VIL REISE: Utenriksminister Jonas Gahr Støre vil til Gaza, men sier han ikke har fått noen invitasjon fra Israel ennå. Foto: Andrea Gjestvang/VG

UD har ikke fått Gaza-invitasjon

Utenriksminister Jonas Gahr Støre diskuterer en mulig reise til Gazastripen med europeiske kolleger, men har ikke fått noen invitasjon fra Israel ennå.

Artikkelen er over ni år gammel

Norge nevnes i forbindelse med den europeiske ministerdelegasjonen Israels utenriksminister ønsker skal besøke Gazastripen.

Israel avviser at blokaden av Gazastripen har ført til en humanitær krise. Utenriksminister Avigdor Lieberman har derfor invitert sin italienske kollega Franco Frattini til å ta med seg andre europeiske utenriksministre til Gaza for ved selvsyn å vurdere situasjonen.

Israelske medier skrev fredag at Lieberman har foreslått en delegasjon bestående av utenriksministre fra blant annet Frankrike, Storbritannia, Tyskland og Norge. Men UD og utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) har ikke mottatt en slik forespørsel ennå.

- Støre har ikke mottatt noen invitasjon fra Israel, men han er i diskusjon med andre europeiske utenriksministre om en mulig reise til Gaza. Han vurderer når det er mulig og hensiktsmessig å besøke Gazastripen, sa kommunikasjonsrådgiver Bjørn Svenungsen i UD til NTB lørdag.

LES OGSÅ:- Norsk medisinsk utstyr beslaglagt på vei til Gaza

Frattini sier han «har notert seg det israelske forslaget» og skal svare på forespørselen etter å ha diskutert saken med europeiske kolleger.

Israel har i lengre tid nektet såkalt politiske besøk til Gazastripen, og verken utenlandske statsråder eller diplomater har fått passere de israelske grensepostene.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder