I FORHANDLINGER: EUs utenrikssjef Cathrine Ashton (i midten) leder forhandlingene for 5+1-gruppen i møte med Iran. Her fra oppstarten av fredagens forhandlinger. (Foto: Reuters/ NTB Scanpix)

Fortsatt håp om Iran-avtale i Genève

En avtale om Irans atomprogram kan fortsatt være innen rekkevidde i Genève, tror USA. Forhandlingene fortsatte fredag kveld, og den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov ankom byen.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

- Vi håper på enighet om en avtale, sa Det hvite hus' talsmann Jay Carney.

- Iranerne besluttet at de ikke kunne inngå en avtale i forrige runde, men vi har fortsatt håp om at det kan oppnås enighet mellom de allierte i fem-pluss-en-gruppen og Iran i Genève, sa han.

Carney sa Washington håper å oppnå en avtale som innebærer at Iran beviselig stanser arbeidet med atomprogrammet, og reverserer viktige deler av det.

Fremgang

Også de iranske forhandlerne i Sveits sa fredag at det var framgang i forhandlingene, som var inne i sin tredje dag, og diplomatkilder sier det er fullt mulig at forhandlingene vil fortsette lørdag. Etter planen var fredag den siste dagen.

- GRUNN TIL OPTIMISME: Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif ankommer forhandlingene i Genève om Irans atomprogram fredag. Dette er den siste og avgjørende dagen i denne runden med forhandlinger. (Foto: Reuters/ NTB scanpix)

- Det er grunn til optimisme, mente Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif.

Så sent som dagen før sa iranske talsmenn at forhandlingene sto i stampe. Iran hevder at landets atomprogram er av rent fredelig natur og skal bidra til å sikre landet forsyning av strøm, men vestlige land mistenker regjeringen i Teheran for å forsøke å skaffe seg atomvåpen.

Møtes for å drøfte fredskonferanse

Den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov ankom Genève og Iran-forhandlingene fredag kveld. Mandag skal amerikanske og russiske diplomater møtes i byen for å drøfte en mulig fredskonferanse for Syria, men Lavrov valgte å reise allerede fredag for å delta i atomsamtalene.

USAs utenriksdepartement sa fredag at det ennå ikke var avgjort om utenriksminister John Kerry ville reise til Genève, og understreket samtidig at en beslutning om å dra ikke nødvendigvis ville innebære at en avtale var sikret.

Håper på Rouhani

Denne ukens forhandlinger er den tredje runden siden Hassan Rouhani overtok presidentembetet i Iran i juni. Samtalene ses på som den største muligheten på nærmere et tiår i den fastlåste konflikten rundt Irans atomprogram.

Iran har siden 2006 forhandlet om sitt atomprogram med fem-pluss-en-gruppen, som består av de fem vetomaktene i FNs sikkerhetsråd, USA, Russland, Kina, Frankrike og Storbritannia, pluss Tyskland.

Rouhani har vist en langt mer forsonende linje overfor Vesten enn forgjengeren Mahmoud Ahmadinejad. Men å få til en avtale som blir godtatt hos de mest steile og skeptiske fløyene både i Iran, USA og Israel, regnes som særdeles krevende.

Den forrige samtalerunden endte for halvannen uke siden uten enighet om en avtale. Men alle parter var enige om at samtalene hadde vært vellykkede og tonen god, og håpet er at den positive tonen fortsetter nå.

Strid om anrikning

Fem-pluss-en-gruppen krever at Iran stanser sin anriking av uran dersom de økonomiske sanksjonene mot landet skal oppheves. Iran fastholder at de har rett til å anrike uran.

«Ingen avtale som ikke inkluderer retten til anriking av uran fra begynnelse til slutt, vil bli akseptert», skrev viseutenriksminister Abbas Araghchi på Twitter, ifølge Irans offisielle nyhetsbyrå IRNA.

Krever grundigere FN-inspeksjoner

Men Araghchi åpner for at landet kan diskutere «nivå og mengde».

De seks forhandlingspartnerne ønsker at Iran stopper anriking av uran til 20 prosent, som er tett opp til våpenkvalitet. Vesten krever også grundigere FN-inspeksjoner og at tungtvannsanlegget i Arak skrinlegges. Anlegget kan bli en kilde til plutonium som kan brukes til våpen.

For Iran er det viktig å få fjernet restriksjoner på oljehandel og finanstransaksjoner. Begge deler har gitt landet tunge økonomiske utfordringer.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder