KINSHASA: På tirsdag startet saken der Joshua French (bildet) står tiltalt for drapet på Tjosolv Moland. Dette etter ti dagers utsettelse. FOTO: NTB Scanpix

Molands far: - French kan bli offer for justismord.

Dersom Joshua French blir dømt for å ha drept cellekameraten Tjostolv Moland, er han offer for et overlagt justismord, mener Molands far.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

- Joshua er uskyldig, som Kripos har bevist. Det er de kongolesiske militære som er ansvarlige for Tjostolvs død, da han var i deres varetekt. Blir Joshua dømt, er det et overlagt justismord, skriver Knut Moland, Tjostolv Molands far, i en epost til Dagbladet.

Moland og French ble pågrepet i Kongo i mai 2009 etter at sjåføren deres ble funnet drept. Nordmennene ble dømt til døden i tre rettsinstanser, sist i ankedomstolen i Kisangani 10. juni 2010.

Begge ble dømt for spionasje, ulovlig våpenbesittelse, drapsforsøk, væpnet ran og for å ha dannet et kriminelt forbund. Moland ble også dømt for selve drapet.

Moland ble funnet død på cellen i Ndolo-fengselet 18. august i fjor, og Kripos har konstatert at det ikke hadde skjedd noe kriminelt.

Joshua French var uvel og kastet opp under den siste dagen av rettssaken i Kongo tirsdag. Likevel nektes French tilsyn på sykehus eller legebesøk på cellen, sier Frenchs advokat Hans Marius Graasvold til VG.

- Han har akutt behov for medisinsk hjelp, sa Graasvold til avisen mandag kveld.

Nå er det opp til dommerne å avgjøre om French blir kjent skyldig i drap på Moland. Dommen faller tirsdag.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder