FEMBARNSMOR: Den dødsdømte Asia Bibi er fembarnsmor. Her poserer tre av barna med et bilde av moren foran familiens hus i byen Sheikhupura i Punjab-provinsen i Pakistan. Foto: Reuters

Utlover dusør for å drepe blasfemidømt kvinne

(VG Nett) Asia Bibi (45) er dømt til døden for å ha snakket stygt om profeten Muhammad. Nå er det satt en pris på hennes hode.

Kathrine Hammerstad
ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

Bønneleder Maulana Youssuf Qureshi ved en moské i Peshawar sier ifølge avisen Daily Times at han vil gi 500.000 rupi, drøye 67.000 kroner, til den som dreper Aisa Bibi. Hun ble i november dømt til døden for å ha snakket nedsettende om profeten Muhammed, noe den kristne kvinnen selv har nektet for.

Dusøren ble offentliggjort under fredagsbønnen i moskéen.

- Vi vil sterkt motsette oss alle forsøk på å unndra seg lovverket og den beskyttelsen dette gir profeten Muhammad. Hvem som enn dreper Asia Bibi, vil bli gitt en dusør på 5000 rupi fra Mohabat Khan-moskeen, sa Quereshi, ifølge Asia News.

Ville drepe dansk Muhammed-tegner

Bønnelederen er ifølge lokale kilder avisen har vært i kontakt med ikke en høyt ansett religiøs leder, men hans uttalelser under fredsgsbønnen er egnet til å øke spenningen i Pakistan og dermed påvirke myndighetene, skriver Asia News. Pakistanske myndigheter har tidligere antydet at fembarnsmoren kan bli benådet. Samtidig er islamistiske krefter på fremmarsj i landet.

LES OGSÅ: - Norge talte dødsdømt kvinnes sak

Det er ikke første gang Quereshi utlover dusør for det han selv omtaler som muslimfiendtlig atferd. I 2006 ville han gi 1 million rupi til den eller de som lyktes med å drepe den danske karikaturtegneren Knut Westergaard.

Dødsdommen mot Bibi har vakt sterke reaksjoner over hele verden, også blant norske myndigheter. Både kristne og moderate muslimske ledere og menneskerettighetsorganisasjoner har gått hardt ut og krevd dødsdommen annulert. I tillegg vil man ha fjernet blasfemiparagrafen, som åpner for dødsstraff, fra den pakistanske straffeloven.

Norge protesterte

I forrige uke møtte Norges ambassadør i Pakistan, Robert Kvile, pakistanske myndigheter for å legge fram Norges protester mot dommen. De fikk da forsikringer om at dødstraffen ikke vil bli effektuert.

Bakgrunnen for dommen var en opphetet diskusjon mellom den kristne kvinnen Bibi og hennes muslimske kolleger i juni 2009. Kollegaene hadde i lang tid prøvd å få henne og hennes døtre til å konvertere til islam uten hell.

I det påfølgende munnhoggeriet skal Bibi ha sagt at Jesus døde på korset for å befri alle mennesker fra synd og spurte hva Muhammed har gjort for dem. Utsagnet skapte et voldsomt sinne, og Bibi skal regelrett ha blitt angrepet av de andre kvinnene.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder