Politiet jakter intenst på spor etter drapsbomben

(VG Nett) Deler av Boston er natt til tirsdag sperret av, mens etterforskere febrilsk leter etter ledetråder om hvem som sto bak bomben som drepte tre og skadet flere enn 140 mennesker.

  • Tim Peters

Artikkelen er over syv år gammel

De to bombene skal ha brukt krutt som eksplosiver, og var ifølge nyhetsbyrået Reuters kilder pakket med kulelager og andre splinter for å gjøre ekstra skade.

Det er det føderale etterforskningsbyrået FBI som leder jakten på den eller dem som sto bak det nådeløse angrepet. De vet så langt ikke hva som var motivet, og vil ikke omtale bombene som et terrorangrep.

- Det er en kriminaletterforskning som potensielt er en terroretterforskning. Ingen informasjon eller detalj er for liten, sa FBI-talsmann Richard DesLauries til pressen.

Få løpende oppdateringer fra Boston i VG Direkte.

Så langt er ingen arrestert som mistenkt i saken, og etterforskerne skal stå med få spor. Natt til tirsdag slo politi til mot en bolig i en av Bostons forsteder.

Ransakingen skal ha skjedd i forbindelse med bombeangrepet og etterforskerne bar ut flere gjenstander fra huset, men det er uklart hva som førte til ransakelsen - og om den ga ny informasjon.

BESLAG: Politiet hentet ut sekker og en kasse fra boligen de ransaket. Det er foreløpig ukjent hvor relevant dette er til bombeangrepet. Foto: DARREN MCCOLLESTER, AFP


- Tror amerikaner sto bak

Politiet skal ifølge Reuters jobbe etter to hovedteorier.

Den første dreier seg rundt at høyreekstreme eller kristenfundamentalister står bak, fordi angrepet kom på dagen amerikanerne får skatteoppgjøret sitt, Patriots Day.

Den andre teoriet fokuserer på at radikale islamister sto bak, og at maratonløpet rett og slett var et stort og symbolsk mål.

Boston Globe-kommentator og foredragsholder Juliette N. Kayyem har jobbet med terrorisme og sikkerhet i en årrekke. Hun sier til egen avis at hun tror den første teorien stemmer.

- Det er sannsynligvis en amerikaner, med en politisk agenda fra høyre- eller venstresiden. Det er sannsynligvis noen som vet hvor forlokkene Boston Maraton er for innbyggerne her, sier hun.

Saumfarer video

CNN melder samtidig at polititjenestemenn i byen har fått et skriv der det bes om at de skal være på utkikk etter en «mørkhudet eller svart mann», som snakker med utenlandsk aksent.

Kanalen sier mannen skal ha blitt observert med en svart ryggsekk, på vei inn til målområdet, rundt fem minutter før eksplosjonen. Etterforskere saumfarer videomateriale fra før, under og etter angrepet i jakten på spor.

VGTV: Her eksploderer den andre bomben

Lokale medier har også hevdet at en saudi-arabisk mann ble holdt under politioppsyn på et av sykehusene i Boston. Også dette skal ha skjedd i forbindelse med terrorbombene.

En rekke mennesker er også avhørt i saken.

EKSPLODERTE: En av bombene gikk av her. Etter eksplosjonen gikk bombeteam med beskyttelsesdrakter over området. Foto: AP Photo / Elise Amendola


President Barack Obama har lovet at de skyldige skal straffes for angrepet, som blant annet tok livet til åtte år gamle Martin Richard.

- Vi skal komme til bunns i dette, finne ut hvem som har gjort det og hvorfor. Eventuelle ansvarlige grupper vil føle den fulle vekten av rettferdighet, sa presidenten i en tale mandag kveld, lokal tid.

Pakistansk Taliban benekter at de har hatt noe med eksplosjonene i Boston å gjøre.

- Vi tror det er riktig å angripe USA og USAs allierte, men vi er ikke innblandet i dette angrepet, sier Ehsanullah Ehsan, talsmann for Taliban i Pakistan, til nyhetsbyrået AFP.

Pakistansk Taliban tok på seg ansvaret for forsøket på å sprenge en bil med eksplosiver på Times Square i New York i 2010.

140 skadet

De to eksplosjonene kom etter at de profesjonelle løperne var ferdige, og mens flere av de 27.000 mosjonsløperne som deltar i løpet var i ferd med å krysse målstreken.

I et videoklipp av eksplosjonen ser det ut som den starter inne i tilskuermassen ved mål.

Minst tre er døde og mer enn 140 er skadet.

VGTV: - Så en person som hadde mistet benet

Myndighetene har natt til tirsdag, lokal tid, fortsatt ikke oversikt over hvor mange hardt skadde som ligger på sykehus etter bombeangrepene mot Boston Maraton.

Ifølge New York Daily News har mange av dem så alvorlige skader at de må amputere kroppsdeler.

- Dette er noe jeg ikke har sett i løpet av mine 25 år som lege. Denne typen ødeleggelse mot sivile, sier lege Alasdair Conn ved Massachussets General Hospital til avisen.

Flere artikler

  1. Kinesisk kvinne blant dødsofrene i Boston

  2. Politiet: Har klare videobilder av de mistenkte

  3. Jeff (27) måtte amputere begge beina

  4. «Boston-bomberen» for retten

  5. Taliban: - Vi står ikke bak angrepet

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder