DØMT: Lederen for Det muslimske brorskapet, Mohammed Badie, er en av de 683 personene som er dømt til døden av en egyptisk domstol. Foto: AP Foto:,

Egyptisk domstol stadfester over 180 dødsdommer

En domstol i Egypt har stadfestet dødsdommene for lederen i Det muslimske brorskap og over 180 andre, ifølge flere kilder.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Brorskapsleder Mohamed Badie var blant i alt 683 personer som ble dømt til døden i en sjokkerende rettsbehandling i april.

Samtlige hadde påståtte bånd til Mohamed Mursi, den folkevalgte presidenten som ble avsatt i et militærkupp i fjor sommer.

Lørdag stadfestet domstolen flere av dommene, ifølge advokater og kilder i påtalemyndigheten. Kjennelsen kan fortsatt ankes, ifølge juristene. For fire av de 683 ble dødsdommene redusert til fengsel på livstid. 496 av dem som ble dømt til døden i vår, er ifølge nyhetsbyrået AFP frikjent.

Rettsmøte over på et kvarter

Det var lørdag formiddag ikke kjent nøyaktig hvor mange av dødsdommene som opprettholdes, men tallene varierer mellom 182 og 197. Avgjørelsen kommer etter at domstolen sendte dommene videre til Egypts høyeste religiøse autoritet, muftien. Dette er det første skrittet mot gjennomføringen av dødsstraffen, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

De som ble dømt på ny etter et 15 minutter langt rettsmøte lørdag, er anklaget for medvirkning til drap og drapsforsøk etter at en politistasjon ble stormet og en politimann ble drept i provinsen Minya 14. august i fjor. Samme dag drepte egyptiske sikkerhetsstyrker 700 av Mursis tilhengere i en protestleir i Kairo.

Etter at president Mursi ble styrtet av hæren i fjor sommer, var Badie blant de tusener av Mursi-tilhengere som ble arrestert i demonstrasjonene som fulgte.

VG møtte noen av de unge demonstrantene i Egypt tidligere i år (krever innlogging).

Det muslimske brorskap er en sosial og politisk bevegelse med flere millioner medlemmer og tilhengere. Den ble forbudt da hæren overtok makten.

De 683 dømte inkluderer blant annet lederen for Det muslimske brorskapet, Mohammed Badie, som ble arrestert i Kairo i august 2013, melder BBC på Twitter.

Badie og de 683 andre skal blant annet ha vært tiltalt for et angrep mot en politistasjon, drapet på en politimann, forsøk på dra på to andre politimenn, og flere andre voldelige handlinger.

Flere store dommer

Tidligere har det også blitt kjent at en egyptisk domstol har dømt 24 tilhengere av landets avsatte president Mohamed Mursi til opp mot 15 års fengsel. Den samme domstolen dømte i mars 529 Mursi-tilhengere til døden for drap, men skal nå ha opphevet 492 av disse dommene. De fleste er omgjort til livsvarig fengsel.

Tidligere har domstolen avgjort at ytterligere 919 medlemmer av Det muslimske brorskapet skal tiltales for terrorvirksomhet og drap.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder