NATO-MØTE: Generalsekretær Jens Stoltenberg snakker med Tyrkias forsvarsminister Hulusi Akarg på NATOs forsvarsministermøte onsdag. Foran går Spanias forsvarsminister Margarita Robles. Foto: OLIVIER HOSLET / EPA

Tyrkia får norsk kritikk for Syria-aksjoner

BRUSSEL (VG) Tyrkias militære aksjoner inne i Syria får kritikk fra den norske forsvarsministeren Frank Bakke-Jensen (H). Samtidig krever han at Syria og partneren Russland avstår fra angrep mot sivile.

 • Alf Bjarne Johnsen

– Situasjonen i Idlib er forferdelig vanskelig for flere millioner sivile. Og offensiven fra det syriske regimet, støttet av Russland, gjør ikke situasjonen enklere. Det er helt på sin plass å kritisere Syria og Russland for dette, sier Bakke-Jensen til VG onsdag kveld.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan har truet med å angripe syriske regjeringsstyrker «overalt» hvis noen av hans soldater blir påført så mye som en skramme.

Erdogans beskjed kom etter at 14 tyrkiske soldater de siste dagene er drept og 45 såret av granater avfyrt av syriske regjeringsstyrker i Idlib.

les også

Erdogan truer Assad-regimet - ekspert frykter direkte krig mellom Tyrkia og Syria

Ble NATO-tema

Tyrkias forsvarsminister Hulusi Akarg orienterte sine kolleger i NATO om situasjonen i Idlib-regionen på alliansens forsvarsministermøte i Brussel onsdag.

– Spenningen stiger, og faren for en væpnet konflikt stiger, og gjør det vanskelig for de som prøver å drive humanitær virksomhet, og for de som prøve rå rydde opp i området, sier Bakke-Jensen.

– De tyrkiske operasjonene er ikke med på å lette dette trykket, De gjør situasjonen enda mer fastlåst, legger han til.

KRITISK: Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen kritiserer Russlands og Syrias voldsbruk i Idlib - men også Tyrkias aksjoner inne i Syria mener han gjør situasjonen mer fastlåst. Foto: Tore Kristiansen

Bakke-Jensen presiserer at Tyrkias aksjon inne i Syria ikke er relatert til NATO, men at det er naturlig at det kommer opp som tema på et forsvarsministermøte.

– Mener du at Tyrkia burde avstå fra sine militære aksjoner inne i Syria?

– Ja. De tyrkiske operasjonene er ikke med på å lette dette trykket, De gjør situasjonen enda mer fastlåst, sier den norske forsvarsministeren.

Kritiserte Syria og Russland

NATO-sjef Jens Stoltenberg fordømte også Syria og Russlands aksjoner, men kommenterte ikke Tyrkias militære handlinger. Da Tyrkia krysset grensen til Syria i oktober, ba han tyrkerne være tilbakeholdne.

– Flyktning-situasjonen som vi ser nå er en konsekvens av brutal bruk av vold, og forferdelige angrep mot uskyldige sivile. Det russisk-støttede Assad-regimet må stoppe angrepene mot sivile, sa Stoltenberg på en pressekonferanse i NATO onsdag kveld.

les også

Syrisk helikopter skutt ned og flere sivile drept i Idlib

Forsterker Irak-bidrag

Etter onsdagens møte i NATO bekreftet Stoltenberg at landene nå er enige om å øke alliansens trenings-misjon i Irak, forutsatt at irakiske myndigheter ønsker det.

17.januar varslet Stoltenberg i et VG-intervju at det var aktuelt for NATO å overta noen av oppdragene i Irak som nå løses av den USA-ledede koalisjonen mot IS. Nå er det enighet i NATO om dette.

Neste steg for NATO er å utrede hva slags oppgaver alliansen skal påta seg i regionen.

Ifølge forsvarsminister Frank Bakke-Jensen har ikke Norge soldater i den rene NATO-styrken i Irak, men har tilbudt 10 offiserer som skal slutte seg til oppdraget senere i år.

Les også

 1. Stoltenbergs plan i Midtøsten: NATO kan bli spydspiss i kampen mot terror

  CATANIA, SICILIA (VG) USAs president har bedt NATO ta et større ansvar i Midtøsten.

Mer om

 1. Nato
 2. Tyrkia
 3. Syria
 4. Irak
 5. Frank Bakke-Jensen
 6. Jens Stoltenberg

Flere artikler

 1. 33 tyrkiske soldater drept i luftangrep i Idlib

 2. Putin og Erdogan i telefonmøte - migranter ankommer grensen til Hellas

 3. Putin og Erdogan: Våpenhvile i Idlib fra midnatt

 4. Rop om hjelp til flyktningene i Syria

 5. 900.000 på flukt: Erdogan inviterer til toppmøte om Syria

Fra andre aviser

 1. Minst 33 tyrkiske soldater drept i luftangrep i Idlib-provinsen Syria

  Aftenposten
 2. 33 tyrkiske soldater ble drept i Syria. Derfor er det en farlig utvikling.

  Aftenposten
 3. Russland og Tyrkia anklager hverandre for løftebrudd i Syria

  Bergens Tidende
 4. Tyrkia truer med nært forestående offensiv i Idlib.

  Aftenposten
 5. De to statslederne sitter med nøkkelen: Vil de stanse migrantkrisen eller tillate et blodbad?

  Aftenposten
 6. Tyrkiske soldater ruller inn i Syria. Faren for en storkrig øker.

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no