KAOS I GATENE: En bilbombe eksploderte i dag utenfor politiets hovedkvarter i Kairo i Egypt. Tre mennesker skal være bekreftet omkommet. Foto: AP

Ny eksplosjon i gate i Kairo

Seks mennesker ble drept og mange ble såret etter fire bombeeksplosjoner i Kairo fredag.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Fire bomber eksploderte i Egypts hovedstad fredag, ifølge statlig TV. Det skriver nyhetsbyrået AP. Representanter fra myndighetene sier den fjerde bomben var plantet på en travel gate i hovedstaden, ifølge AP.,

Den første bomben eksploderte på en parkeringsplass utenfor politidirektoratet i sentrum av Kairo, der en selvmordsbomber sprengte seg i lufta, opplyser sikkerhetskilder.

Fire mennesker ble drept, blant dem selvmordsbomberen selv. Over 70 ble såret i eksplosjonen, opplyser politiet.

Ifølge en talsmann for politiet forsøkte selvmordsbomberen å ta seg inn i bygningen, men ble beskutt av vaktene.

BILDESPESIAL: Tre eksplosjoner i Kairo

Kastet sprengladning

Timer senere eksploderte to nye bomber i den egyptiske hovedstaden, den første i bydelen Talbeya.

STORE SKADER: Politihovedkvarteret i Kairo er betydelig skadet etter et bombeattentat fredag morgen. Minst fire er drept. I tillegg er minst en drept i en annen eksplosjon nær en T-banestasjon. Foto: Reuters / NTB scanpix

En politimann ble drept og ni andre ble såret da det ble kastet en sprengladning fra en passerende bil mot et av sikkerhetsstyrkenes kjøretøy.

Gjerningsmannen skal ha unnsluppet.

Rett etterpå eksploderte også en bombe ved hovedveien til pyramidene i Giza. Angrepet skjedde i nærheten av en politistasjon, men det er ikke meldt om drepte eller sårede.

Norske myndigheter opprettholder sin tidligere advarsel mot å reise til Egypt.

- Vi fraråder reiser og opphold som ikke er strengt nødvendig i Egypt, med unntak for enkelte turistområder og transitt på flyplassen, sier pressevakt Frode Andersen i Utenriksdepartementet.

Ropte slagord

KAOS I GATENE: Det oppstod oversvømmelser i Kairos gater etter at den første bomben ødela underjordiske vannrør. Foto: NTB SCANPIX

Det ble hørt skudd i området etter den første eksplosjonen tidlig fredag morgen. Eksplosjonen sendte en svart røyksky opp over sentrum av byen.

Fasaden på politidirektoratet skal være helt ødelagt med alle vinduer sprengt. En metallport ble blåst i stykker, og selve husveggen sterkt skadd.

Ifølge AP ble også et nyrenovert islamsk museum og det nasjonale arkivet skadet i den første eksplosjonen.

Opprørspoliti trengte tilbake en folkemengde på flere hundre som hadde strømmet til for å se etter eksplosjonen. Noen av dem ropte slagord mot Det muslimske brorskap.

Eksplosjonene skjedde på dagen som markerer starten på opprøret i 2011, som førte til at landets leder Hosni Mubarak ble avsatt.

Islamister har økt angrepene mot myndighetene etter at president Mohamed Mursi ble avsatt og fengslet i fjor sommer.

Den Sinai-baserte islamistgruppen Ansar Beit al-Maqdis påtar seg ansvaret for fredagens tre bomber og hevder også å ha stått bak en rekke tidligere angrep, blant dem et mislykket attentat mot Egypts innenriksminister i september.

PÅ VAKT: Egyptisk politi holdt fredag vakt utenfor sikkerhetsstyrkenes hovedkvarter i Kairo etter et bombeangrep i nærheten. Foto: Reuters / NTB scanpix

- Eksplosjonen var rettet mot de undertrykkende og troløse sikkerhetsstyrkene, het det i en Twitter-melding fra gruppen fredag.

Samme gruppe påtok seg også ansvaret for selvmordsaksjonen mot en politistasjon nord for Kairo i desember, der 15 mennesker ble drept, de fleste av dem politifolk.

Uro i landet

Torsdag ble fem egyptiske politimenn skutt og drept av maskerte menn på motorsykkel 80 kilometer sør for Kairo.

Folkeavstemningen om en ny grunnlov i Egypt ble avsluttet onsdag forrige uke.

I forkant av folkeavstemmingen har det vært stor uro i landet, og mange har blitt drept i voldelige sammenstøt den siste måneden.

Kilde: VG/NTB

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder