PRISVINNER: Eskil Rønningsbakken ble søndag kveld tildelt en prestisjetung kinesisk utmerkelse. Foto: Privat
PRISVINNER: Eskil Rønningsbakken ble søndag kveld tildelt en prestisjetung kinesisk utmerkelse. Foto: Privat

Norsk balansekunstner hedret av «kinesiske Guinness»

UTENRIKS

(VG Nett) Eskil Rønningsbakkens halsbrekkende høydestunt er for alvor i ferd med å gjøre ham til verdensstjerne.

Publisert: Oppdatert: 30.01.11 07:26

Under et besøk i Shanghai briljerte 31-åringen ved å balansere på en stabel stoler, som igjen var plassert på toppen av et hundre meter høyt tårn.

Stuntet sikret nordmannen en sjelden utmerkelse i regi av China Records - landets svar på Guinness-rekordene. Prisen deles ut til mennesker som har stått for ekstreme, særegne, eller berømmelsesverdige prestasjoner på kinesisk jord det siste året.

- Jeg synes det er veldig gøy å få en sånn pris. Spesielt i Kina, som i 4000 år har vært fremst på idrett og kunst som innebærer kroppskontroll, sier Rønningsbakken til VG Nett.

Les også: - Jobber side om side med døden

31-åringen var én av fire personer som ble hedret under China Records 2011. De tre øvrige prisvinnerne var kinesere.

Saken fortsetter under bildet ...

Blir TV-kjendis

Rønningsbakken er kjent over store deler av verden, og har opptrådt på TV-skjermene i blant annet Sør-Amerika og Midtøsten.

Den norske balansekunstneren synes imidlertid at det er spesielt morsomt å kunne profilere seg i verdens største land.

- TV-opptakene vi gjorde i Kina skal vises mens de feirer nyttår, når folk faktisk har tid til å se på TV. Det blir en voldsom feiring sammenlignet med for eksempel norsk TV. Vi snakker om så enormt mange mennesker at det er vanskelig å forestille seg det, sier han.

Både premieseremonien og opptakene fra balansestuntet i Shanghai vises på statlig TV i februar.

Undersøkt på NTNU

TV-seere i flere land har allerede kunnet stifte bekjentskap med Rønningsbakken gjennom serien «Stan Lee's Superhumans», produsert for kanalen History. Her reiser Daniel Browning Smith, verdens mest fleksible mann, verden rundt for å møte andre med usedvanlige evner.

Innslaget med Rønningsbakken ble blant annet filmet på NTNU, der forskerne forsøkte å forklare de vitenskapelige aspektene ved 31-åringens særegne kunster.

- De målte blant annet hvordan jeg kontrollerer frykt, hvordan jeg er i stand til å kontrollere hjerterytmen selv om det blir høyt, avslører Rønningbakken.

Episoden der nordmannen er med, sendes på Discovery Channel førstkommende søndag klokken 22.30.

Her kan du lese mer om