BOMBER: Dette er to mistenkte etter funnene av sprengstoff som ville ha vært like kraftig som eksplosjonen på undergrunnsbanen i London i fjor sommer. Foto: EPA

Avverget stort terrorangrep på tyske tog

Tysk politi mener de har avverget et terrorangrep mot regionaltog i området rundt byene Dortmund og Koblenz. Bomber som var plassert i kofferter, skulle trolig sprenges samtidig.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER 13 ÅR GAMMEL

Funnene ble gjort i juli, men har vært holdt hemmelige til nå, skrev avisen Süddeutsche Zeitung fredag. Begge de to koffertene inneholdt gassflasker og tennmekanismer som var koblet til vekkerur, het det i avisen.

- Sprengkraften i bombene var så stor at eksplosjonen ville blitt like kraftig som på undergrunnsbanen i London i fjor sommer. Vi er svært bekymret for hva dette kan innebære, sier en ikke navngitt etterforsker til Süddeutsche Zeitung.

Bærepose

Videoopptak fra jernbanestasjoner har avslørt at en av bombene ble satt på et tog av en mann som er identifisert, men ikke avhørt. Politiet avviser at saken har sammenheng med krisen i Midtøsten, selv om det i en av koffertene lå en bærepose fra Beirut.

HJEMMELAGET: Disse elementene i sprengstoff ble funnet i de to koffertene som trolig skulle sprenges samtidig på tyske tog. Foto: REUTERS

Saken etterforskes nå av Tysklands sentrale kriminalpolitimyndighet, Bundeskriminalamt i Wiesbaden. Bundeskriminalamts sjef Jörg Ziercke sa på en pressekonferanse fredag ettermiddag at det kan være snakk om en terrorist-sammensvergelse.

- Det er mer sannsynlig enn usannsynlig at saken har bakgrunn i terrorisme, framholdt Ziercke.

- Sprengladningene skulle eksplodere samtidig, og det skulle skje klokken 14.30 den 31. juli, tilføyde han.

Arabisk skrift

Deltakerne på pressekonferansen i Wiesbaden fikk se et videoopptak av to menn som er mistenkt for å ha transportert kofferten som ble satt på et tog på sentralstasjonen i Köln. Mennene har det nyhetsbyrået DPA kaller sydlandsk utseende.

I en av koffertene ble det ifølge Jörg Ziercke funnet en lapp med arabisk skrift og flere libanesiske telefonnummer. Tysk politi har utlovet en belønning på 50.000 euro eller vel 400.000 kroner for tips som kan føre til at togbombesaken blir oppklart.

Ziercke tror ikke på en teori om at hele saken kan ha vært et forsøk på pengeutpressing rettet mot statsbaneselskapet Deutsche Bahn. Tysklands riksadvokat Rainer Griesbaum sier at det trolig var «en innenlandsk terroristisk sammenslutning» som sto bak bombeplanene.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder