TAKKNEMLIG: Helseminister Bent Høie (H) sier han er glad for at så mange frivillige helsearbeidere har meldt seg for å delta i kampen mot ebola i Vest-Afrika. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Foto:Cornelius Poppe,NTB scanpix

Sender 200 nordmenn til kamp mot ebola

Helseminister Bent Høie vil sende 140 flere norske helsearbeidere til Vest-Afrika for å bekjempe det dødelige viruset.

 • Silje Fjeldstad
 • Ingeborg Huse Amundsen

Artikkelen er over fem år gammel

Etter at verdenssamfunnet for alvor fikk øynene opp for ebola-viruset, har flere land tilbudt seg å bidra i kampen mot viruset som sprer seg raskt i Vest-Afrika. Norge har i lengre tid anslått av vi skal sende rundt 60 helsearbeidere til områder i Sierra Leone.

Lørdag bekrefter helseminister Bent Høie at Norge nå vil sende 200 helsearbeidere.

– Vi kan nå bekrefte at vi har signert en samarbeidsavtale med Storbritannia som gjelder Norges bidrag ved et behandlingssenter i Sierra Leone. Som tidligere varslet skal Norge stille med fire team, med 15 personer per team. Regjeringen har nå besluttet at hvis mulig så vil vi øke dette antallet til fire team med 50 personer per team, sier han til VG.

Over 300 frivillige

Tidsrammen for det norske engasjementet i dette humanitære nødhjelpsprosjektet er i utgangspunktet en periode på seks til ni måneder.

– Det er tydelig at det er et behov for å øke innsatsen. Da vi startet arbeidet, var vi ikke sikre på rekrutteringsgrunnlaget. Det er frivillig å melde seg, og arbeidet innebærer en viss risiko, forteller han.

325 norske helsearbeidere har meldt seg for å reise til Vest-Afrika.

– Heldigvis har over tre hundre helsearbeidere meldt seg. Det er vi takknemlige for. Nå er det helsedirektoratet i samarbeid med Helse Bergen som sammen vurderer sammensetningen av teamet og kompetansen, sier han.

GRAVFERD: Helsearbeidere fjerner kroppen til en 29 år gammel mann som døde av ebola i Monrovia, hovedstaden i Liberia, i september. Døde ebola-pasienter har en ekstremt høy andel av viruset i kroppen og må gravlegges raskt. Foto:Stringer,Reuters

Siste tall: Ca. 13.570 smittet og 4590 døde

Leger uten grenser har hatt feltarbeidere i ebola-rammede områder i Vest-Afrika siden mars. I juni varslet organisasjonen at situasjonen var ute av kontroll.

Innbyggere i de vestafrikanske landene Sierra Leone, Liberia og Guinea har det siste året sett det hissige ebolaviruset spre seg i deres eget nabolag, uten å ha redskapene til å stanse ebolaherjingen.

I går gjorde Verdens helseorganisasjon (WHO) opp det svært dystre regnskapet. 13.567 personer er blitt smittet av blødningsfeberen siden utbruddet startet. 4591 av dem er døde.

Den virkelige kampen mot viruset står i Liberia, Sierra Leone og Guinea. De tidligere rammede landene Nigeria og Senegal er friskmeldte for ebola. I Vesten har vi hatt noen få tilfeller av smitte; dette i sammenheng med behandling av pasienter fra Vest-Afrika i USA og Spania.

Det er et risikofylt oppdrag nordmennene nå tar på seg. Smittevernsregimet ved ebola-sykehusene er svært strengt, og forholdsreglene mange. Samtidig er det alltid en viss sjanse for smitte dersom man skulle komme i kontakt med kroppsvæskene til en ebola-pasient. Ifølge WHO er 523 helsearbeidere blitt smittet hittil i år, deriblant norske Silje Lehne Michalsen (30) i Leger uten grenser.

269 av dem overlevde ikke viruset. De fleste av dem var vestafrikanere som fikk behandling i hjemlandet.

For sent på banen

– Det er all grunn til å ta en evaluering av håndteringen av dette når vi har kontroll på ebola-viruset. Den bør vi ikke ta nå, men det kan vel slås fast at verden kom for sent på banen i kampen mot ebola, sier helseminister Høie.

Han har tidligere uttalt at verdenssamfunnet burde ha kommet raskere på banen.

EVAKUERING: Forsvaret har i samarbeid med Oslo universitetssykehus klargjort et Hercules-fly for evakuering av ebola-smittede nordmenn. På mandag demonstrerte lege Espen Rostrup Nakstad oppsettet for utenriksminister Børge Brende (H) og forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H). Foto:Harald Henden,VG

– Gjør Norge nok?

– Det norske bidraget vil være betydelig sammenlignet med tilsvarende land. Norge gjør mye i forhold til andre land på vår størrelse. Jeg mener det er et behov for mer fra det internasjonale samfunnet, sier han.

– Vi har et veldig godt samarbeid med Storbritannia, som etablerer et stort apparat i Sierra Leone. Deres organisasjon og infrastruktur gjør det mulig for oss å sende norsk personell, avslutter han.

Regjeringen har tilbudt å orientere Stortinget om situasjonen. Det vil antageligvis skje innen et par uker.

Les også

 1. Blogger fra ebolarammede Sierra Leone: «Mye av helsepersonellet har behandlet ebolasyke tidligere og er våre pasienter nå»

  Anders Oustorp fra Sandefjord, arbeider som sykehusadministrator på Røde Kors sitt ebola-sykehus i Kenema i Sierra Leone.
 2. 325 nordmenn klare for ebola-kamp

  325 norske helsearbeidere har til nå meldt seg for å reise til Vest-Afrika og bekjempe Ebola.
 3. Hercules-fly klart til å evakuere ebola-smittede nordmenn

  Nordmenn som blir smittet av ebola, er nå sikret hjemtransport innen et døgn med et helt nytt spesialtilpasset fly.
 4. Blogger fra ebolarammede Sierra Leone: Her er døden en del av hverdagen

  Anders Oustorp fra Sandefjord, arbeider som sykehusadministrator på Røde Kors sitt ebola-sykehus i Kenema i Sierra Leone.
 5. Svensk lege mistenkte ebola, sendte pasienten i taxi

  En distriktslege sør i Stockholm fikk ei syk jente på kontoret og fryktet at hun hadde ebola.
 6. Ghanas president til VG: Norsk ebola-lege er en helt

  PARKVEIEN 45 (VG) Ghanas president hyller innsatsen til Silje Lehne Michalsen (30), som selv ble smittet av ebola da hun…

Mer om

 1. Ebola

Flere artikler

 1. Vil sende 60 norske hjelpearbeidere for å bekjempe ebola i Sierra Leone

 2. Slik skal Norge bidra i kampen mot Ebola

 3. Høie om ebolautbruddet: - Vi var for sent ute

 4. Første ebola-tilfelle bekreftet i Mali

 5. Ebolapasient har landet i Tyskland

Fra andre aviser

 1. Hit fraktes den smittede kvinnen

  Fædrelandsvennen
 2. Mann innlagt på sykehus i Dallas med ebola

  Aftenposten
 3. Norsk kvinne ebola-smittet

  Aftenposten
 4. Aftenposten mener: Ebola - beretningen om en varslet katastrofe

  Aftenposten
 5. Ebolavaksine kan snart være klar

  Bergens Tidende
 6. Leger Uten Grenser advarer: - Ebola-hjelpen er ikke fleksibel nok

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no