SVART: I dag har Instagram vært farget svart, etter at folk har publisert innlegg for å støtte aksjonen «Blackout Tuesday» som ble opprettet som følge av demonstrasjonene i USA. Foto: ERIC BARADAT / AFP

Aktivister: Ikke bruk #BlackLivesMatter

Svarte bilder har i hele dag florert på sosiale medier som et uttrykk for støtte til demonstrasjonene i USA. Men aksjonen kan være med på å fjerne viktig informasjon fra sosiale medier, ifølge aktivister.

 • Oline Birgitte Nave
 • Camilla Svennæs Bergland

– Vi vet at dette ikke er gjort med onde hensikter, men dessverre skader dette budskapet vårt. Vi bruker denne emneknaggen til å nå ut med informasjon. Vær så snill, stopp å bruke emneknaggen, sier aktivisten Kenidra Wood, ifølge CNN.

I hele dag blant annet Instagram vært full av svarte bilder. Både privatpersoner, organisasjoner og kjente personligheter har lagt ut bilder for å vise sin støtte.

– Dette er åpenbart en velment symbolmarkering fra hele verden. Men så har det utilsiktede effekt at det også kan ødelegge, nettopp fordi at kritisk og viktig informasjon ikke når frem – slik som vi ser i dette tilfellet, sier medieviter Magnus Hoem Iversen.

På Instagram har over 14 millioner innlegg blitt publisert under emneknaggen #BlackoutTuesday, som er navnet på aksjonen hvor folk har blitt oppfordret til å publisere svarte innlegg.

Problemet er at mange også benytter seg av emneknaggen #BlackLivesMatter, som i utgangspunktet har blitt brukt til å spre informasjon. Nå er denne kanalen også full av svarte innlegg.

SVART: Slik ser det ut når man går inn på emneknaggen #BlackLivesMatter på Instagram, etter aksjonen «Blackout Tuesday». Foto: Skjermdump

Flere skriver på sosiale medier at det viktigere enn noensinne at aktivister sine stemmer blir hørt, og at de svarte innleggene er med på å gjøre dem mindre synlig.

Michelle Taylor, kjent som aktivisten Feminista Jones, skriver på Twitter at aksjonen er med på å usynliggjøre demonstrasjonene.

– Jeg er så sint at jeg nesten gråter. De har fått dere til å slette protestene fra Instagram, skriver hun.

Hoem Iversen postet selv et bilde, men var forsiktig med hvilken emneknagg han brukte. Og la bevisst ikke ut den hashtaggen som aktivistene bruker til å formidle viktig informasjon.

– Slike markeringer er lavterskel. Her sitter vi hjemme i Norge og føler at vi må bidra på en eller annen måte, og så legger vi ut et bilde. Kritikerne vil kanskje hevde at dette ikke er en konstruktiv måte å bidra på, mens andre igjen mener at dette kanskje er en fin måte å engasjere flere på, sier han og legger til:

– Symbolhandlinger kan også være en inngang til et større engasjement. Det kan for eksempel være at flere møter opp til markeringer når de ser hvor mange som engasjerer seg på nett, sier han.

– Slett bildet

Kongresskvinne Alexandria Ocasio-Cortez har lagt ut et innlegg på Instagram hvor hun oppfordrer til å slette bilder med emneknaggen #BlackLivesMatter.

– Om du har lagt ut et svart bilde og brukt emneknaggen «blm» eller «blacklivesmatter», slett innlegget. Om du ønsker, kan du laste det opp på nytt uten emneknaggene, skriver hun.

Mer om

 1. Instagram
 2. George Floyd
 3. USA
 4. Hashtag
 5. Sosiale medier
 6. Emneknagg

Flere artikler

 1. Aktivister: Ikke bruk #BlackLivesMatter

 2. Nyhetsquiz 05.06.20

 3. Tenåringer arrangerte rekordstor demonstrasjon: – Vi må forandre Amerika

 4. Prinsesse Märtha Louise med åpenhjertig rasisme-oppgjør

 5. Maria Mena (34) utsatt for rasisme: – Veldig lei meg

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder