DREPTE FELIX: Et portrett av Felix Gulje og hans kone. Felix Gulje ble drept i 1946. 65 år etter tilstår 96-år gamle Atie Visser drapet. Foto: EPA/PHIL NIJHUIS

Kvinne (96) tilsto 65 år gammelt drapsmysterium

Motstandsheltinne skjøt nederlandsk industrileder

(VG Nett) I 1946 ble industrilederen Felix Gulje skutt på sin egen dørmatte. Den uløste drapsgåten har ridd Nederland som en mare i 65 år.

  • Janne Grytemark

Natt til 1.mars 1946 ble Felix Gulje, sjef for et ingeniørfirma og en viktig politisk figur, skutt i døren til sitt eget hjem i den nederlandske byen Leiden.

Drapet skjedde like etter den tyske okkupasjonen av Nederland, og politiets manglende evne til å finne gjerningsmannen har vært en kampsak i nederlandsk politikk, skriver Associated Press.

Fikk brev med tilståelse

Tidligere denne uken gikk ordfører Henri Lenferink i Leiden ut med ny informasjon om det 65 år gamle drapsmysteriet.

TILSTÅR: Atie Ridder-Visser, som i dag er 96-år gammel, tilstår drapet på Felix Gulje som skjedde i nederland for 65 år siden. Foto: EPA/PHIL NIJHUIS


En 96-år gammel kvinne ved navn Atie Visser hadde tilstått, og motivet var at kvinnen hadde trodd at Guilje samarbeidet med nazistene.

I følge The Journal fikk ordfører Lenferink et brev fra kvinnen, som han identifiserte som Atie Ridder-Visser.

To påfølgende intervjuer med henne, og en gjennomgang av de historiske arkivene overtalte ham om at historien hennes var sann.

Skutt ved døra

Atie Visser hadde troppet opp på døra til Gulje, sagt til kona som åpnet at hun hadde et brev til mannen hennes, og skutt Felix Gulje i brystet da han kom til døren. Han døde i ambulansen, sa ordføreren under en pressekonferanse.

I følge den danske avisen Berlingske Tidene hadde Visser vært medlem av motstandsbevegelsen i Nederland under okkupasjonen, i tiden hvor det gikk rykter om at Felix Gulje hadde samarbeidet med nazistene. Etter krigen ble han arrestert, men deretter løslatt.

Skjulte jøder

Etter drapet kom det frem at Gulje hadde skjult mange jøder, og at han hadde gitt penger for å skjule flere andre.

Atie Ridder Visser vil ikke bli straffeforfulgt, har påtalemakten bestemt. Leidens ordfører sier i en offentlig uttalelse at det 65 år gamle drapet likevel må fordømmes.

- Dette er et eksempel på at man tar loven i egne hender, og det er fullstendig uakseptabelt, sier Lenferink.

Tilståelsen har også ført til at Visser møtte to av Felix Guljes barnebarn for å forklare sin handling.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder