Pompeo: Oljeangrepet på Saudi-Arabia er en krigshandling

I en pressekonferanse onsdag presenterte Saudi-Arabia det de mener er iranske droner og raketter, som skal ha blitt brukt i angrepene.

Den saudiarabiske obersten Turki al-Malki uttalte at angrepet kom fra nord og at det ikke er noen tvil om at de ble gjennomført med støtte fra Iran.

USA har allerede gått ut og hevdet at Iran står bak droneangrepene mot to oljeanlegg i helgen. Iran har avvist anklagene.

USAs president Donald Trump meldte på Twitter onsdag at han har bedt finansdepartementet om å trappe opp sanksjonene mot Iran betraktelig.

Få oversikt: Slik endrer Saudi-Arabia-angrepet maktbalansen i Midtøsten

Samtaler med Storbritannia

USAs president Donald Trump og Storbritannias statsminister Boris Johnson har diskutert en «felles diplomatisk reaksjon» på angrepene i Saudi-Arabia.

Det opplyser Johnsons kontor, som ikke sier noe om et militært alternativ i kjølvannet av helgens angrep mot oljeanlegg.

Trump og Johnson diskuterte saken i en telefonsamtale onsdag, ifølge NTB.

les også

Trump om oljeangrepet i Saudi-Arabia: Vi vil absolutt unngå krig

Pompeo: Oljeangrepet er en krigshandling

Angrepet mot Saudi-Arabias oljeindustri «er en krigshandling», mener USAs utenriksminister Mike Pompeo.

– Dette var et iransk angrep, sa Pompeo til journalister som fulgte ham på flyet på vei fra USA til Saudi-Arabia, der han landet i Jeddah onsdag kveld.

Han gjentok dermed sin uttalelse fra lørdag, om iranske angrep.

RØYKLAGT: Store mengder røyk ble sett etter at Saudi Aramcos oljeanlegg begynte å brenne som følge av droneangrep natt til lørdag. Foto: Hamad I Mohammed/Reuters

Jemen tok skylden

De som har tatt skylden for angrepene på oljeanleggene, er Houthi-opprørerne i Jemen. De har også varslet at det vil komme et større angrep om Saudi-Arabias militærkampanje mot Houthi-opprørerne fortsetter.

Kommentar: Trumps dilemma

Amerikanske myndigheter har tidligere offentliggjort satellittbilder av skadene på oljeanleggene. De hevder bildene indikerer at angrepet hadde kommet fra nord, i retning Iran eller Irak. Ikke fra Jemen som ligger i sør. Det skriver New York Times.

Det er imidlertid uenigheter om hvorvidt satellittbildene beviser at Iran står bak.

Det som kan tale for at Iran står bak angrepet, er at oljetankene ble truffet med presisjon som houthiene ikke har vist i tidligere angrep.

Ikke-navngitte myndighetskilder i USA opplyste til BBC tirsdag at de har identifisert hvor i Iran dronene og missilene ble sendt ut fra.

Les også: Slik endrer Saudi-Arabia-angrepet maktbalansen i Midtøsten

Ifølge New York Times sier eksperter at bildene ikke er tilstrekkelige bevis på hvor angrepet kom fra, hvilke våpen som ble brukt og hvem som skjøt dem.

Saudi-Arabia har invitert globale eksperter for å etterforske angrepet, ifølge Al Jazeera.

Stoltenberg om angrepene i Saudi-Arabia: – Ekstremt bekymret

I DET OVALE KONTOR: USAs president Donald Trump i det ovale kontor. Han har sagt at han «ikke ønsker krig med noen». Foto: Alexander Drago/REUTERS

Oljeproduksjon gjenopptatt

Halvparten av produksjonen som stanset opp som følge av angrepene mot oljeanlegg i Saudi-Arabia, var gjenopptatt tirsdag kveld, opplyste landets oljeminister, ifølge NTB.

Ifølge AFP er det ventet at oljeproduksjonen vil være tilbake for fullt innen slutten av september.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder