PÅ JOBB: 10.000 militære og politi må jobbe under klimakonferansen i Bali de neste to ukene. Foto: Reuters

10.000 soldater vokter Bali-møtet

Frykter nye terrorangrep

(VG Nett) De siste årene har Bali blitt åsted for flere terrorangrep. Nå må hele 10.000 soldater og politi jobbe under klimakonferansen, som bringer flere viktige og kjente mennesker til landet.

Inga Semmingsen
ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL
IPCC - Intergovernmental Panel on Climate ChangeBali Climate Change Conference - December 2007Klima- og miljødepartementetBali

Om lag 10.000 mennesker forventes å ankomme Bali når Klimakonferansen går av stabelen 3. til 14. desember. Nå har de skjerpet sikkerheten på den indonesiske paradisøyen med like mange sikkerhetsfolk, melder Reuters.

DISKUTER:

Bali har vært utsatt for terrorbombing på populære turiststeder i både 2002 og 2005. Militante islamister antas å stå bak begge bombingene. Mer enn 220 mennesker døde under angrepene, flesteparten av dem var turister.

Kjenner du til en god klimasak?Tips VG Nett her!

- Vi kommer til å være på alerten hele konferansen, sier Sagom Tamboen, talsperson for sikkerhetsstyrkene.

GRAFIKK:Slik varmes jorden opp

I tillegg til flere politikere og aktivister forventes det besøk av Hollywood-stjerner som Leonardo DiCaprio.

Steile fronter

Frontene står steilt mot hverandre før FNs klimakonferansen på Bali. CO2-gigantene USA og Kina er tilsynelatende urokkelige i sin motstand mot forpliktende utslippskutt.

VÆPNET: En væpnet indonesisk politimann står vakt i Nusa Dua i Bali. Foto: Reuters

VGTV:Se FNs skrekkvideo

I to uker skal utsendinger fra rundt 190 land legge fundamentet for forhandlinger om en ny internasjonal klimaavtale, som skal avløse Kyotoavtalen. Målsettingen er å komme i mål til klimakonferansen i København i 2009, slik at avtalen kan tre i kraft før Kyotoavtalen utløper i 2012.

KLIMABLOGGEN:- Er bio miljøvennlig?

Mye politisk prestisje er investert i å sikre et best mulig resultat fra Bali. Årets rapporter fra FNs klimapanel har fjernet all tvil om alvoret i utfordringen, og klimaendringer har vært tema på en rekke toppmøter, både i FN og G8.

AKTIVISTER: Green Peace-aktivister forbereder en installasjon som skal stå foran konferansesenteret. Foto: EPA

VG NETT SPESIAL:Mer om klimatrusselen

Nobels fredspris til FNs klimapanel og Al Gore har også bidratt til å øke presset på forhandlerne som møtes på Bali.

Forhandlingsmandat

Bali-konferansen skal vedta et forhandlingsmandat, det vil si en timeplan for forhandlingene, og et rammeverk for hva det skal forhandles om. Det høres ikke voldsomt ut. Men det ligger mye konfliktstoff i å definere hva det skal forhandles om, hvordan og innen hvilke tidsfrister.

Særlig fordi disse forhandlingene ikke dreier seg om et isolert miljøproblem, men vil få konsekvenser for energibruk, økonomi, handel, produksjon og ressurser.

Overtale u-land

Skal den nye avtalen klare å forebygge farlige, menneskeskapte klimaendringer, må den ifølge klimaforskerne sikre en utflating av de globale utslippene innen 2015 og en reduksjon på 50 til 80 prosent innen 2050.

SE:12 organisasjoner blogger om klima på VG Nett

Om det skal være mulig, må Kina, India, Brasil og andre store utviklingsland overtales til å ta en del av byrden med å løse et problem som er skapt av den rike verdens overforbruk av energi. Samtidig må USA gi opp sin innbitte motstand mot forpliktende utslippskutt, og den rike verden må demonstrere i praksis at de klarer å redusere sine utslipp uten å sette økonomien over styr.

Urokkelige

De store utviklingslandene er samstemte i sin motstand mot krav om kutt i sine CO2-utslipp. Kina, som er i ferd med å passere USA i totale CO2-utslipp, står fremst på barrikaden. Kinesiske ledere viser til at klimaproblemene er de rike landenes ansvar, og at utslippene per person i industrilandene fortsatt er flere ganger høyere enn i utviklingslandene.

Men både Kina og India vet at de selv vil rammes hardt av klimaendringene. Europeiske forhandlere håper det kan være mulig å få de store utviklingslandene med på andre typer forpliktende mål, som for eksempel mål om økt energieffektivitet. Det vil samtidig kreve ordninger som sikrer rimelig overføring av ny, klimavennlig teknologi.

Patentrettigheter har til nå blokkert slike overføringsordninger.

USA med nøkkelen

Kina, India og de andre store utviklingslandene vil iallfall ikke påta seg klimaforpliktelser før verdens største forurenser USA gjør det. President George W. Bush har strukket seg til å innrømme at menneskeskapte klimaendringer er et problem.

- USA tar disse utfordringene alvorlig, forsikret Bush før helga. Men han gjentok sin motstand mot internasjonalt forpliktende utslippskutt. USA vil satse på frivillige mål, samarbeidsavtaler og investeringer i ny teknologi, sa Bush.

Men Bush er på defensiven i klimapolitikken. Han er presset av en voksende opinion på hjemmebane. USA er også det eneste store industrilandet som står utenfor Kyotoavtalen, etter at Australias nyvalgte statsminister Kevin Rudd har erklært at Australia vil ratifisere avtalen.

Egen delegasjon

For virkelig å illustrere Bush-administrasjonens isolerte stilling, sender Kongressen sin egen delegasjon til Bali. Den ledes av den demokratiske senatoren Barbara Boxer, som leder Senatets miljøkomité. Dersom alt går etter planen, har hun med seg et ferskt lovvedtak fra Senatet som krever 70 prosent CO2-kutt i USA innen 2050.

Hvor langt USAs forhandlere lar seg presse på Bali gjenstår å se. Men om ikke USA beveger seg, vil heller ikke Kina og de andre store utviklingslandene gjøre det.

Og da er vi like langt.

(Kilde: NTB/VG Nett)

Les også

 1. Indonesisk klimarapport legger press på Bali-møtet

  (VG Nett) Bare en uke før verden samles til klimamøte på Bali i Indonesia, lanserer WWF en rapport som viser at landet…
 2. EU ligger an til å overoppfylle Kyoto-avtalen

  EU ligger an til å overoppfylle forpliktelsene i Kyoto-avtalen, viser beregninger fra EU-kommisjonen.
 3. - Klimatrusselen er ikke vårt ansvar

  (VG Nett) Kina forsøker å senke presset på seg selv i forkant av FNs klimaforhandlinger på Bali ved å legge all skyld…
 4. - Danmark er EUs største utslippssynder

  Danmark har de største CO2-utslippene per innbygger i Europa og ligger trolig på topp ti i verden.
 5. Asias ledere lover klimakutt

  Toppledere fra asiatiske land, blant dem Kina og India, lover økt innsats mot klimaendringer og avskoging.
 6. FN-sjef ber USA og Kina handle i klimaspørsmålet

  - Regjeringer verden over må gjøre mer for å bekjempe den globale oppvarmingen, og USA og Kina må gå i spissen, sier FNs…
 7. - Klimaendringene skjer stadig raskere

  Konsekvensene av klimaendringene er allerede synlige. Endringene kommer til å skje stadig raskere dette århundret og kan…
 8. Din Ipod kan skape krøll i klimaforhandlingene

  (VG Nett) I desember møtes verdens klimatopper på Bali for å starte jobben med det som skal bli arvtageren til…
 9. Clinton lover tøff klimapolitikk

  Hillary Clinton lover at USA vil stille seg i spissen for en tøff klimapolitikk, både globalt og nasjonalt, dersom hun…
 10. Halvorsen fornøyd med å få på plass kvotedirektivet

  Til tross for at forhandlingene trakk ut i langdrag, håper Norge å være med fra oppstarten av EUs system for handel med…
 11. Gore ber Bush lytte til klimaråd

  NEW YORK (VG Nett) Tidligere visepresident og nåværende klimaprofet Al Gore vil ha en klimaavtale som erstatter…

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder