KRITISERER KINA: Pompeo mener Kina har gjort mye for å legge lokk på coronaviruset før det ble offentlig kjent. Foto: ANDREW HARNIK / POOL

Pompeo hevder det er «enorme bevis» for at coronaviruset kom fra kinesisk laboratorium

USAs utenriksminister Mike Pompeo anklager Kina for å ha skjult viruset og sier amerikanerne hele tiden har sagt at det stammer fra Wuhan i nytt intervju.

 • Vemund Anke Garden

Artikkelen er over 151 dager gammel, myndighetenes råd angående coronasmitten kan derfor være utdaterte. Du kan alltid holde deg oppdatert i vår spesial, eller gjennom FHIs nettsider.

Pompeo ble intervjuet av TV-kanalen ABC. Han sa ikke noe om hva slags bevis det er snakk om. Utenriksministeren gjentar dermed president Donald Trumps uttalelser om samme tema.

På spørsmål om de har sett noe som gjør de så sikre på at viruset stammer fra en lab i Wuhan, svarer utenriksministeren bekreftende.

– Det er enorme beviser for at det var der det startet. Vi sa fra starten at dette bar et virus som kom fra Wuhan i Kina, sa Pompeo på ABC-programmet «This Week».

Han sa også at det kinesiske kommunistpartiet gjorde alt de kunne for at resten av verden ikke fikk vite om viruset, blant annet ved å hysje ned leger og ved å kaste ut journalister fra landet.

les også

New York Times: USAs etterretning presses for å koble coronaviruset med Wuhan-laboratorier

Usikkert hvor viruset kommer fra

Amerikansk etterretning offentliggjorde i uka som gikk, en uttalelse der de slo fast at coronaviruset ikke er menneskeskapt eller genetisk modifisert.

Konklusjonen ble offentliggjort etter at president Trump og andre medlemmer av hans administrasjon flere ganger har kommet med slike antydninger.

USAs øverste fungerende etterretningssjef, Richard Grenell, som koordinerer virksomheten til landets 16 ulike etterretningsorganisasjoner, sa at de fremdeles jobber for å kunne fastslå om utbruddet begynte etter at mennesker hadde kontakt med smittede dyr, eller om det var et resultat av et uhell på et laboratorium i Wuhan.

Tilbakeviser påstandene

Det aktuelle laboratoriet, Wuhan Institute of Virology, er underlagt Det kinesiske vitenskapsakademiet og har blant annet drevet forskning på sarsviruset og andre virus som kan bli overført fra dyr til mennesker. Kinesiske myndigheter har avvist alle påstander om at virusutbruddet hadde sitt utspring her.

Andre kritikere mener at utspillene fra Trump og hans regjering er et forsøk på å avlede oppmerksomheten fra USAs problemer med å holde epidemien under kontroll i valgåret.

Pompeo rettet i intervjuet skarp kritikk mot Kina, men ville ikke svare på om han trodde coronaviruset var blitt spredt med vilje.

– Vi har prøvd å få et lag inn der. WHO har prøvd å få et lag inn der, og de har mislyktes. Ingen har fått lov til å komme inn i denne labben eller noen andre laboratorier.

les også

USAs etterretning: Coronaviruset er ikke menneskeskapt

Iløpet av intervjuet hevder han også at eksperter sier viruset var menneskeskapt. Deretter modererer han seg da reporteren, Martha Raddarz, påpeker at hans kontor ved direktøren for nasjonal etterretning har sagt at det er konsensus blant eksperter om at viruset ikke er menneskeskapt.

– Det stemmer. Jeg har sett oppsummeringen som du har sett, som ble offentliggjort. Jeg har ingen grunn til å ikke tro at den stemmer, svarer Pompeo.

Les også

 1. Viruslaboratorium i Wuhan: Umulig at vi er kilde til pandemien

  Leder for et laboratorium i Wuhan, den kinesiske byen der coronaviruspandemien skal ha startet, avviser påstander om at…
 2. Trump-rådgiver hevder corona skyldes «Guds vrede» over homofili og miljøvern

  Ralph Drollinger, en av president Trumps trosrådgivere, får kritikk for å antyde at corona-pandemien skyldes «Guds…

Mer om

 1. Coronaviruset
 2. Trump
 3. USA
 4. Wuhan
 5. Kina
 6. Etterretning
 7. WHO

Flere artikler

 1. USAs etterretning: Coronaviruset er ikke menneskeskapt

 2. Trumps smitteekspert: Tror viruset utviklet seg i naturen - ikke i kinesisk laboratorium

 3. Viruslaboratorium i Wuhan: Umulig at vi er kilde til pandemien

 4. Faktisk.no: Dette vet vi om hvor coronaviruset kommer fra

 5. Washington Post: Amerikanske diplomater varslet om Wuhan-laboratorium for to år siden

Fra andre aviser

 1. Pompeo: – Enorme bevis for at koronaviruset kom fra kinesisk laboratorium

  Fædrelandsvennen
 2. USAs etterretning: Koronaviruset er ikke menneskeskapt

  Bergens Tidende
 3. Trump sier han har sett bevis på at koronaviruset stammer fra laboratorium

  Fædrelandsvennen
 4. Kina lar ikke utenlandske eksperter granske virusets opphav

  Aftenposten
 5. Aftenposten mener: Diskusjonen om det kinesiske laboratoriet er mindre viktig

  Aftenposten
 6. Viruslaboratorium i Wuhan granskes av USA: Vi er ikke kilden til pandemien

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no