«KATASTROFE»: Henrik Dahl omtaler partiets regjeringsdeltagelse som en total katastrofe. Her blir han intervjuet på Liberal Alliances valgfest på Christiansborg i København onsdag 5. juni.

«KATASTROFE»: Henrik Dahl omtaler partiets regjeringsdeltagelse som en total katastrofe. Her blir han intervjuet på Liberal Alliances valgfest på Christiansborg i København onsdag 5. juni. Foto: Philip Davali / Ritzau Scanpix

Valget i Danmark: «Katastrofevalg»

Høyresiden lider etter det danske valgtapet.

Henrik Dahl går til angrep på partifelle og leder av Liberal Alliance, Anders Samuelsen. Flere profiler fra Dansk Folkeparti ryker. Stram Kurs kom ikke over sperregrensen, men vil fortsette arbeidet.

Venstres statsminister Lars Løkke Rasmussen har erkjent valgnederlaget. Torsdag formiddag var han hos dronningen for å levere avskjedssøknad.

– Vi har hatt et fantastisk valg, men makten skifter, sa Rasmussen, ifølge danske TV2.

Rasmussen er leder for Venstre, som tilsvarer det norske partiet Høyre. Til en ny regjering er utnevnt vil den nåværende regjeringen sitte.

Socialdemokratiets Mette Frederiksen (41) blir Danmarks yngste statsminister. Frederiksen skal nå gå i gang med regjeringsforhandlingene med de andre partiene i rød blokk.

Socialdemokratiet er søsterpartiet til norske Arbeiderparti.

PÅ «BORGEN»: Her er Mette Frederiksen på valgvaken – hun blir Danmarks yngste statsminister. Foto: Bringedal, Terje, VG

Blå blokk svekket

DR skriver at blå blokk står svekket.

Avisen, som beskriver Liberal Alliances valg som et «katastrofevalg», går fra 13 mandater ved siste valg til å så vidt kravle over sperregrensen med fire mandater. Leder av partiet og utenriksminister, Anders Samuelsen, får ikke plass i Folketinget.

Det får Henrik Dahl, talsperson for blant annet utenrikspolitikk i Liberal Alliance, til å reagere. Han mener det er på tide med en ny ledelse – og går til frontalangrep på partifelle Samuelsen og hans ledelse av partiet.

– Det har vært fullstendig gjennomsyret av nepotisme, og det er jo nepotisme som kommer fra Anders, sier han i danske DR.

Han begrunner dette med at partilederen har utnevnt søsteren Mette Bock til kulturminister.

Liberal Alliance er et liberalt parti som blant annet vil ha lavere skatter og en mindre offentlig sektor.

Dahl beskriver partiets regjeringsdeltagelse som en «total katastrofe», som har ført til at de har gått tilbake i meningsmålingene.

– Det er jo ikke noen som har kunnet se at vi hadde en fordel ut å delta i regjeringen. Og samtidig som vi ikke har hatt noen fordeler av det, er vi blitt bundet på hender og føtter på noen av de tingene som vi var gode til før. Å si ting rett ut og komme med systemkritikk, sier han til DR.

les også

Aps Kjersti Stenseng vil ikke kopiere Mette Fredriksens innvandringspolitikk

Politisk kommentator i Jyllands-Posten skriver at Liberal Alliances nedgang er en av de mest sjokkerende resultatene i det danske valget, ifølge NTB. Kommentatoren, Marchen Gjertsen, mener det foregår en generell nedsmelting i blå blokk.

Flere profiler fra Dansk Folkeparti ryker

«Venstre har gjort et sterkt valg og kan søke innflytelse over midten. Liberal Alliance må finne tilbake til seg selv. Dansk Folkeparti er nedsmeltet til et historisk lavnivå, mens De Konservative til gjengjeld går fram», skriver kommentatoren.

les også

Kommentar: Danmark velger rødt

Danske TV2 skriver at det høyrepopulistiske partiet Dansk Folkeparti er mer enn halvert, og at flere store profiler ryker ut. Partiet mister 21 av sine 37 mandater. Det vil dermed kun være plass til 16 medlemmer av partiet.

I København får Dansk Folkeparti kun ett mandat. Det er ifølge danske TV2 ventet at Pia Kjærsgaard blir gjenvalgt. Hun var Dansk Folkepartis leder fra 1995 til 2012 og er i dag Folketingets president.

De to andre profilene i partiet, talsperson for energi og klima Mikkel Dencker og EU-talsperson Kenneth Kristensen Berth skal se ut til å ryke ut.

Kenneth Kristensen Berth skriver i en status på Facebook at han ikke er gjenvalgt. Foto: Skjermdump

Dansk Folkepartis leder: Tar ansvar

Ifølge Jyllands-Posten hadde meningsmålingene spådd en nedtur for partiet. Da partiets leder, Kristian Thulesen Dahl ankom valgfesten sa han at partiet ikke hadde vært «dyktige nok».

– Det ansvaret må jeg ta på meg som partiets leder, sa han ifølge Jyllands-Posten.

Kristian Thulesen Dahl holder tale ved valgvaken hos Dansk Folkeparti på Snapstinget på Christiansborg i København. Foto: Philip Davali / Ritzau Scanpix / NTB scanpix

Under valgfesten sa han også dette i talen, ifølge Politiken:

– Jeg føler selvfølgelig et stort ansvar for å sikre at Dansk Folkeparti kommer godt videre etter valget vi har i dag. Så kan jeg også si til dere uten å nøle, at jeg ikke forlater skuten i stormvær. Jeg tar ansvaret for å bringe partiet fremover igjen.

Dansk avis: Stram kurs har rett på partistøtte

Den omstridte lederen i partiet Stram Kurs lå an til å kunne få plass på Folketinget. Men høyrenasjonalisten kom ikke over sperregrensen. Heller ikke partiene Kristendemokratene og Klaus Riskær Pedersen klarte det.

DR skriver imidlertid at staten gir disse partiene et «plaster på såret». Alle partier som har fått minst 1000 stemmer ved valget, har rett på partistøtte fra staten.

KOM IKKE OVER SPERREGRENSEN: Rasmus Paludan er leder i Stram Kurs. Foto: Harald Henden

Partiet Stram Kurs nådde opp på 1,8 prosent av i alt 3.529.882 stemmer.

Det skal ifølge DR gi partiet rett til en årlig partistøtte på over to millioner danske kroner.

Stram Kurs og Kristendemokratene har meldt at partiene deres vil fortsette med arbeidet.

– Det ser jeg veldig frem til. Vi var jo kun 0,2 prosent fra å bli valgt, så er det er jo veldig bra, sa Rasmus Paludan onsdag, ifølge DR.

Om partistøtten slo han fast at det er «partiets penger». Partiet Klaus Riskær Pedersen vil, ifølge DR, ikke stille til neste folketingsvalg.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder