FØRSTE LAND: Island anerkjenner som første land i Vest-Europa Palestina som en uavhengig stat. Foto: REUTERS/SCANPIX

Islands folkevalgte anerkjenner Palestina

Nasjonalforsamlingen på Island har som første vesteuropeiske land besluttet å anerkjenne staten Palestina.

Artikkelen er over åtte år gammel

38 av de 63 representantene i Alltinget stemte for forslaget som var fremmet av utenriksminister Össur Skarphédinsson.

Ingen av de folkevalgte stemte imot, men 13 avsto og 12 var fraværende under voteringen.

- Alltinget overlater til regjeringen å anerkjenne Palestina som en uavhengig og suveren stat innenfor grensene fra før seksdagerskrigen i 1967, heter det i vedtaket.

Les også: Norge stiller seg bak palestinerne

- Island er første land i Vest-Europa som har tatt dette steget. Jeg har nå formell autoritet til å erklære vår anerkjennelse av Palestina, sier Skarphédinsson til islandsk kringkasting.

- Historisk dag

Alltingsrepresentanten Amal Tamimi, som er av palestinsk opprinnelse, jubler over vedtaket som ble fattet tirsdag kveld.

- Jeg kunne ikke ha vært mer stolt. Dette er en historisk dag for det islandske og palestinske folk, sa hun da hun avga stemme.

Island var også først ute med å anerkjenne uavhengigheten til Estland, Latvia og Litauen etter Sovjetunionens sammenbrudd i 1991.

Symbolsk

Anerkjennelsen av Palestina har først og fremst en symbolsk betydning, og er et klapp på skulderen til palestinernes president Mahmoud Abbas som jakter på FN-anerkjennelse.

Okkupantmakten Israel og USA motsetter seg FN-anerkjennelse og mener palestinsk uavhengighet kun kan oppnås gjennom forhandlinger. Alltinget ber også partene i konflikten om å forhandle fram en løsning.

Anerkjennelse

- Alltinget oppfordrer Israel og Palestina til å søke forsoning gjennom en fredsavtale basert på nasjonale rettigheter og en FN-resolusjon som innebærer gjensidig anerkjennelse av staten Israel og staten Palestina, heter det i vedtaket.

De folkevalgte på Island understreker også at «Den palestinske frigjøringsorganisasjonen (PLO) er juridisk representant for hele det palestinske folket. De mener også at palestinske flyktninger har rett til å vende tilbake til sine tidligere hjem»

Mer om

  1. Island
  2. Midtøsten

Flere artikler

  1. Palestina ber Gingrich beklage

  2. USA stanser pengestøtte til UNESCO

  3. Pluss content

    Norge må anerkjenne Palestina nå

  4. Israel: Slutt for Norges rolle som fredsmekler

  5. Abbas vil på ny be FN anerkjenne Palestina

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder