SPØRSMÅL OM ALDER: Frivillige flytter kroppen til den drapsdømte Shafqat Hussain til et likhus, etter at han ble henrettet 4. august i Pakistan. Familien har hele tiden hevdet at Shafqat var under 18 år da drapet skal ha blitt begått, og at han dermed ikke kunne straffes fordi han var mindreårig. Foto:Asif Hassan,Afp

Fullbyrdelse av dødsdommen utsatt fire ganger: Dødsdømt:  – Blitt fortalt jeg skulle henrettes syv ganger

Rettsaken kritisert av FN og menneskerettighetsorganisasjoner

Familien til pakistanske Shafqat Hussain sier han ble torturert og presset til å tilstå et drap han skal ha begått som 15-åring.

Silje Fjeldstad
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Det bekrefter familien hans og en fengselskilde overfor nyhetsbyrået AFP. Hussain ble henrettet ved henging i et fengsel i den pakistanske storbyen Karachi rett før daggry tirsdag.

Ifølge Hussains advokater og familie ble han torturert og presset til å tilstå drapet på en sju år gammel gutt i 2004. Saken har vakt internasjonal oppmerksomhet, og henrettelsen er blitt utsatt fire ganger.

Familien forteller at politiet skal ha dratt ut neglene på fingrene hans, og brent ham med sigaretter, ifølge Sky news.

– Hvorfor henrettet de min uskyldige bror? Bare fordi vi er fattige, spurte Hussains søster Sumaira Bibi etter at dødsdommen var fullbyrdet.

KRITSERT RETTSAK: Makhni Bibi, moren til den henrettede Shafqat Hussain, holder opp et bilde av sin sønn. Bildet er tatt i mars i år. Foto:Sajjad Qayyum,Afp

Begge cellekameratene hengt

Bare få dager før han ble henrettet snakket CNN med den dødsdømte mannen.

– Jeg er alene på cellen min nå. Begge mine cellekamerater er hengt. Jeg delte celle med Muhammad Faisal og Muhammad Afzal. Jeg har delt celle med dem i seks eller syv år.

– Jeg kan ikke engang begynne å forklare hva jeg har gått gjennom da de ble henrettet. Jeg har knapt hatt tid til å bearbeide deres bortgang, da det var planlagt at jeg selv skulle henges den påfølgende dagen, forteller han.

– Jeg har blitt fortalt at jeg skulle henrettes syv ganger. Første gang var i 2013, sier han til kanalen.

– Første gang jeg ble fortalt at jeg skulle henrettes ble jeg redd og perpleks. Jeg følte en stor frustrasjon. I det ene øyeblikket blir jeg fortalt at jeg skal dø, og det neste jeg vet er at det kommer til å bli et opphold. Jeg ser et glimt av håp. Men så blir jeg fortalt at jeg skal dø igjen. Du blir et offer for psykisk press, forteller han.

Strid om alderen

– Det at henrettelsen ble satt opp og utsatt så mange ganger er dypt tragisk. Dette er også en form for tortur, sier Helle Bjørnstad som er rådgiver ved generalsekretærens kontor i Amnesty International, til VG.

I henhold til det pakistanske lovverket kan ingen dømmes til døden for forbrytelser de begikk før de fylte 18 år. Ifølge Hussains familie var han bare 15 år gammel da drapet ble begått – men dette har vært vanskelig å bevise, siden han kommer fra en fattig familie og ikke har noen fødselsattest.

Les også:Utah åpner for henrettelse ved skyting

Da regjeringen iverksatte en gransking for å undersøke Hussains alder, ble konklusjonen at han slett ikke var 15 år i 2004, men 23. Resultatet av granskingen er imidlertid ikke blitt offisielt offentliggjort, ifølge NTB.

Menneskerettighetsorganisasjonen Amnesty international sendte ut en pressemelding i juni der de skrev følgende om granskningen;

– Det finnes beskrivelser av at offentlige tjenestemenn har skremt vitner og konfiskert bevis gjennom sine henvendelser. Høyesterett i Islamabad har i etterkant uttalt at granskningen som ble utført av det føderale etterforskningbyrået FIA, ikke var rett organ og at den dermed var å anse som ulovlig. Likevel ble det ikke avgjort å nedsette en ny granskning i instansen under, (tilsvarende lagmannsretten journ. anm), som skulle behandle anførslene som gjaldt for lav alder eller tortur i varetekt, skriver Amnesty.

VED BRORENS SIDE: Abdul Majeed sitter ved siden av kroppen til sin døde bror. Familien hevder at Shafqat Hussain ble torturert i forkant av at han gav tilståelsen, og at han senere trakk denne. Videre mener familien at han var mindreårig da forbrytelsen skal ha skjedd, og at han ikke kunne dømmes til døden. Foto:Akhtar Soomro,Reuters

Kritisert av FN

Rettssaken mot Hussain er blitt kritisert både av FN og en rekke menneskerettighetsgrupper. Ifølge FN er ikke rettsprosessen blitt gjennomført i tråd med internasjonale standarder.

Les også:Dødsdømte australiere et steg nærmere henrettelse

Pakistan begynte igjen å henrette dødsdømte i desember i fjor etter en seks år lang pause. Bakgrunnen var en terroraksjon mot en skole hvor over 150 mennesker, hvorav de fleste var barn, ble drept.

Siden da er om lag 180 dødsdømte fanger blitt henrettet ved henging i Pakistan.

– Pakistan går i en ekstrem retning når det gjelder henrettelser- i negativ forstand. I 2008 fikk de et såkalt moratorium, som medførte en stans i selve fullbyrdelse av dødsdommer. Samtidig fremholdt landet å dele ut dødsdommene. I dag sitter rundt 8000 mennesker i fengsel som venter på å bli henrettet. Etter skolemassakren før jul gikk myndighetene ut med et feilslått antiterror-tiltak, og gjeninnførte dødsstraff for en rekke forbrytelser, forteller Bjørnstad.

– Etter desember er nesten 200 mennesker drept, og i løpet av ni måneder har Pakistan seilt opp som en av de landene som henretter flest. Det er en urovekkende utviklingen, og brorparten av de som henrettes er ikke dømt for terror. Det er en slags utrenskning som vi er veldig bekymret for, sier Bjørnstad.

Amnesty: Saken burde blitt gjenåpnet

Menneskerettighetsorganisasjonen Amnesty skrev i juni at Hussain bare var 14 år da han ble dømt til døden. Han skal ha sittet i varetekt en uke etter at han ble arrestert, og forteller selv at han ble torturert til han tilsto siktelsen som lød på kidnapping og drap. Anklager han senere nektet for å ha begått.

– I henhold til internasjonal lov skulle han ikke bli dømt til døden når han var mindreårig da forbrytelsen skal ha skjedd. Både når det gjelder opplysninger om at han var mindreårig og også at det ble gitt en tilståelse under tortur, som senere ble trukket, så burde saken blitt åpnet på nytt, sier Helle Bjørnstad som er rådgiver ved generalsekretærens kontor i Amnesty International, til VG.

– Jeg tror ikke myndighetene er blinde for den internasjonale oppmerksomhet som denne saken har fått. Og de mange utsettelsene av henrettelsen hans viser kanskje at myndighetene tok hensyn til internasjonalt press og oppmerksomhet. Samtidig har de nå gjennomført det, og jeg håper på en bred internasjonal kritikk, sier hun.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder