SYNAGOGE-ANGREP: Natt til søndag gikk gjerningsmannen til angrep utenfor den jødiske synagogen i Krystalgade - et steinkast fra Københavns gågate Strøget. Foto:Gisle Oddstad,VG

Jødisk forsamling i Stockholm avlyser all aktivitet

Krever bedre sikkerhet i København

Vil ikke kommentere norske sikkerhetstiltak

I Stockholm avlyser Den Jødiske Forsamlingen alle aktiviteter. Det Jødiske Samfund i Danmark fortsetter som normalt, men  med økt sikkerhet.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Like før klokken 01 natt til søndag begynte en person å skyte mot politifolk og en vakt utenfor den jødiske synagogen i Krystalgade ved Nørrebro. Vakten, den 37 år gamle jødiske mannen Dan Uzan, ble drept og to politibetjenter ble såret.

Nå opplyser Den Jødiske forsamlingen i Stockholm at de avlyser alle aktiviteter inntil videre av sikkerhetsmessige årsaker.

– Det er ingen hemmelighet at sikkerheten er forsterket. Jeg kan ikke gå inn i detaljer, men vi er i konstant kontakt med sikkerhetspolitiet og politiet, sier John Gradowski, talsperson for det jødiske samfunnet, til Stockholm Direct.

Gradowski sier at medlemmer av menigheten er redde, og at det er uklart om gudstjenesten den kommende helgen kan avholdes. Avgjørelsen vil bli tatt i samråd med politiet, skriver nettstedet.

Den økte sikkerheten ikke bare et resultat av terroren i København, men også etter angrepene i Paris og Brüssel.

Krever bedre sikkerhet

Mandag ettermiddag bekrefter pressekontakt ved Det Jødiske Samfund i København, Jeppe Juhl, at synagogen er åpnet igjen etter at den ble stengt i går. Han opplyser til VG at alt vil foregå som normalt ved samtlige jødiske institusjoner i København.

Dan Rosenberg Asmussen, leder for Det Jødiske Samfund i Danmark, er klar på at sikkerheten rundt jødiske bygninger ikke er god nok:

– Etter Paris hadde vi møter med justisministeren, og vårt råd var politi ved synagogen. Vi er ikke Frankrike, og vi har én synagoge og én skole. Diskusjonen med myndighetene er ikke ferdig, men når jeg ser hva som skjedde lørdag - og i Østerbro – er det åpenbart at det er behov for å øke sikkerheten, sier Dan Rosenberg Asmussen.

I formiddag holdt Asmussen en pressekonferanse i København sammen med rabbi Jair Melchior.

– Jeg sier ikke at vi spør om militære, og jeg liker ikke bildene vi ser fra Frankrike. Men nå er jeg sikker på at vi trenger å høyne sikkerheten rundt jødiske institusjoner, sier Dan Rosenberg Rasmussen.

Ba om sikkerhetstiltak

Samtidig vil han ikke klandre politiet for det som skjedde.

Etter angrepet ved Kulturhuset Krudttønden, tok Det Jødiske Samfund kontakt med dansk politi:

– Lørdag ettermiddag snakket vi med politiet og ba dem høyne sikkerheten. Jeg har aldri sett så mye politi som lørdag kveld. Ettersom det var utstasjonert politi, tror jeg de har forhindret en tragedie. Skytteren kunne ha kommet inn i fellesområdene, og da ville resultatet ha vært en massakre, sier Asmussen.

Vil ikke kommentere norske sikkerhetstiltak

Israels ambassadør til Norge, Raphael Schutz, ønsker ikke å kommentere sikkerhetstiltakene rundt ambassaden, men understreker at ambassaden har en god dialog med norske myndigheter.

– Vi føler oss trygge på at norske myndigheter tar truslene mot jødiske mål alvorlig, og vil iverksette nødvendige tiltak for å beskytte den jødiske befolkningen i Norge, sier Schutz til VG.

Han understreker at han forstår at jøder i Norge er bekymret etter terrorangrepene i Paris og København.

– Dette er dessverre en del av en utvikling vi har sett de siste årene der jøder i stadig større grad blir et mål for ekstreme islamister.

Forbereder masseinnvandring

Israels statsminister Benjamin Netanyahu varslet søndag at Israel nå forbereder seg på en masseinnvandring fra europeiske jøder. Den israelske regjeringen har nå bevilget nærmere en halv milliard kroner for å ta imot jøder som nå søker beskyttelse i Israel.

– Til jøder i Europa, og overalt ellers, vil jeg si: Israel er deres hjem, sa Netanyahu.

Schutz understreker at jøder alltid vil ha Israel som en «trygg havn», men påpeker samtidig at norske jøder har den samme rett til beskyttelse i Norge.

– De vil alltid være velkomne til Israel, men det fratar ikke norske myndigheter ansvaret for å sørge for deres sikkerhet i Norge, sier han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder