KRONVITNE: Den første åpne høringen startet med William Taylor, USAs fungerende ambassadør til Ukraina. Ved siden av ham sitter George Kent. Foto: Thomas Nilsson / VG

Ukraina-ambassadør vitnet om ukjent telefonsamtale

REPRESENTANTENES HUS (VG) Ifølge USAs ambassadør til Ukraina, William Taylor, ble hans medarbeider fortalt at Trump brydde seg mer om en etterforskning av Biden, enn om Ukraina.

Det var et historisk sus over Kongressen da to toppdiplomater i dag forklarte seg i den første, offentlige høringen i riksrettsprosessen mot Donald Trump.

Høringen fant sted i Longworth House Office Building, det største rommet i Representantenes hus. Flere rader med stoler var satt av til kongressmedlemmer og vanlig publikum. Bak et smalt bord foran i rommet satt dagens vitner, William Taylor og George Kent.

Les mer: Dette må du vite om riksrettshøringen

Begge har forklart seg for lukkede dører tidligere. Men for Demokratene er de TV-sendte høringene i Washington avgjørende for å overbevise opinionen om at det er nødvendig å stille Trump for riksrett. For Republikanerne er det en mulighet til å slå sprekker i anklagene mot presidenten.

AVLA ED: Bill Taylor (t.v.) og George Kent (t.h) avla ed før de startet sine forklaringer. Foran dem sitter lederen av etterretningskomiteen, Demokratenes Adam Schiff, og hans motpart David Nunes. Foto: JIM LO SCALZO / AFP

Kjernen i granskingen er hvorvidt Trump har misbrukt makt ved å be Ukraina etterforske sin politiske rival Joe Biden og Demokratene. Et sentralt spørsmål er om et besøk i Det hvite hus og bistand på 391 millioner dollar ble brukt som pressmiddel.

Skal ha overhørt Trump

William Taylor er USAs fungerende ambassadør i Ukraina og ble utnevnt av utenriksminister Mike Pompeo i vår. I sitt innledningsforedrag fortalte han om en hittil ukjent telefonsamtale 26. juli, dagen etter den omstridte samtalen mellom Trump og Ukrainas president Zelensky.

les også

Bush-etikksjef: Tre grunner til at Ukraina-saken må føre til riksrett

Staben hans hadde fulgt Gordon Sondland, USAs ambassadør til EU, til et møte med Zelenskys rådgiver. I en restaurant etterpå skal en medarbeider ha overhørt Sondland ringe Donald Trump for å fortelle ham om møtene i Kiev.

– Medarbeideren min kunne høre Trump spørre ambassadør Sondland om «etterforskningene». Sondland sa til Trump at ukrainerne var klare til å fortsette fremover, sier Taylor, som er en høyt respektert diplomat som har jobbet for både Obamas og Bushs administrasjon.

Etter samtalen skal medarbeideren ha spurt Sondland om hva Trump mente om Ukraina. Sondland skal ha svart at «Trump bryr seg mer om etterforskningen av Biden, som Giuliani presset på for».

Taylor sa at han fikk vite om denne samtalen for bare noen dager siden.

«BEVIS»: Taylors tekstmeldinger til Sondland og Kurt Volker ble vist frem på TV-skjermer under høringen. Foto: Thomas Nilsson / VG

Disse opplysningene kan være viktige for å knytte Trump til et personlig press mot Ukraina. Tidligere har dessuten Trump sagt at han knapt kjenner Sondland.

Ifølge CNN er Taylors medarbeider kalt inn til en lukket høring i slutten av uken.

Skal ha avtalt CNN-intervju

Taylor har tidligere forklart at hans oppfatning var at både militære bidrag og et besøk i Det hvite hus var betinget av at Ukraina gjorde som de ble bedt om. I tekstmeldinger har Taylor skrevet at det var «galskap» hvis midler ble holdt tilbake for innenrikspolitiske formål.

Når han ble bedt om å utdype, sa Taylor:

– Å holde tilbake assistanse uten annen grunn enn hjelp til en politisk kampanje, ga ingen mening. Det var kontraproduktivt for alt vi hadde forsøkt å gjøre. Det var ulogisk. Det kunne ikke forklares. Det var galskap.

les også

Ukraina-skandalen: Advokat frykter for varslerens sikkerhet

Taylors oppfatning var at utbetalingen av de 391 millionene ikke ville skje før Zelensky ga en offentlig uttalelse om at han ville åpne etterforskning. Han nevner blant annet en telefonsamtale med Sondland, der Sondland sa at han hadde sagt til den ukrainske presidenten at det ville være en «fastlåst situasjon» hvis han ikke «ikke ryddet opp i ting».

FERDIG: William Taylor forlater Capitol Hill etter den seks timer lange høringen. Foto: Thomas Nilsson / VG

Sondland sa, ifølge Taylor, at Zelensky hadde gått med på å kunngjøre undersøkelsene i et intervju på CNN. Dette skjedde aldri.

Trump har hele tiden nektet for å ha gjort noe galt, og kommenterte høringen under en pressekonferanse med Tyrkias president.

– Jeg har ikke sett på det. Jeg er for travel til å se på. Det er en heksejakt og en bløff.

Kent: – Politisk motiverte

George Kent er assisterende statssekretær i Utenriksdepartementet. Etter å ha avlagt ed forklarte han at USA i mange år har fokusert på å støtte Ukraina og ruste landet til å stå opp mot Russland.

Ifølge Kent førte Giuliani førte en løgnaktig kampanje mot den tidligere ambassadøren i Ukraina, Marie Yovanovitch, med mål om å fjerne henne fra stillingen. Han fortsatte:

– I midten av august ble jeg klar over at Giulianis forsøk på å få opp politisk motiverte etterforskninger påvirket USAs forhold til Ukraina, ved å utnytte president Zelenskys ønske om et møte i Det hvite hus.

Bekymret for interessekonflikt

Kent sa også at han var bekymret for at Hunter Biden, Joe Bidens, forretningsvirksomhet i Ukraina kunne oppfattes som en interessekonflikt.

Hunter Biden satt i styret til det ukrainske gass-selskapet Burisma samtidig som faren var visepresident. Trump anklager dem for korrupsjon påstander det ikke er funnet hold i.

MØTTE I KONGRESSEN: Toppembetsmann i Utenriksdepartementet, George Kent, åpnet med en forberedt oppsummering av hans oppfatning av Ukraina-saken. Foto: JONATHAN ERNST / REUTERS

Kent meldte sin bekymring til visepresidentens kontor, men understreket at han aldri oppfattet at noen forsøkte å skjerme Burisma for etterforskning.

I sin utspørring forsøkte likevel Republikanernes advokat Steve Castor å bygge opp under at Bidens virksomhet i Ukraina var mistenkelig.

– Ambassadør Taylor, vet du om han tilførte noe annet enn at faren var visepresident?

– Jeg kjenner ikke Hunter Biden, svarte Taylor.

– Så han ble betalt 50.000 dollar i måneden, men vi vet ikke om han hadde erfaring, om han snakket språket eller om han bodde i Ukraina i den tiden, korrekt?

HISTORISK: William Taylor og George Kent forklarer seg for en fullsatt benk i Representantenes hus. Foto: Thomas Nilsson / VG

Angrep dokumentasjonen

I tråd med strategien som tidligere har blitt kjent, stilte Republikanerne spørsmål som antydet at anklagene mot Trump er basert på rykter eller annenhånds informasjon.

– Taylor, du har vitnet om flere ting du har hørt. Er det ikke mulig at enkelte av tingene du sier, ikke stemmer?, spurte Michael Turner.

– Jeg er her for å fortelle hva jeg vet.

– Men siden du har hørt noe fra andre, kan du ta feil?

Republikanernes Jim Jordan sa rett ut at det Taylor hadde hørt, var feil. Samtidig har Det hvite hus nektet personer med førstehåndskunnskap å møte i høringene.

– Det mest interessante delen var Schiffs og Nunes' åpning. Jeg ble ikke skremt eller rørt av Kents eller Taylors vitnemål. Jeg har allerede lyttet til dem i 16 timer. Det var andre ting som med fordel kunne blitt bedre belyst av republikanerne. Men det republikanske teamet klarte å overbevise om at riksrettsprosessen må ende nå, sier representant Mark Meadows (R) til VG.

Argumenterte for riksrett

Leder av etterretningskomiteen, Demokratene Adam Schiff, innledet høringen med retoriske spørsmål om hva de folkevalgte skal gjøre dersom anklagene mot Trump stemmer.

– Skal vi bare komme oss over det? Er det dette amerikanere skal forvente fra presidenten? Hvis ikke dette er grunnlag for riksrett – hva er det?

Syv Trump-tilhengere: Derfor tar Demokratene feil om riksrett

Hans motpart, Republikanernes Devin Nunes, fortsatte med å angripe prosessen og gå i strupen på Demokratene.

– Det vil ta år å gjenopprette tilliten til disse institusjonene, slo han fast.

Stille protest

Linda Marcialias hadde møtt opp i Kongressen for å vise sin motstand mot presidenten.

– Han er en fare, ikke bare for USA, men for verden, sier hun til VG.

Hun har på seg en genser med påskriften «arrester Trump».

– Jeg ser ledere fra høyresiden komme hit, de tar bilde med ham, de får hans velsignelse, og drar tilbake til landet sitt og vinner valg, sier hun.

VISER MOTSTAND: – Jeg tror det er viktig for folk å komme hit, og si at vi ønsker ham fjernet, sier Trump-motstander Linda Marcialis til VG. Foto: Thomas Nilsson / VG

Veien videre

Fredag møter USAs tidligere ambassadør i Ukraina, Marie Yovanovitch.

Neste uke er åtte personer innkalt, blant annet en Ukraina – ekspert i Trumps sikkerhetsråd, Alexander Vindman. Når høringene er unnagjort skal justiskomiteen i Representantenes hus ta stilling til eventuelle tiltaler mot presidenten. Etter at Representantenes hus har stemt over forslagene, er det opp til Senatet å holde en rettssak om riksrett.

Kun to ganger tidligere har en amerikansk president blitt stilt for riksrett: Andrew Johnson i 1868 og Bill Clinton i 1998–1999. Ingen av dem ble kjent skyldig av Senatet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder