I FRIHET: Elizabeth Smart (25) har nylig utgitt boken «Elizabeth Smart - My Story», der hun beskriver hvordan hun opplevde de ni månedene hun ble holdt fanget av predikanten Brian David Mitchell. Foto: AP

Har skrevet bok om kidnappingsmarerittet

Gjennom ni måneder ble Elizabeth Smart torturert, voldtatt og sulteforet av gatepredikanten Brian David Mitchell. I sin nye bok forteller Smart at hun flere ganger holdt på å bli funnet - blant annet av sin egen onkel.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Elizabeth Smart ble kidnappet fra huset sitt natt til 5. juni 2002, da hun var 14 år.

I ni måneder ble hun holdt fanget av den selvutnevnte «profeten» og omstreiferen Brian David Mitchell og hans kone Wanda - som kidnappet henne fra hennes eget soverom i Salt Lake City i Utah, ved å true henne med kniv.

Elizabeths lillesøster var skrekkslagent vitne til at søsteren ble bortført, men turte ikke fortelle om hva hun hadde sett før etter flere dager.

Mitchell mener selv at han ikke kidnappet Elizabeth, og skal i avhør forklart at han så på 14-åringen som sin kone. Han hevder at han gjorde det Gud ba ham om.

I FENGSEL: Bildet viser Brian David Mitchell på vei inn i et fengslingsmøte i Salt Lake City. Mitchell ble dømt til fengsel på livstid for kidnappingen av Elizabeth Smart. Foto: AP

I sin nye bok «Elizabeth Smart - My Story», forteller Smart, som i dag er 25 år, selv om kidnappingen - og om månedene i fangenskap.

I et intervju med NBC forteller Elizabeth at hun ble tvunget til en provisorisk leirplass, med flere telt. Der ble hun møtt av en fremmed kvinne i en lang kappe, som beordret henne til å kle av seg. Kvinnen viste seg senere å være Mitchells kone Wanda.

Deretter startet en form for bryllupseremoni.

- Jeg tigget og ba, og var så redd. Jeg husker jeg tenkte: Jeg vet hva som skjer etter et bryllup. Og det kan ikke skje med meg.

Lenket til et tre

Hun forteller videre hvordan Mitchell tvang henne i bakken og voldtok henne.

- Da han var ferdig, reiste han seg, og lot meg bli liggende igjen alene. Jeg var helt knust, og følte meg ødelagt for livet, forteller hun.

I boken beskriver Smart hvordan Mitchell lenket henne til et tre - og om månedsvis med torturering, ifølge today.com.

- I løpet av de neste månedene voldtok Brian David Mitchell meg hver dag, noen ganger flere ganger om dagen. Han torturerte meg og brutaliserte meg på måter det er umulig å forestille seg, som om jeg var et dyr, skriver hun.

Nær ved å bli oppdaget

Smart skriver også at hun flere ganger befant seg i nærheten av mennesker som kunne hjulpet henne - men sjansene gikk fra henne. Smart forteller blant annet at hennes egen onkel bare var noen meter fra henne to dager etter kidnappingen, da det ble arrangert en stor leteaksjon for å finne henne.

Til tross for at Smart hørte onkelens stemme blant letemannskapene, turte hun ikke å rope om hjelp. Gruppen fortsatte derfor å lete videre, skriver Daily Mail.

Et par dager etter fløy et helikopter over området. Smart har uttalt til New York Post at hun følte seg sikker på at de hadde sett teltet, men helikopteret fløy videre.

Ville kidnappe kusinen

En ny mulighet bød seg ifølge The Daily Mail etter at Smart i en samtale med Mitchell nevnte kusinen Olivias navn. Mitchell fikk det for seg at Olivia skulle bli hans neste kone, og forlot en natt leiren for å kidnappe Olivia.

Situasjonen ble forferdelig for Smart.

- Jeg følte meg som en grusom person, som hadde forrådt en av mine beste venner, forteller hun.

Mitchell ble nesten tatt da han forsøkte å bryte seg inn i Olivias hjem, men kom seg unna. Politiet avskrev hendelsen som tilknyttet Smarts forsvinning, ifølge avisen.

Tok Smart med til bibliotek

Også i august, to måneder etter kidnappingen, var ekteparet nær ved å bli avslørt, etter at de tok Smart med til et offentlig bibliotek i Salt Lake City - iført heldekkende slør.

Da de satte seg ned ved et bord, kom en etterforsker bort til dem og ba om å få se Elizabeths ansikt. Mitchell nektet blankt, og Elizabeth turte ikke å åpne munnen. Etterforskeren lot dem deretter være i fred.

Mitchell hadde tidligere truet Elizabeth med at både hun og familien hennes ville bli drept dersom hun forsøkte å oppsøke hjelp.

«Er du Elizabeth?»

Etter bibliotekbesøket gikk det syv måneder før Mitchell igjen tok med seg Elizabeth ut.

Denne gangen ble hun funnet: Ved hjelp av lillesøsterens vitneforklaring gjenkjente fire politimenn Smart, og kontaktet henne på gaten.

Ifølge New York Post har Elizabeth forklart at hun for første gang siden bortføringen følte seg trygg.

- Er du Elizabeth Smart, spurte de.

- Jeg er Elizabeth, svarte hun.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder