BARE TILSKUER: Arne Stray-Pedersen, rettsmedisiner fra Folkehelseinstiuttet, satt slukøret tilbake i rettslokalet i N'dolo-fengselet i Kinshasa etter at han fikk beskjed om at den fjerde dagen av rettssaken mot Joshua French ville gjennomføres uten hans medvirkning. Foto: ENDRE ALSAKER-NØSTDAHL/VG

Norsk nøkkelvitne: - Jeg er veldig skuffet

Rettssaken fortsetter tirsdag

KINSHASA (VG) Rettsmedisiner Arne Stray-Pedersen er svært oppgitt over at han ikke fikk vitne i rettssaken mot Joshua French fredag.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Nordmannen Joshua French møtte fredag til fjerde dag i retten, der han er tiltalt for drap på kameraten Tjostolv Moland.

Moland ble funnet død på cellen, som han delte med French, 18. august i fjor.

Til stede er også en stor norsk delegasjon som ønsker å vitne.

VG DIREKTE: Følg dag fire av rettssaken mot Joshua French her

Fredag fikk de imidlertid beskjed om at de ikke får vitne før deres kongolesiske kolleger også er på plass i retten.

- Jeg er veldig skuffet, sier rettsmedisiner Arne Stray-Pedersen fra Folkehelseinstituttet, som er engasjert av Kripos.

- Håper jeg får vitne

- Jeg er blitt bedt om å gjøre et oppdrag, også vil de ikke høre på det jeg har å si, sier han, og fortsetter:

- Det er aktor Nkulu selv som har gitt meg oppdraget, også ignorerer de at vi sitter der i retten. Jeg håper jeg får vitne, sier Stray-Pedersen.

Han reagerer også på tolkeproblemene i retten.

- Prosederes i hytt og pine

- Det er veldig spesielt at dommeren tillater aktor å fortsette uten at tolken får oversatt alt, sier han og legger til:

- Aktor hevder at det ikke er funnet alkohol i blodet, men så har vi en rapport der vi bekrefter at det er alkohol i blodet.

FORAN DOMMEREN: Her står rettsmedisiner Stray-Pedersen foran dommeren fredag formiddag. Foto: ENDRE ALSAKER-NØSTDAHL/VG

Han mener det er veldig spesielt når aktor har bedt om to rapporter, at han kun forholder seg til den ene.

- Vi får normalt ikke uttale oss uten at det går gjennom et høyere nivå, men her prosederes det i hytt og pine. Det registrerer jeg og det registrerer alle hjemme i Norge, sier Stray-Pedersen.

Fortsetter tirsdag

Etter seks og en halv times forhandling, klokken 17.42, ble retten hevet på dag fire. Da ble det bestemt at forhandlingene fortsetter førstkommende tirsdag.

Ifølge retten skulle ekspertvitnene som ikke dukket opp i dag være tilbake på søndag, og det kan dermed ligge an til at også Kripos kan få vitne.

Det er varslet at det da blir en full gjennomgang med ekspertvitnene på cellen der Moland ble funnet død.

Utsatt flere ganger

Rettsaken mot French har vært preget av mange utsettelser og mye rot.

Den første rettsdagen var tirsdag 7. januar, men ble utsatt etter kort tid, fordi tolken som skulle oversette fra fransk til engelsk, ikke var god nok.

TIL RETTEN: Her er norske Kripos på vei inn til rettslokalene i N'dolo-fengselet i Kinshasa i Kongo fredag morgen. Foto: Endre Alsaker-Nøstdahl

Rettsdag to, 10. januar, ble også avbrutt etter kort tid. Denne gangen fordi French forsvarere mente at han var ved for dårlig helse til å kunne forklare seg.

Først tirsdag denne uken, på rettssakens tredje dag, kom saken omsider i gang. Da fortalte Joshua French om dramaet som utspilte seg på cellen den natten Tjostolv Moland døde.

- Håper ikke saken blir brukt som brekkstang

French har hele tiden nektet for at han har noe med kameratens død å gjøre.

Det mest sentrale punktet i drapssaken mot nordmannen er de små, men svært viktige forskjellene mellom den rettsmedisinske rapporten laget sammen med norske Kripos, og den totalt motsatte konklusjonen deres kongolesiske kolleger har kommet frem til.

Jusprofessor Jo Stigen mener det vil bli vanskeligere å få French utlevert til Norge, dersom han blir dømt for drapet på kameraten Tjostolv Moland. Han reagerer også på at advokaten til den drepte sjåførens familie er til stede under denne nye rettssaken.

- Jeg håper ikke denne saken blir brukt som en brekkstang for å få orden på erstatningskonflikten mellom advokaten og den drepte sjåførens familie, sier Stigen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder