysten av landet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder