SORG: Palestinere bærer en drept 22-åring til graven tidligere i desember. Han er en av flere sivile som skal ha blitt drept av israelske sikkerhetsstyrker i 2013. Foto: Reuters/Suhaib Salem

Rekordmange palestinere drept på Vestbredden

Israelske sikkerhetsstyrker har det siste året drept 27 palestinere på Vestbredden, og det er tre ganger så mange som året før.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Antallet palestinere drept av israelske sikkerhetsstyrker på Vestbredden er det høyeste på fem år, konstaterer B'Tselem.

Ni palestinere er i tillegg drept på Gazastripen i 2013, viser en oversikt utarbeidet av den israelske menneskerettighetsorganisasjonen.

Militante palestinere drepte til sammenligning tre sivile israelere i året som gikk, to på den okkuperte Vestbredden og én nær grensegjerdet mellom Israel og Gazastripen. Tre israelske soldater er også drept det siste året.

Drepte steinkaster

B'Tselem har dokumentert samtlige hendelser der liv gikk tapt i året som gikk, og organisasjonen har også undersøkt hvilket eventuelt etterspill drapene har fått.

Ved ni anledninger rykket israelske soldater inn i palestinske områder for å ta fanger, og i fire tilfeller skjøt og drepte de palestinere etter å ha blitt møtt med steinkasting.

Ved fire anledninger kom det til skuddveksling mellom soldater og militante palestinere, og ved tre anledninger åpnet soldatene ild mens de lå i skjul for å pågripe steinkastere.

Drept mens hun lekte

Fire av de ni palestinerne som ble drept på Gazastripen, var militante som selv deltok i kamphandlinger.

Tre av ofrene deltok ikke i kamphandlinger, og én ble offer for en såkalt målrettet israelsk likvidasjon.

Tre år gamle Hala Bhairi ble det foreløpig siste offeret, da hun ble drept i et israelsk angrep mens hun lekte utenfor familiens hus i flyktningleiren in al-Maghazi på Gazastripen 1. juledag.

Ifølge B'Tselem avfyrte en israelsk stridsvogn tre granater mot huset til jentas familie, til tross for at det ifølge øyenvitner ikke befant seg militante der.

Granatangrepet var svar på at en palestinsk snikskytter kort tid før hadde skutt og drept en 22-åring som jobbet ved grensegjerdet for det israelske forsvaret.

- Presist treff

Den israelske regjeringshæren hevdet i en kunngjøring å ha angrepet «terrorist-infrastruktur» og at «målet ser ut til å ha blitt truffet presist».

- Å angripe et hus med sivile, uten at beboerne først blir advart, og uten at de først undersøker om sivile har forlatt området, slik tilfellet synes å ha vært i dette tilfellet, er i strid med loven, konkluderer B'Tselem.

- Forsvaret må straks innlede etterforskning av hendelsen, og avhøre både de som var direkte ansvarlige for å avfyre granatene, og de øverstkommanderende som ga ordren, slår den israelske menneskerettighetsorganisasjonen fast.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder