TILBAKE I RETTEN: Tjostolv Moland og Joshua French hadde ikke sett hverandre på 12 dager da de møttes i retten i dag. Foto: Helge Mikalsen

Moland bekrefter at han skrev tilståelsesbrev

Sjåførens mor: - Moland innrømmet drapet

Moland: - Jeg vil stå til rette overfor Gud

French nekter for at kameraten er drapsmannen

Retten mener at Moland har tilstått å ha drept sjåføren

OSLO/KINSANGANI (VG Nett) Tjostolv Moland (28) bekreftet overfor aktoratet at han skrev det såkalte «tilståelsesbrevet».

ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

Sjåførens mor, Anina Abdala, gråt da hun forklarte seg for militærtribunalet i dag, etter en rettspause på 12 dager. Hun hevder at 28 år gamle Tjostolv Moland fra Vegårdshei har innrømmet drapet overfor offerets familie i et møte på sykehuset hvor Moland har vært innlagt.

- Det var jeg som skjøt ham, og dro ham ut av bilen. Sønnen din er uskyldig. Han døde for konflikten i Kongo. Jeg beklager, skal Moland ha sagt, ifølge moren.

Anina Abdala hevder at hun har spurt Moland om han ville si det samme i retten som han sa på sykehuset. Moland skal da ha bekreftet at han ville gjøre det.

Når dommeren ber Moland svare for dette, sier han:

- Jeg takker familien.

Dommeren ber ham repetere svaret. Moland sier han allerede har svart Gud og familien.

- Jeg trenger ikke svare deg, skyt meg hvis du vil, sier han.

- Stemmer det at du står bak det som skjedde, spør dommeren.

Da spør Moland om dommeren er Guds dommer. Nordmannen sier videre at han vil bli dømt av Gud.

Også onkelen til den drepte, og familiens nye overhode, Amisi Tchomba, var til stede i dette møtet og hevdet i dag overfor retten at Moland ba om tilgivelse.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

NYBARBERT: En nybarbert Tjostolv Moland ble fraktet direkte fra sykehuset til rettssalen tirsdag. Foto: Helge Mikalsen

- Psykotisk

28-åringen ble fraktet direkte til retten fra sykehuset hvor han har vært innlagt med mistanke om hjernemalaria og psykose i to uker. Molands forsvarer Marius Dietrichson besøkte i går sin klient.

- Molands lege sa til meg i den norske diplomatens påhør, at Moland er psykotisk og at han ikke kan stå inne for hva han sier. Han blir ruset ned og får abstinenser, sier Dietrichson i dagens VG.

Ifølge politilegen, som også var tilstede på møtet med offerets familie, tok Moland da frem et brev som de leste sammen. En kopi av dette brevet ble lest opp i retten.

- Jeg forårsaket at Abedi Kasongo døde, leser sekretæren til militærtribunalet.

- Jeg ber om tilgivelse. Det er jeg som drepte Abedi Kasongo, leser tolken opp fra brevet.

På spørsmål fra dommeren om Moland har skrevet dette, svarer 28-åringen bekreftende.

Etter Molands uttalelser sa dommerne at de er fornøyde, og ga uttrykk for at de mener han nå har tilstått drapet på sjåføren. De ber nordmannen reagere mot sine forsvarere som fikk ham til å ikke snakke i den første rettsrunden, og som i denne rettsrunden har forsøkt å få ham til å spille syk, ifølge dommerne.

French: - Et overgrep mot Moland

Joshua French reagerer kraftig på kameratens uttalelse, og mener han dommerne ikke kan legge de til grunn.

- Mr. president, Mr. Moland er i en mental tilstand hvor han ikke er tilregnelig. Dette er et overgrep mot ham, sier French til aktoratet.

- Han er ikke seg selv. Og det er ikke korrekt at han drepte Abedi Kasongo.

Så tar Frech på nytt ordet og forklarer det han hevder skjedde da sjåføren ble drept.

- Mr. president, vi stoppet bilen på 109 km, de to vitnene satt bak i bilen, de snakket med sjåføren Abedi Kasongo gjennom et åpent vindu. Jeg var fornøyd med at vi stoppet, fordi jeg måtte på do, forteller French.

Ifølge French gikk han og Moland omtrent fem meter foran på høyresiden for å tisse i grøften med ryggene vendt mot bilen.

- Etter kanskje 20 sekunder hørte vi noe jeg tror var et pistolskudd, forteller French.

Han forteller videre at de hørte et nytt skudd.

- Moland var rett bak meg og jeg løp først. Omkring 10-20 meter fra bilen støtte jeg på en person, som kom bakfra fra venstre. Vi ramlet over ende og hadde en svært kort kamp. Jeg tror denne personen forsøkte å stoppe meg fra å dra derfra, men jeg lyktes å dytte ham bort, forteller French.

Nordmennene skal deretter ha tatt seg tilbake til bilen i håp om at de kunne komme seg bort i den.

- Jeg løp til sjåføren for å si at vi skulle dra. Da jeg kom til førersetet på venstre side så jeg at døren var halvåpen, og kroppen lå ned.

French skal så ha hoppet inn i bilen og kjørt fra åstedet.

Når aktor spør hvordan French kan nekte når Moland tilstår, sier han:

- Moland sier også at han er Gud og at jeg er Jesus, er det sant?

French innrømmer imidlertid å ha tatt bildet av Moland som tørker blod av bilen, men fastholder at de ikke drepte sjåføren.

- Torturert og neddopet

Tidligere i dag måtte Moland selv forklare seg om sin helsetilstand. Foran tribunalet svarte han at han ikke føler seg bra, og kom også med kraftige anklager mot dem.

- Jeg er blitt torturert av politiet og dopet, fortsatte nordmannen.

- Hvem plaget deg?

- Jeg var dopet ned og kan ikke huske navn. Jeg har kutt i armer og bein. Jeg har merker etter sprøytespisser. Dette er måten den demokratiske republikken av Kongo behandler noen som er syke.

Han sier videre at han er blitt intervjuet av militæret under sterkt ruset tilstand.

- Hvilken person fra militærtribunalet, spør dommeren.

- Roger Wavara, svarer Moland.

LES OGSÅ:Kongo-fangene kan bli benådet

- Truet til å ta tabletter

Moland mener sykdommen skyldes at han ikke har fått malaria-medisin, og sier videre at han ikke tidligere har hatt psykiske problemer. Han påpekte at han har tjenestegjort i den norske hæren, tatt kurs for amerikansk politi og vært i den norske garden.

- Så kom ikke her å si at jeg har et mentalt problem eller er stresset av dere. Ikke sitt der og døm meg til å være mentalt svak. Jeg har ikke sovet godt fordi jeg har vært ruset ned, og hatt abstinenser, sa Moland.

Han hevder at han ble truet med injeksjoner dersom han ikke tok tablettene legen ga ham.

- Jeg ba om å få lese på pakkene for å se hva som var i tablettene, men det fikk jeg ikke.

- Så jeg tok dem til slutt likevel. Jeg fikk insomnia, og voldsomme smerter. Men nå som jeg har tatt dem er jeg tilbake til meg selv, forklarte Moland.

Legene nekter imidlertid for å ha gitt Moland morfin, som han selv hevder. En av dem forteller at Moland fikk beroligende tabletter da han var ferdigbehandlet for malaria.

- Fordi vi oppdaget at han ikke lengre ville ta tabletter, ga vi ham injeksjoner. Hver gang vi ga han medisin, var han roligere, fortalte overlegen Adelar Lufungula ved sentralsykehuset.

Rettssaken fortsetter tirsdag. Trolig starter rettsdagen ved 10-tiden.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder