SKADET BALLASTTANK: Angepet mot det norske skipet «Andrea Victory» var av en art som setter internasjonal fred og sikkerhet i fare, mener myndighetene i Norge, Saudi-Arabia og Emiratene. Foto: SATISH KUMAR / Reuters

Rapport til FN: Angrep mot norsk oljetanker var sabotasje fra «statlig aktør»

Sabotasjen mot den norsk-eide oljetankeren «Andrea Victory» og tre andre fartøyer utenfor Emiratene i mai, var trolig forårsaket av magnetiske miner som dykkere hadde festet til skroget under vannlinjen.

Søndag 12.mai om morgenen ble oljetankeren utsatt for det rederiet meldte var en «en ukjent gjenstand» som forårsaket et hull i akterenden av skipet, som lå ankret opp utenfor havnebyen Fujairah i De forente arabiske emirater.

I en foreløpig rapport fra myndighetene i Emiratene, slås det fast at bevisene peker mot en «sofistikert og koordinert aksjon av en aktør med betydelig operasjonell kapasitet, mest sannsynlig en statlig aktør».

Rapporten ble lagt fram for FNs sikkerhetsråd torsdag kveld, av de tre landenes FN-ambassadører.

les også

Advarer norske skip i Gulfen etter sabotasjeangrep

Truer fred og sikkerhet

De tre ambassadørene slo fast at angrepene satte internasjonal kommersiell skipsfart og global energiforsyning i fare, og at angrepene også utgjorde en trussel mot internasjonal fred og sikkerhet.

Rapporten peker imidlertid ikke ut noen stater som ansvarlig for sabotasjen.

TRAFF UNDER VANN: Bildet skal dokumentere skadene under vannlinen på det norske skipet «Andrea Victory» etter angrepet i mai. Foto: Emiratenes FN-delegasjon/Reuters

Mistenker Iran

Men John Bolton, som er president Donald Trumps nasjonale sikkerhetsrådgiver, har tidligere sagt at Iran «nesten sikkert» sto bak. Iran rykket umiddelbart ut og kalte Boltons beskyldning for «absurd og meningsløs».

– Ja, Bolton har rett. Dette var en innsats fra iranerne for å øke prisen på råolje over hele verden, sa Mike Pompeo, USAs utenriksminister, da han besøkte Berlin i forrige uke.

les også

Trump med kraftig advarsel: – Vil bli slutten på Iran

Etterforsker videre

Utenriksdepartementet i Oslo vil ikke utgi rapporten, men henviser til en felles pressemelding fra Norge, Saudi-Arabia og Emiratene, etter at de hadde orientert Sikkerhetsrådet i FN-bygningen i New York, bak lukkede dører torsdag kveld.

– Etterforskningen er ikke ferdigstilt og vi avventer fortsatt de endelige resultatene. Det er ikke åpnet egen etterforskning på norsk side, men det er tett kontakt med De forente arabiske emirater, USA og andre land som har deltatt i etterforskningen, skriver statssekretær Audun Halvorsen (H) i Utenriksdepartementet i en epost til VG.

Ifølge pressemeldingen ble de magnetiske minene plassert på fire fartøyer av dykkere som kom og forsvant i hurtiggående båter.

Inngående kunnskap

Etterforskerne mener at «Andrea Victory» og tre andre oljetankerne som ble angrepet, var nøye utvalgt blant 200 fartøyer som var ankret opp utenfor Fujairah søndag 12. mai.

«Angrepene ble utført av erfarne dykkere. Eksplosivene var plassert med høy presisjon under vannlinjen, på en måte som var ment å lamme skipenes evne til å manøvrere, men uten å senke dem eller antenne lasten. Det peker mot inngående kunnskap om de angrepne fartøyenes konstruksjon», skriver de tre ambassadørene i pressemeldingen.

Ifølge rapporten må det ha vært flere grupper angripere som koordinerte at de fire eksplosjonene skjedde innenfor en knapp time, på ulike steder i havnen, men innenfor Emiratenes 12 nautiske mils sjøgrense.

Rettelse: VG skrev i en tidligere versjon av denne artikkelen at rapporten var laget felles fra Norge, Saudi-Arabia og Emiratene, men UD har i ettertid presisert at rapporten bare kommer fra Emiratene. De opplyser at pressemeldingen om rapporten er felles fra alle tre landene. Artikkelen ble på bakgrunn av denne presiseringen oppdatert 09.06.2019 klokken 10.54.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder