MANGE SKADET: Sinte muslimer brant amerikanske flagg i Islamabad i protest mot harseleringen med Muhammed torsdag. 50 mennesker ble skadd i sammenstøt mellom politiet og demonstranter i den pakistanske byen. Foto: Aaamir Qureshi, AFP, NTB Scanpix

Ny protestbølge i gang etter fredagsbønnen

Minst tre mennesker er drept i protester i Pakistan mot filmen som latterliggjør profeten Muhammed. Frankrike forbyr alle demonstrasjoner.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

I Peshawar nord i Pakistan døde en demonstrant i et sammenstøt som oppsto da rasende demonstranter fredag satte fyr på to kinoer i byen.

En vakt ved en av kinoene begynte å skyte da rundt 15.000 sinte demonstranter nærmet seg bygningen væpnet med klubber og bambusstokker etter fredagsbønnen, opplyser en polititjenestemann.

I Karachi lenger sør ble minst en politimann drept og to personer såret da det oppsto skuddvekslinger mellom politiet og demonstranter. Tusenvis av mennesker hadde møtt opp for å fordømme filmen «Innocence of Muslims» og Muhammed-karikaturene som et fransk satireblad publiserte denne uka.

Erklært fridag

Pakistanske myndigheter har erklært fredag for fridag for at titusenvis av mennesker skal kunne delta i protestene. Samtidig har vestlige ambassader, konsulater og andre institusjoner i islamske stater økt sikkerhetstiltakene og til dels stengt virksomheten fordi man venter demonstrasjoner etter fredagsbønnen.

Frankrike vil stenge sine ambassader i 20 land av frykt for opptøyer når titalls millioner av muslimer forlater moskeen etter fredagsbønnen.

Også i Norge er det ventet store demonstrasjoner fredag.

Statsminister

- Et angrep på Den hellige profeten er et angrep alle 1,5 milliarder muslimer. Derfor er dette noe uakseptabelt, sa Pakistans statsminister Raja Pervez Ashraf i en tale til politikere, religiøse ledere og andre.

Pakistans regjering har stengt mobiltelefontjenester i over et dusin byer som ledd i sikkerhetsarrangementene for fredagen.
USAs ambassade har kjørt en kampanje med reklamefilmer på pakistansk TV der utenriksminister Hillary Clinton gjentar budskapet om at den omstridte filmen ikke er amerikanske myndigheters verk.

Torsdag forsøkte tusener av pakistanere å storme diplomatkvarteret i Islamabad for å protestere mot vestlig harselering med profeten Muhammed.

Forbud

Frankrike bekreftet fredag at alle demonstrasjoner mot karikaturene er forbudt. Innenriksminister Manuel Valls sa at det er gitt ordre til alle politisjefer om å forby protester og å oppløse protester som likevel måtte bli forsøkt organisert.

- Det blir ingen unntak, demonstrasjoner blir forbudt og brutt opp, sa Valls,

Men sosiale medier er fulle av oppfordringer til franske muslimer om å trosse forbudet og demonstrere likevel i Paris, Marseille og andre byer.

Også i Tunisia har myndighetene lagt ned forbud mot alle demonstrasjoner etter fredagsbønnen etter å ha mottatt tips om at det forberedes voldelige protester.

Indonesia

USAs og Frankrikes ambassader i Indonesias hovedstad Jakarta var stengt fredag. Indonesia er det mest folkerike muslimske land i verden. Det kom til sammenstøt mellom demonstranter og politi ved USAs ambassade.

I Afghanistans hovedstad Kabul var flere ambassader stengt. Politiet opplyste at de hadde vært i kontakt med religiøse ledere for å forsøke å hindre voldsbruk. Men de advarte mot ekstrem innflytelse og Taliban-påvirkning.

Rundt 10.000 demonstrerte i Dhaka, hovedstaden i Bangladesh etter fredagsbønnen. De ropte antiamerikanske og antifranske slagord og brente en dukke som skulle illustrere USAs president Barack Obama.

Internett og mobilnettet ble delvis blokkert i indisk Khasmir for å redusere protester. Det kom likevel til sammenstøt mellom muslimske demonstranter og indisk politi flere steder. Skoler og høyskoler var stengt i delstaten Jammu og Kashmirs hovedstad Srinagar.

Rundt 100 iranere demonstrerte utenfor Frankrikes ambassade i Iran.

Avstå fra vold

I Egypt oppfordret landets øverste islamske juridiske myndighet muslimer til å følge Muhammeds eksempel og ikke la seg provosere til hevn.

Stormufti Ali Gomaa fordømmer de franske karikaturene og sier de viser hvor polarisert forholdet mellom Vesten og den muslimske verden er blitt. Men det trenger ikke føre til gjengjeldelse.

Men han legger til at fornærmelsene mot islam og drapene på fire amerikanere i Libya ikke kan sees isolert fra andre konflikter mellom Vesten og islam, som behandlingen av muslimer på Guantanamo-basen, USAs krig i Irak, droneangrep i Pakistan og Jemen og europeiske høyrepartiers demonisering av muslimer.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder