Japanske toppledere kalt inn til sikkerhetsmøte

FN holder krisemøte

En mann ser på det som skal være atomprøvesprengningen på TV i Nord-Korea natt til tirsdag norsk tid. Foto: AP

Nord-Korea bekrefter atomprøvesprengning

(VG Nett) Natt til tirsdag trosset Nord-Korea advarslene fra det internasjonale samfunnet og gjennomførte en atomprøvesprengning.

  • Monica Bring Estensen

Artikkelen er over syv år gammel

Like før klokken 07.00 kom bekreftelsen fra Nord-Korea på at de har utført en atomprøvesprengning, ifølge Reuters.

Det var natt til tirsdag norsk tid at et jordskjelv i Nord-Korea utløste mistankene om en atomprøvesprengning i landet. Jordskjelvet hadde en styrke på 5,1.

Prøvesprengningen har skapt sterke reaksjoner.

- Dette er et klart og alvorlig brudd på sikkerhetsrådets resolusjon, sier FNs generalsekretær Ban Ki-Moon, ifølge Reuters.

Nå kaller FN inn til hastemøte. Ifølge Reuters skal det holdes tirsdag klokken 15.00 norsk tid.

Flere likhetstrekk

Kort tid etter jordskjelvet ble registrert kalte japanske toppledere inn til sikkerhetsmøte.

- Vi tror det er mulig at jordskjelvet kom som et resultat av en atomprøvesprengning i Nord-Korea, sier Yoshihide Suga, en talsmann for den japanske regjeringen, under en pressekonferanse tirsdag ifølge AP.

Suga mener likheten mellom nattens jordskjelv og jordskjelv målt under to tidligere atomprøvesprengninger tydet på at Nord-Korea har utført nok en atomprøvesprengning. Nord-Korea gjennomførte atomprøvesprengninger i 2006 og i 2009. Atomprøvesprengningen i 2009 ga et utslag på 4,7 og den første i 2006 ga et utslag på 4,2, skriver NTB.

Tirsdagens skjelv ble målt på samme sted som atomprøvesprengningene i 2009 og 2006 fant sted - i fylket Kilju nordøst i landet.

Suga understreker at de fortsatt jobber med å samle inn informasjon.

Varsler sanksjoner

Ifølge NTB har diplomater tidligere sagt at både USA, Sør-Korea og europeiske medlemmer av sikkerhetsrådet ønsker å slutte seg til en resolusjon som vil pålegge Nord-Korea nye sanksjoner ved en atomprøvesprengning. Å få en slik resolusjon godkjent kan derimot ta flere uker.

Japan varsler også sanksjoner etter at landets toppledere møttes til et sikkerhetsmøte som følge av prøvesprengningen, skriver NTB.

- Jeg har gitt ordre om at vi skal vurdere alle mulige måter å ta tak i denne saken på. Vi vil vurdere egne sanksjoner mot Nord-Korea, samtidig som vi vil samarbeide med andre land, sa Japans statsminister Shinzo Abe etter møtet.

Advarte

Det var natt til tirsdag, like før klokken 12.00 lokal tid, at det ble registrert seismisk aktivitet i landet, og det registrerte skjelvet ble målt til en styrke på 5,1 av U.S. Geological Survey (USGS).

Japanske meteorologer har registrert skjelvet som «annerledes enn normale jordskjelv», samtidig som et kinesisk jordskjelvsenter mener skjelvet «trolig er en eksplosjon».

Ifølge det Sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap ble både USA og Kina varslet om sprengningen mandag, skriver NTB. Sør-Koreas forsvarsminister visste også om sprengningen.

Ifølge NTB uttalte anonyme etterretningskilder i Seoul tidligere i år at landet har fullført forberedelsene til en tredje sprengning.

Dette skal ha blitt gjort som reaksjon på straffetiltak FN innførte etter at Nord-Korea prøveskjøt en langdistanserakett i desember.

Det internasjonale samfunnet har gjentatte ganger advart mot prøvesprengning av atomvåpen.

LANDETS LEDER: Natt til tirsdag norsk tid ble det som trolig er en atomprøvesprengning i Nord-Korea registrert. Her er landets leder Kim Jong-un avbildet under et møte om landets sikkerhet og utenrikspolitikk forrige måned. Foto: Reuters

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder