Irakiske demonstranter stanses av irakiske sikkerhetsstyrker på ei bru i Bagdad. Foto: Hadi Mizban / AP / NTB scanpix

Nye protester i Bagdad etter at over 40 mistet livet

Hundrevis av irakere ble igjen møtt av opprørspoliti da de lørdag samlet seg i sentrum av Bagdad, dagen etter at minst 42 personer mistet livet i gatekamper.

NTB-AP-AFP

Demonstrantene hadde med seg irakiske flagg og kalte statsminister Adel Abdul Mahdi for en «orm», melder nyhetsbyrået Reuters.

For å hindre demonstrantene i å ta seg fram til byens regjeringskvartal, avfyrte sikkerhetsstyrker tåregass. De har også forsøkt å takle uroen med strenge portforbud og veisperringer.

les også

Voldsomme protester mot regimet i Irak

les også

Irakiske myndigheter innrømmer overdreven maktbruk mot demonstranter

BRO STENGT: Sikkerhetsstyrker i Bagdad har stengt brua som leder til regjeringskvartalet, eller den såkalte grønne sonen. Foto: Hadi Mizban / AP / NTB scanpix

Tusenvis skadet

Lørdag skulle den irakiske nasjonalforsamlingen ha diskutert den svært spente situasjonen som har oppstått etter at titusener av irakere spontant begynte å demonstrere for snart tre uker siden. Men møtet ble avlyst fordi forsamlingen ikke var beslutningsdyktig.

Nesten 200 mennesker har mistet livet og tusenvis er skadet. Protestene foregår både i Bagdad og i byer sør for hovedstaden.

SPERRINGER: Demonstranter forsøker å komme seg forbi politiets sperringer på brua som leder til regjeringskvartalet i Bagdad. Foto: Hadi Mizban / AP / NTB scanpix

Flere ganger har demonstranter stormet offentlige bygninger, men dette har foreløpig ikke skjedd i Bagdad.

Protestene er rettet mot Iraks politikere, som anklages for å være korrupte og styrt av egeninteresse i det oljerike landet.

PROTESTERTE: En irakisk kvinne deltok fredag i protestene i Bagdad. Foto: Hadi Mizban / AP / NTB scanpix

Mange irakere lever i fattigdom etter år med konflikt og krig, og arbeidsledigheten er på rundt 25 prosent. Om lag 60 prosent av landets 40 millioner innbyggere er under 25 år.

– Det er nok! Tyveri, plyndring, gjenger, mafiagrupper, den dype stat, hva som helst. Kom dere ut! La oss se en stat som fungerer, sier en av demonstrantene.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder