NB: Sterke bilder

Israelske sikkerhetsstyrker: Trakk kniv mot grensevaktene

Israel innfører strengere straff for steinkasting

FATAL KONFRONTASJON: Sekunder senere ligger den 18 år gamle studenten på bakken etter at soldatene har åpnet ild. Foto: Handout/Reuters ,

Palestinsk kvinne (18) drept etter konfrontasjon med israelske soldater

Her stirrer den 18 år gamle studenten inn i pistolmunningen til den israelske soldaten. Sekunder senere er hun drept.

  • Emil Mogård

Artikkelen er over fire år gammel

Den dødelige konfrontasjonen fant sted på en grenseovergang i byen Hebron på Vestbredden tirsdag. Ifølge israelske sikkerhetsstyrker var kvinnen i ferd med å trekke en kniv mot en av grensevaktene da soldatene grep inn og skjøt henne, skriver New York Times.

Kvinnen, som er identifisert som den 18 år gamle palestinske studenten Hadeel al-Hashlamoun, ble fraktet til sykehus, men døde senere av skuddskadene.

Oversikt: Dette er klodens dødeligste konflikter

Ulike forklaringer

Tirsdag morgen ble også en palestinsk mann (21) funnet død etter å ha skulle detonert eksplosiver i en landsby nær Hebron. I likhet med denne episoden stilles det også spørsmålstegn ved foranledningen til den fatale skytingen av al-Hashlamoun.

SPENT: En av soldatene ser ut til å forsøke å roe stemningen, når en av hans medsoldater kommer til stedet. Kort tid senere er 18-åringen drept. Foto: Handout/Reuters ,

Et vitne, Fawaz Abu Aiseh (34), sier 18-åringen ikke fulgte soldatenes ordre om å stoppe ved grenseovergangen, fordi hun tilsynelatende ikke forsto hebraisk.

Så er det ulike forklaringen på hva som skjedde; et vitne sier Hadeel forsøkte å åpne vesken for å vise hva hun hadde i den, mens Abu Aiseh sier 18-åringen ble stilt opp mot en vegg, før soldatene åpnet ild.

– Hvis hun idet hele tatt skulle hatt noen kniv, så måtte hun ha hoppet over en barriere på minst én meter for å ha nådd soldatene. Det var seks eller syv av dem, og ingen grunn til å skyte, sier Aiseh til New York Times.

Den israelske menneskerettighetsorganisasjonen B'Tselem hevder at Hadil al-Hashlamun var på vei bort fra den israelske veisperringen da hun ble skutt.

En soldat skjøt henne først i det ene beinet, deretter i det andre beinet og i overkroppen mens hun lå på bakken, heter det i en rapport fra B'Tselem.

Strengere straff for steinkasting

I kjølvannet av skuddramaet strømmet flere palestinere til stedet for å kaste stein på soldatene, som selv svarte med tåregass.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu varslet tidligere i uka at strafferammen for steinkasting ville bli skjerpet.

Torsdag ble saken behandlet i regjeringens sikkerhetskabinett, som vedtok at steinkasting heretter skal straffes med minst fire års fengsel.

Israelske sikkerhetsstyrker skal også få friere tøyler til å skyte med skarpt dersom de mener at egne eller andres liv er truet, skriver Haaretz.

Rapport: Hamas drepte og torturerte sivile

Stor høytid-spenning

Skuddepisoden ved Hebron kommer i en periode med stor spenning knyttet til den jødiske festdagen, Yom Kippur, og den religiøse muslimske festen id al-adha – som feirer avslutningen av pilegrimsferden til Mekka.

Det har i senere tid også oppstått flere voldsepisoder ved al-Aqsa moskeen i Jerusalem, som er en helligdom både for muslimer og jøder.

Sikkerheten rundt moskeen har blitt kraftig forsterket, og da den jødiske festdagen Yom Kippur startet tirsdag ble alle muslimske menn under 40 nektet tilgang til området.

Kilder: VG/NTB

Les også

Mer om

  1. Israel
  2. Israel/Palestina

Flere artikler

  1. Israelsk soldat drept av skytedesperado på busstasjon

  2. Flere knivangrep i Israel onsdag - en gjerningsmann drept

  3. Kraftige sammenstøt i Ramallah

  4. Blodig julaften på Vestbredden

  5. Tusenvis fulgte angrepsmannen
    til graven

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder